Αρχική Ζώα Πάνω από 350 σπάνια και προστατευόμενα ερπετά, σώθηκαν από λαθρεμπόριο

Πάνω από 350 σπάνια και προστατευόμενα ερπετά, σώθηκαν από λαθρεμπόριο

0
λαθρεμπόριο χελώνα
Διαφήμιση

Περισσότερα από 350 σπάνια και προστατευόμενα ερπετά έχουν σωθεί από την Ισπανική Πολιτοφυλακή (Guardia Civil) από λαθρεμπόριο άγριων ζώων, σε ολόκληρη τη χώρα.

Μεταξύ των ερπετών που διασώθηκαν ήταν τεράστιες χελώνες. Ένα είδος που μπορεί να ζήσει έως και 200 ​​χρόνια.

Το απειλούμενο ζώο βρίσκεται μόνο σε δύο απομακρυσμένες ομάδες τροπικών νησιών, συμπεριλαμβανομένων των μοναδικής βιοποικιλότητας Νήσων Γκαλαπάγκος.

Κοστίζουν έως και 30.000 ευρώ

Μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τις γιγαντιαίες χελώνες είναι το παράνομο εμπόριο ζώων και της αγοράς κατοικίδιων ζώων, σύμφωνα με το IUCN.

Οι γιγαντιαίες χελώνες που κατάφεραν να επιζήσουν, τώρα μπορούν να εντοπιστούν μόνο σε μικρές απομονωμένες περιοχές.

Η Ισπανική Πολιτοφυλακή έσωσε επίσης εκτός από χελώνες, σαύρες και πολλά άλλα ερπετά που απειλούνται με εξαφάνιση.

Το σπάνιο αυτό είδος χελώνας μπορεί να αξίζει έως και 30.000 ευρώ στη “μαύρη αγορά”.

Τι λέει η Europol για το λαθρεμπόριο ζώων

Η αποστολή διάσωσης είναι μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας από τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία κατά στο λαθρεμπόριο ζώων από όλο τον κόσμο.
Οι διακινητές έχουν διάφορους τρόπους για να φέρουν τα σπάνια είδη στην Ευρώπη.

“Οι ύποπτοι διακίνησαν λαθραία ερπετά από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, λέει η Europol.

Κρύβουν τα ερπετά σε προσωπικές αποσκευές ή ακόμα και κάτω από τα ρούχα τους”.

Οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούσαν τα ερπετά και για αναπαραγωγή. Στο παράνομο κύκλωμα εμπλέκονται και κτηνίατροι. Έδιναν ψεύτικα πιστοποιητικά για τα ζώα, έτσι ώστε να πωλούνται εύκολα μόλις τα έφερναν παράνομα στη χώρα.

“Ένα δίκτυο κτηνιάτρων βοήθησε τους εγκληματίες πλαστογραφώντας έγγραφα για να αποκρύψουν την πραγματική προέλευση των ζώων”, υπογραμμίζει η Europol.

Η άνοδος του περιβαλλοντικού εγκλήματος

Η Ισπανική Πολιτοφυλακή αναφέρει ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα έχει γίνει “μία από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες, με έσοδα δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο”.

Η Ισπανία είναι μια πύλη προς την Ευρώπη για τέτοια ζώα. Είναι μια “κρίσιμη κατάσταση που οι αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αναλάβει δράση για την καταπολέμηση αυτής της απώλειας βιοποικιλότητας”, λένε οι ισπανικές αρχές.

Νωρίτερα φέτος, μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (EEB) ζήτησε από την ΕΕ να εντείνει τις έρευνές της για περιβαλλοντικό έγκλημα.

Η παράνομη υλοτομία, η εξόρυξη, η απόρριψη αποβλήτων και το εμπόριο άγριων ζώων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 218 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

“Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα μας κοστίζουν δισεκατομμύρια καθώς επίσης και τη Γη, λέει η Φραντζέσκα Κάλσον, Νομική Διευθύντρια του EEB.
Δεν είναι αποδεκτό ότι οι εγκληματίες ξεφεύγουν από αυτά τα εγκλήματα ή λαμβάνουν χαμηλές κυρώσεις μόνο εάν έχουν συλληφθεί.

Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για την επιβολή του νόμου σε όλη την Ευρώπη. Για να διασφαλίσουμε ότι τα περιβαλλοντικά εγκλήματα διερευνώνται και τιμωρούνται επαρκώς”.

Διαφήμιση