Αρχική Τεχνολογία Οι τεχνολογίες που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τα γηρατειά

Οι τεχνολογίες που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τα γηρατειά

0
ηλικιωμένοι και τεχνολογία
Διαφήμιση

Για την παροχή μιας αξιοπρεπούς και ανεξάρτητης ζωής στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας η τεχνολογία θα μπορούσε να κάνει θαύματα. Οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες αναζητούν αυτή την τεχνολογία που θα μπορούσε να βελτιώσει το επίπεδο ζωής πολλών ηλικιωμένων ανθρώπων.

1 στους 5 πολίτες άνω των 65 ετών

Είναι πλέον γεγονός ότι σχεδόν ένας στους πέντε πολίτες της ΕΕ είναι στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών. Μάλιστα, το ποσοστό των ηλικιωμένων αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία μέσα στα επόμενα χρόνια. Παρόμοια ποσοστά παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός άνω των 60 ετών διπλασιάστηκε από το 1980 σε περίπου ένα δισεκατομμύριο. Θα διπλασιαστεί ξανά έως το 2050.

Δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας καθίσταται απαραίτητο να αναπτυχθούν νέα, ευκίνητα μοντέλα για την εξυπηρέτηση τους και για ανεξαρτησίας τους. Στόχος είναι να μπορούν να ζουν υγιείς, ανεξάρτητες ζωές.

Τεχνολογίες για παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους από την Cera Care

Η Cera Care, μία εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει κατανοήσει τις ανάγκες που προκύπτουν για την παροχή φροντίδας στους ηλικιωμένους και παρέχει ένα σύστημα οργανωμένο και γρήγορο μέσω της τεχνολογίας.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ούτε κατέχει ούτε λειτουργεί οίκους φροντίδας, αλλά δίνει την δυνατότητα στις οικογένειες να οργανώνουν και να διαχειρίζονται την κατ’ οίκον φροντίδα για τους συγγενείς τους χρησιμοποιώντας μια ψηφιακή πλατφόρμα. Μέσω της πλατφόρμας μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα στους διαθέσιμους φροντιστές αυτόν που τους ταιριάζει.

Χρησιμοποιεί επίσης το Uber για να μεταφέρει ασθενείς από και προς τα νοσοκομεία για ραντεβού και μια υπηρεσία παράδοσης κατ ‘οίκον από τα φαρμακεία.

Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει πάνω από 77 εκατομμύρια λίρες σε επενδύσεις από την ίδρυσή της το 2016.

H Cera Care δεν είναι η μόνη που αξιοποιώντας την τεχνολογία παρέχει ένα καλύτερο μέλλον για τους ηλικιωμένους. 

Επιπλέον, η Cera Care ανέπτυξε επίσης τη Martha, έναν εικονικό βοηθό που βοηθά τους φροντιστές στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

«Η Μάρθα έχει εξελιχθεί για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών μας και των εργαζομένων φροντίδας. Ξεκίνησε ως ένα chatbot στο οποίο οι εργαζόμενοι φροντίδας μπορούσαν να πάνε για συμβουλές. Τώρα έχουμε μια διεπαφή που παρέχει ώθηση και προτάσεις στον φροντιστή, βάσει προηγούμενων πληροφοριών που έχουν συγκεντρωθεί σε πελάτες που εξυπηρετούν», υπογραμμίζει ο Ben Maruthappu, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Cera Care.

Εν συνέχεια, το 2019, η εταιρεία συνεργάστηκε με την IBM για τη δοκιμή της εγκατάστασης αισθητήρων Lidar στα σπίτια των ανθρώπων. Οι αισθητήρες μπορούν να εντοπίσουν τις μετακινήσεις των ανθρώπων στο σπίτι και να ειδοποιήσουν τους φροντιστές σε περίπτωση πτώσης. Οι αισθητήρες παρέχουν υποστήριξη 24/7 έτσι ώστε να είναι ενήμεροι οι φροντιστές ακόμα και όταν δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους πελάτες τους.

Πιο εύκολη ζωή

Υπάρχει πληθώρα προϊόντων που κάνουν την ζωή αυτών των ανθρώπων πιο εύκολη, προσφέροντας τους αισιοδοξία και χαμόγελα.

Τα κορυφαία βοηθήματα ακοής περιέχουν τώρα και ανίχνευση πτώσης ως λειτουργία ασφαλείας.

Ένας εικονικός μπάτλερ εν ονόματι Alfred, που αναπτύχθηκε από την ΕΕ, συνεργάζεται με ηλικιωμένους και να τους καθοδηγεί σε καθημερινή ισορροπία και άσκηση.

Ο Lean Empowering Assistant ή ο Lea, είναι ένα ρομπότ που βοηθάει τους ηλικιωμένους να περπατήσουν, ακόμα και να χορέψουν.

Το Norwegian Komp, είναι ένα tablet που απευθύνεται σε ηλικιωμένους χρήστες. Το tablet συνδέεται σε αναλογικές τηλεοράσεις και προσφέρει έναν απλοποιημένο τρόπο για να μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και να κάνουν βίντεοκλισεις. 

Ο Paro είναι ένα κουτάβι ρομπότ το οποίο βρίσκεται σε κέντρα φροντίδας σε όλο τον κόσμο. Ο Paro ζωντανεύει και στριφογυρίζει καθώς οι ηλικιωμένοι το αγκαλιάζουν. Το απίστευτα χαριτωμένο ιαπωνικό “carebot” έχει σχεδιαστεί για να είναι μια θεραπευτική εμπειρία για ασθενείς με άνοια, πολλοί από τους οποίους δεν γνωρίζουν ότι κρατούν ένα ρομπότ και όχι ένα ζωντανό κουτάβι.

Τα αρνητικά τη τεχνητής νοημοσύνης

Ωστόσο, σημειώθηκαν προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Το 2018, το Nuffield Council on Bioethics, μια ανεξάρτητη ιατρική συμβουλευτική ομάδα, δημοσίευσε ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην έρευνα και την ιατρική, σημειώνοντας το ενδεχόμενο μειωμένης διαφάνειας στις κλινικές αποφάσεις, ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτηκότητα των ασθενών και αυξημένη πιθανότητα κοινωνικού αποκλεισμού.

Αύξηση μέσου όρου ζωής

Υπολογίζεται ότι ένα στους τρεις ανθρώπους που γεννιούνται σήμερα θα ζήσει μέχρι τα 100. Το γεγονός αυτό καθιστά από μόνο του την αυξημένη ανάγκη που προκύπτει και που θα προκύψει για την παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους.

Αυτό συμβαίνει διότι παρόλο που ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα και καλή υγεία.

Οστεοαρθρίτιδα, διαβήτης, παχυσαρκία, εγκεφαλικά επεισόδεια, καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικές νόσοι και νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το γλαύκωμα θα ταλαιπωρούν όλο και περισσότερους ανθρώπους δεδομένης της αύξησης του μέσου όρου ζωής.

Στόχος είναι να υπάρχουν περισσότερα χρόνια υγειούς ζωής.

Στη βιομηχανική στρατηγική του για το 2019, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, για παράδειγμα, ξεκίνησε μια «μεγάλη πρόκληση» να προσθέσει πέντε χρόνια υγιούς ζωής σε καθέναν από τους πολίτες της έως το 2035.

Επιπλέον, η Google’s secretive Calico, πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια ξοδεύοντας 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να ερευνήσει θεραπείες που θα προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ανάγκη για τεχνολογικά καταρτισμένους φροντιστές

Να σημειώσουμε ότι η αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων συνεπάγεται και την πρόσληψη και κατάρτιση περισσότερων ανθρώπων στον τομέα της φροντίδας. Οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να προσλάβουν περίπου 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενους στον τομέα της φροντίδας έως το 2025 για να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Ταυτόχρονα, η Αυστραλία, θα χρειαστεί 100.000. Άλλες ανεπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες ελλείψεις και θα χρειαστούν οπωσδήποτε επαγγελματίες φροντιστές να προστεθούν στο δυναμικό τους.

Ένα εργατικό δυναμικό υψηλής τεχνολογίας, εκπαιδευμένο στο διαδίκτυο που να έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με εικονικούς βοηθούς, τηλε-παρόντες γιατρούς, σπίτια εξοπλισμένα με αισθητήρες και αξιόπιστα συνοδευτικά ρομπότ, είναι ένα μέλλον που γίνεται γρήγορα πραγματικότητα.

Πηγή: bbc.com

 

Διαφήμιση