Αρχική Καταστροφές “Καμπάνα” από την ΕΕ στην Ιταλία για ατμοσφαιρική ρύπανση

“Καμπάνα” από την ΕΕ στην Ιταλία για ατμοσφαιρική ρύπανση

0
Ατμοσφαιρική ρύπανση
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Ιταλία “συστηματικά και επίμονα” παραβίασε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Και η ΕΕ έχει πλέον δικαίωμα επιβολής προστίμων εναντίον της.

Αυτό αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Τρίτη 10 Νοεμβρίου. Τα στοιχεία που παρείχε η Ιταλία έδειξαν ότι τα ημερήσια και τα ετήσια όρια έχουν “παραβιάζονται επίμονα”.

Η Ιταλία πρόσθεσε “απέτυχε, συστηματικά και επίμονα, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της κοινοτικής οδηγίας του 2008 για την ατμοσφαιρική ρύπανση”.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ιταλία

Απέτυχε να λάβει εγκαίρως κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπερβεί η περίοδος υπέρβασης του ημερήσιου και ετήσιου ορίου. Οι τιμές για τα ΑΣ10 (αιωρούμενα σωματίδια) διατηρούνται στις σχετικές ζώνες και οικισμούς”.

Το ΡΜ10 έχει σωματιδιακή ύλη 10 μικρόμετρα ή μικρότερη σε διάμετρο – περιγράφεται επίσης ως μικρά ή λεπτά σωματίδια.
Λόγω του μεγέθους τους, εισπνέονται στους πνεύμονες και μπορούν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση όρισε δύο οριακές τιμές για τα ΑΣ10 για την προστασία της ανθρώπινης υγείας σε μια οδηγία του 2008.
Σύμφωνα με αυτήν την οδηγία, η μέση ημερήσια τιμή PM10 δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο περισσότερο από 35 φορές το χρόνο.
Και η ετήσια μέση τιμή PM10 δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

400.000 θάνατοι στην Ευρώπη από ατμοσφαιρική ρύπανση

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περίπου 400.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην Ευρώπη. Καθιστώντας την τον “μοναδικό μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία” στην ήπειρο.

Η απόφαση έγινε δεκτή από τον Ugo Taddei, δικηγόρο καθαρού αέρα για την περιβαλλοντική ΜΚΟ Client Earth.

“Η Ιταλία είναι μια από τις χειρότερες χώρες της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα, είπε. Και τα επίπεδα ρύπανσης υπήρξαν πολυετές φαινόμενο.

Αυτή η απόφαση είναι το αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης του ζητήματος σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Μια αποτυχία που έθεσε την υγεία των ανθρώπων σε κίνδυνο.

Η χώρα πρέπει να ενεργήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Πρέπει να δούμε μια πλήρη ανάκαμψη. Με νέα περιφερειακά σχέδια για την ποιότητα του αέρα που μειώνουν τα επίπεδα ρύπανσης το συντομότερο δυνατό. Για να φέρουν την ποιότητα του αέρα εντός των νομικών ορίων.

Οι πόλεις και τα κράτη μέλη σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν υποβληθεί σε νομική δράση από την κοινωνία των πολιτών και από την ίδια την ΕΕ.

Ο εξαναγκασμός να αναπνέει βρώμικο αέρα είναι απαράδεκτος τον 21ο αιώνα. Τώρα, ο COVID-19, μας υπενθύμισε πόσο σημαντική είναι η προστασία της αναπνευστικής υγείας”.

 

 

Διαφήμιση