Αρχική Ειδήσεις Μάχη “στήθος με στήθος” δίνουν Τραμπ και Μπάιντεν

Μάχη “στήθος με στήθος” δίνουν Τραμπ και Μπάιντεν

0
ΗΠΑ
Διαφήμιση

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν χρειάζεται ένα ακόμη κράτος για να κερδίσει μετά την προβλεπόμενη νίκη στο Μίσιγκαν.

Μέχρι στιγμής έχουν ο Τζο Μπάιντεν 264 εκλέκτορες και ο Ντόναλντ Τραμπ 214. Ο νικητής χρειάζεται 270.

Με το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν στην τσέπη, τη δεύτερη και την τρίτη πολιτεία που απέσπασε από τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την Αριζόνα.
Αν κερδίσει στη Νεβάδα θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται. Οι πολιτείες κλειδιά δεν έχουν ακόμα κριθεί. Στην Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), με το 89% των ψήφων καταμετρημένο, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωνε το 50,7% των ψήφων και ο Τζο Μπάιντεν το 48,1%.

Σύμφωνα με την Edison Research, έχει προβάδισμα περίπου 220.000 ψήφων που όμως ενδέχεται να εξανεμιστεί όταν καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι. Όσες έχουν καταμετρηθεί ήδη είναι στην πλειοψηφία τους υπέρ του Τζο Μπάιντεν.

«Δεν είμαι εδώ για να διακηρύξω ότι νικήσαμε, αλλά για να σας πω ότι όταν τελειώσει η καταμέτρηση, πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές», είπε χθες Τετάρτη 4 Νοεμβρίου ο Τζο Μπάιντεν.

Αφού γίνει γνωστό το αποτέλεσμα δήλωσε, θα είναι καιρός «να αφήσουμε τις επιθετικές ομιλίες της προεκλογικής εκστρατείας πίσω μας. Για να προχωρήσουμε πρέπει να σταματήσουμε να μεταχειριζόμαστε τους αντιπάλους μας σαν εχθρούς».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σειρά προσφυγών στη δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ιδίως για το Ουισκόνσιν, όπου κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν με διαφορά μικρότερη από 1% σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν ανακαταμέτρηση και απαιτούν τοπικός δικαστής να εξετάσει εκ νέου τα ψηφοδέλτια.

Υπενθυμίζεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο έχει «βγάλει πρόεδρο» τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο. Oταν το 2000 διέταξε να σταματήσει η επανακαταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα, «χαρίζοντας» την Πολιτεία και τους εκλέκτορες της στους Ρεπουμπλικανούς.

Διαφήμιση