Αρχική Ελλάδα Εκλογές ΗΠΑ: Η αναμέτρηση στις πολιτείες κλειδιά και μέχρι πότε αναμένεται το...

Εκλογές ΗΠΑ: Η αναμέτρηση στις πολιτείες κλειδιά και μέχρι πότε αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα

0
εκλογές ΗΠΑ 2020
Διαφήμιση

Της Αγγελικής Γυπάκη

Μετά από μια εξαντλητική νύχτα (03 προς 04/11/20), όπου οι παρατηρητές των Αμερικανικών εκλογών βλέπουν τα αποτελέσματα  να έρχονται «σταγόνα-σταγόνα», παρακολουθήσαμε μαζί τους την καταμέτρηση κυρίως στις Πολιτείες κλειδιά που συνήθως κρίνουν ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι πολιτείες κλειδιά είναι: Wisconsin(με 10εκλέκτορες), Πενσυλβάνια( 20), Νεβάδα(6), Αριζόνα(11), Μίσιγκαν(16) και Γεωργία(16) όπου Μπάϊντεν και Τραμπ μετρούν τους εκλέκτορές τους κυριολεκτικά με διαφορά στήθους. Και οι δυο, χρειάζονται τις περισσότερες από τις κρίσιμες αυτές πολιτείες για να περάσουν το μαγικό νούμερο των 270 εκλεκτόρων που θα τους μεταφέρει στον Λευκό Οίκο.

Και το κλειδί στις … «πολιτείες-κλειδιά» μοιάζει να είναι η επιστολική ψήφος. Για την καταμέτρηση των ψήφων αυτών ορισμένες Πολιτείες έχουν θεσμοθετήσει την δυνατότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως και 3 μέρες μετά. Περιθώριο που αν εξαντληθεί τότε το επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.

Τι διαπιστώσαμε ανά πολιτεία: 

Wisconsin

Η μια από τις πολιτείες που κρατούν τα κλειδιά για την πόρτα του Λευκού Οίκου, το Wisconsin στις 4:40 το πρωί (11:40 ώρα Ελλάδος) ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στην διάρκεια της νύχτας ο Μπάϊντεν ξεπέρασε τον Τραμπ με λιγότερο από 10.000 ψήφους. Στην πορεία της ημέρας η διαφορά του υπέρ του Μπάϊντεν διπλασιάστηκε σε 20.000. Η εξέλιξη αυτή
θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική. Υπενθυμίζουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές ο Τραμπ κέρδισε το Wisconsin και τους 10 εκλέκτορες με διαφορά μόνο 20,000 ψήφων.

Αυτό που όμως θα κρίνει το αποτέλεσμα είναι η καταμέτρηση των
επιστολικών ψήφων οι οποίες σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς είναι κατά βάσει υπέρ του Μπάϊντεν καθώς εν μέσω πανδημίας όσοι προφυλάσσουν τους εαυτούς τους από την έκθεση στον ιό είναι αυτοί που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο ψηφοφορίας και συνήθως είναι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών.

Πενσυλβάνια

Η πολιτεία της Πενσυλβάνια με 20 εκλέκτορες είναι το άλλο κρίσιμο πεδίο αναμέτρησης. Εκεί μέχρι στιγμής, ο Τραμπ είναι μπροστά 678,000 ψήφους (2.964.853 δηλ 55.7% ) έναντι 2.286.865 (42.9%.) του Μπάϊντεν.

Αλλά υπάρχουν ακόμα 1,4 επιστολικοί ψήφοι που δεν έχουν
καταμετρηθεί. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι να θεωρούνται αρκετοί να υπερκαλύψουν το προβάδισμα των 678,000 ψήφων που έχει ο Τραμπ;

Δημοκρατικοί και πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει. Όμως πού στο στηρίζουν; Στο ότι οι αποστολείς των επιστολικών ψήφων είναι είτε εγγεγραμμένα μέλη του Δημοκρατικού κόμματος είτε  μένουν σε περιοχές που παραδοσιακά ψηφίζουν δημοκρατικούς. Έχει εκτιμηθεί ότι στην Πενσυλβάνια το 70 των επιστολικών ψήφων έχει αποσταλεί από Δημοκρατικούς. Άρα το 70% του 1.4 εκ επιστολικών ψήφων
(δηλ περίπου 1εκατ. ψήφοι) λογικά θα πρέπει να είναι υπέρ του Μπάϊντεν. Αν η υπόθεση αυτή επαληθευτεί ο Μπάϊντεν θα βγει μπροστά και θα κερδίζει τους 20 εκλέκτορες στην Πενσυλβάνια.

Σημειώνεται ότι σε αυτές οι εκλογές για πρώτη φορά η Πενσυλβάνια επιτρέπει επιστολικές ψήφους (λόγω πανδημίας). Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των επιστολικών ψήφων είναι 50% του συνόλου. Λόγω του ότι η υπηρεσίες δεν έχουν την σχετική εμπειρία, η καταμέτρηση προβλέπεται να είναι σχολαστική και άρα  αργή. Με νόμο οι υπηρεσίες καταμέτρησης  έχουν χρονικό περιθώριο 3 ημέρες για την ολοκλήρωση της καταμέτρησης. Που σημαίνει ότι –θεσμοθετημένα- το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να καθυστερήσει μέχρι την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.

Νεβάδα

Η πολιτεία της Νεβάδα με τους 6 εκλέκτορες έχει νομοθετήσει περιθώριο ολοκλήρωσης της καταμέτρησης 6 ημερών μετά τις εκλογές. Άρα το τελικό αποτέλεσμα μπορεί καθυστερήσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Εκεί ο Μπάιντεν έχει μικρό προβάδισμα με 7650 ψήφων (49,3%) και ο Τράμπ συγκεντρώνει το 38,7% των ψήφων. Για να κερδίσει ο νικητής την πολιτεία θα πρέπει να έχει διαφορά πάνω από 10% στο Λας Βέγκας. Ο Μπάϊντεν στην αρχή της καταμέτρησης, είχε το αναγκαίο προβάδισμα το οποίο όμως στις 3.40 μ.μ. ώρα Ελλάδας έδειχνε να εξανεμίζεται.

Αριζόνα

Στην Αριζόνα με τους 11 εκλέκτορες, ο Μπάϊντεν έχει ένα μικρό προβάδισμα 130.000 ψήφων (51,8% έναντι 46.8% του Τραμπ. Αν οι επιστολικές ψήφοι από τα αστικά κέντρα προστεθούν, τότε και εκεί οι Δημοκρατικοί περιμένουν να διατηρήσουν το προβάδισμα.

Μίσιγκαν

Παρόμοια είναι η περίπτωση στο Μίσιγκαν με 16 εκλέκτορες. Καθ’ όλη της διάρκεια της νύχτας, καθόσον καταμετρούνταν μόνο οι φυσικοί ψήφοι, ο Τραμπ ήταν μπροστά από τον Μπάϊντεν κατά 242.395 ψήφους: 2.200.755 για τον Τραμπ (52.0%), 1.958.360 (46.3%) για τον Μπάϊντεν. Αλλά το παραπάνω αποτέλεσμα δεν περιελάμβανε τις επιστολικές ψήφοι από αστικά κέντρα, όπως το Ντιτρόιτ που ψηφίζει παραδοσιακά δημοκρατικά (ιδιαίτερα από την
εποχή που ο Ομπάμα διέσωσε την αυτοκινητοβιομηχανία που ήταν η ζωή και η οικονομία του Ντιτρόιτ).

Όταν άρχισαν να καταγράφονται αυτές οι ψήφοι η διαφορά μειώθηκε σε σχεδόν 63,000 ήτοι 2.358.733 (49.8%) για τονΤραμπ  2.295.884 (48.5%) για τον Μπάϊντεν και μόλις πριν λιγο (16:40 ώρα Ελλάδος) σύμφωνα με το CNN, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται πλέον με σχεδόν 12.000 ψήφους έναντι του Τραμπ, με την ενσωμάτωση των ψήφων να ανέρχεται στο 90%.

Γεωργία

Η Γεωργία επίσης με 16 εκλέκτορες είναι μία άλλη περίπτωση πολιτείας της οποίας το αποτέλεσμα είναι ακόμη απροσδιόριστο και αμφίσημο. Μάλιστα η καταμέτρηση  διακόπηκε κατά 4 ώρες λόγω τεχνικού κτιριακού προβλήματος και συνεχίζεται σήμερα. Έτσι ενώ χθες στην αρχή της καταμέτρησης των φυσικών ψήφων θεωρείται ότι η Γεωργία θα πήγαινε στον Τραμπ, με την καταμέτρηση επιστολικών ψήφων ιδιαίτερα από την Ατλάντα που θεωρείται δημοκρατική, μειώθηκε το προβάδισμα του νυν Προέδρου και να μετράται σε περίπου 102.000 ψήφους. Ο Τράμπ συγκεντρώνει το 50.5% και ο Μπάιντεν το 48.3%.

Οι επιστολικές ψήφοι, που δεν έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής
υπολογίζονται σε περίπου 110.000 και προέρχονται από αστικά κέντρα.

Διαφήμιση