Αρχική Καταστροφές Οι 6 λόγοι που οι αμερικανικές εκλογές θα επηρεάσουν την κλιματική αλλαγή

Οι 6 λόγοι που οι αμερικανικές εκλογές θα επηρεάσουν την κλιματική αλλαγή

0
ΗΠΑ εκλογές
Διαφήμιση

Οι δύο υποψήφιοι των ΗΠΑ δίνουν αυτές τις ώρες μάχη για το Λευκό Οίκο. Και η κλιματική αλλαγή έχει αναδειχθεί ως σημαντικός παράγοντας για τις εκλογές.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Καθώς και στο ρυθμό καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Από τα απειλούμενα είδη έως την κρίσιμη χρηματοδότηση της NASA, ακολουθούν έξι λόγοι με τους οποίους οι εκλογές των ΗΠΑ και το κλίμα συνδέονται άρρηκτα.

1. Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού

Το 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν κάθε συμμετοχή στη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού. Και θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να επανέλθουν με όρους που «είναι δίκαιοι για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η κυβέρνηση Τραμπ πιστεύει ότι η συμφωνία βλάπτει τις ΗΠΑ. Αφήνοντας τους φορολογούμενους και τους εργαζομένους να απορροφήσουν το κόστος της κλιματικής δράσης.

Το σχέδιο για το κλίμα του Τζο Μπάιντεν λέει ότι «όχι μόνο θα εντάξει ξανά τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος», αλλά θα προχωρήσει «πολύ περισσότερο από αυτό».
Και σχεδιάζει να «οδηγήσει μια προσπάθεια να ωθήσει κάθε μεγάλη χώρα να βελτιώσει τη φιλοδοξία των κλιματικών στόχων».

2. NASA

Το τμήμα Επιστήμης Γης της NASA συλλέγει δεδομένα από δορυφόρους για να παρέχει πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων σε τομείς όπως η γεωργία, οι μεταφορές, η ετοιμότητα για καταστροφές, η ασφάλεια των υδάτων και των τροφίμων.

Χρησιμοποιεί επίσης αυτές τις πληροφορίες για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής. Και είναι το κλειδί για την κατανόηση των ανθρώπινων ενεργειών που μπορούν να βλάψουν και να βοηθήσουν τον πλανήτη μας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν έχει μειώσει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων Γης της Επιστήμης της NASA.

Συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης έργων για το περιβάλλον. Αντίθετα, οι επιστημονικές δαπάνες επικεντρώθηκαν σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι επικοινωνίες 5G και η βιοτεχνολογία. Αυτό που η κυβέρνηση Τραμπ αποκαλεί «βιομηχανίες του μέλλοντος».

Οι Δημοκρατικοί αγωνίζονται για την αποκατάσταση του προϋπολογισμού. Θέση τους επίσημη είναι η «ενίσχυση της NASA και των αποστολών παρατήρησης της Γης της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης. Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον πλανήτη μας».

3. Ορυκτά καύσιμα

Ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι θα «μεταφερθεί μακριά από τη βιομηχανία πετρελαίου». Το κλιματικό του σχέδιο περιλαμβάνει την ενίσχυση των επενδύσεων για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών. Με στόχο 100% καθαρή ενέργεια έως το 2050.

Όπως υποστηρίζει αυτή η μετάβαση θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς σε μια κρίσιμη εποχή για την οικονομία των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε επίσης τη χρηματοδότηση από εταιρείες και στελέχη ορυκτών καυσίμων.

Μια κίνηση που θεωρήθηκε από ορισμένους ως σαφή ένδειξη της σοβαρής αντιμετώπισης του θέματος.

Ωστόσο, λέει ότι δεν θα απαγορεύσει το fracking, ένα βασικό εκλογικό ζήτημα και μια αμφισβητούμενη απόφαση για πολλούς περιβαλλοντολόγους.

Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Τραμπ, οι κανονισμοί για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων επανήλθαν.

Είναι πλέον πιο εύκολο για τη δημόσια γη να εκμισθώνεται για γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Και έχουν “αναστηθεί” τα έργα αγωγών πετρελαίου που παρακάμπτονται από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της θητείας Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου.

4. Απειλούμενα είδη (ESA)

Ο νόμος για τα απειλούμενα είδη (ESA) είναι ένας περιβαλλοντικός νόμος από τη δεκαετία του 1970. Ο οποίος έχει αναγνωριστεί ότι φέρνει είδη όπως οι αρκούδες και οι γκρίζες φάλαινες πίσω από το χείλος της εξαφάνισης.

Αναθεωρήθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι. Αποδυναμώνοντας την προστασία για απειλούμενα είδη.

Οι αλλαγές, επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να εξετάζουν τον οικονομικό αντίκτυπο όταν αποφασίζουν εάν ένα είδος πρέπει να προστατεύεται.

Ο Τζο Μπάιντεν αντιτίθεται στις αναθεωρήσεις του Τραμπ στο ESA και υπόσχεται καλύτερη χρηματοδότηση.

Η άποψή του είναι ότι σε μια εποχή που «η κλιματική αλλαγή ωθεί τον πλανήτη μας στο χείλος», οι προστασίες πρέπει να ενισχυθούν και να μην αποδυναμωθούν.

5. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζουν περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα.

Το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν περιλαμβάνει την τοποθέτηση 500.000 σταθμών φόρτισης σε μεγάλους δρόμους στις ΗΠΑ. Για να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να κάνουν τη μετάβαση από βενζίνη και ντίζελ.

Πέρυσι, υπήρχαν περίπου 68.000 σημεία φόρτισης στη χώρα και τα 22.620 από αυτά ήταν στην Καλιφόρνια.

Η Καλιφόρνια έχει αυστηρά πρότυπα εκπομπών για οχήματα και σχεδιάζει να απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων και φορτηγών ορυκτών καυσίμων έως το 2035.

«Είμαι υπέρ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έχω δώσει πολλά κίνητρα για αυτά», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα. Αλλά πρόσθεσε ότι «αυτό που έχουν κάνει στην Καλιφόρνια είναι απλώς τρελό».

Το 2019, ο Λευκός Οίκος υπέβαλε την αμφιλεγόμενη πρόταση για τερματισμό των φορολογικών πιστώσεων για άτομα που επέλεξαν να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία.

6. Διεθνείς σχέσεις

Η παγκόσμια αλληλεγγύη για την αλλαγή του κλίματος είναι σημαντική. Και οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο.

Η χώρα έχει μεγάλη επιρροή στα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα οποία κάνουν επιλογές για το αν θα επενδύσουν σε βιομηχανίες που βλάπτουν το περιβάλλον.

Αν το κλίμα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της νέας κυβέρνησης, χώρες όπως η Βραζιλία και η Αυστραλία θα μπορούσαν να αναγκαστούν να αναλάβουν θετική δράση και για την κλιματική αλλαγή.

Επί του παρόντος, η ΕΕ παρενέβη για να καλύψει το κενό ηγεσίας που άφησαν οι ΗΠΑ. Ενθαρρύνοντας άλλες χώρες να εφαρμόσουν ισχυρότερες περιβαλλοντικές πολιτικές.

Αυτό που θα κάνει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα έχει αντίκτυπο στο κατά πόσον ο κόσμος είναι σε θέση να αποτρέψει μια οικολογική καταστροφή.

Διαφήμιση