Αρχική COVID-19 Σ. Τσιόδρας: “Η επιθετική έξαρση του ιού οδήγησε σε lockdown”

Σ. Τσιόδρας: “Η επιθετική έξαρση του ιού οδήγησε σε lockdown”

0
Τσιόδρας
Διαφήμιση

Την δραματική κατάσταση αλλά και το πως ελήφθη η σκληρή απόφαση για το δεύτερο γενικό lockdown, περιέγραψε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Η επιδημική καμπύλη δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 1.600 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα, είπε.

Από το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί εκθετικά η επιδημία του ιού στην Ελλάδα». Και πρόσθεσε ότι «σε σχέση με την ηλικία διάγνωσης, τις τελευταίες επτά ημέρες έχουμε 1.000 άτομα στις ομάδες που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο».

νοσηλείες

«Από τις 10 Σεπτεμβρίου και έπειτα έχουμε 20πλασιάσει τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται, πάνω από 19.000 μοριακά τεστ ενώ κάνουμε 3.000 τεστ αντιγόνων την ημέρα», τόνισε.
Και από τότε υπάρχει άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9%. Και όταν το δούμε σε συνάρτηση με την εκθετική αύξηση του ιού κάποιος με συμπτώματα έχει 1 στις 10 πιθανότητες να έχει τον ιό και αυτό είναι μεγάλο ποσοστό».

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως το σύστημα Υγείας θα πιεστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στα νοσοκομεία παρά παίρνουν εξιτήριο.

ΜΕΘ

Οι νοσηλείες δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και την ηλικιακή ομάδα 55-65 ετών, αλλά και 35-44 ετών.

Από τα δεδομένα αποδεικνύεται πως η αύξηση νοσηλειών θα έρθει και η αύξηση διασωληνωμένων. Η κάλυψη των ΜΕΘ φτάνει το 60% στη χώρα.

ΜΕΘ1

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο «δυστύχημα του θανάτου» με τον μ.ο. των θανάτων να φτάνει τους 10 ανά ημέρα.

θανατοι

Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους ανθρώπους άνω των 75 ετών. Ωστόσο παρατηρείται μία μικρή αύξηση και στην αμέσως προηγούμενη ηλικιακή ομάδα.

θανατοι1

Τα fake news

Ο καθηγητής αναφέρθηκα και στα fake news που κυκλοφορούν εδώ και καιρό στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.
Όπως τόνισε η διασπορά τους αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, δίνοντας και ορισμένα παραδείγματα.

«Μερικοί είπαν ψευδώς πως η Ελβετία είχε ψεύτικο εργαστηριακό έλεγχο, τόνισε. Ενώ είπαν στη Νέα Υόρκη το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε μειονότητες».

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «φοβόμαστε πως αυτά τα fake news θα επηρεάσουν τον κόσμο και όσον αφορά το εμβόλιο, το οποίο ελπίζουμε θα έχουμε την επόμενη χρονιά».

Και κατέληξε πως «ο ιός είναι εδώ, η πάλη μαζί του συνεχίζεται».

Διαφήμιση