Αρχική COVID-19 Κορωνοϊός και εμβόλιο: Η μόνη μας επιλογή κατά της πανδημίας είναι σκληρή

Κορωνοϊός και εμβόλιο: Η μόνη μας επιλογή κατά της πανδημίας είναι σκληρή

0
Κορονοϊός

Όσο δεν τηρούνται πλήρως οι κανόνες περιορισμού: κοινωνική απόσταση, μάσκα, υγιεινή, τα κρούσματα θα αυξάνονται, οι κλινικές θα γεμίζουν, οι διασωληνομένοι θα συνωστίζονται, οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα εξαντλούνται και οι θάνατοι θα αυξάνονται. Αυτά είναι τα μόνα προληπτικά μέσα που διαθέτουμε σήμερα,είναι σκληρά,επιβαρύνουν αφόρητα την οικονομία, αλλά φέρνουν αποτέλεσμα, δεν έχουμε καλύτερη επιλογή.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου με τον ερχομό του εμβολίου που η χώρα μας έχει ήδη παραγγείλει 22,5 εκατ. δόσεις που θα είναι δωρεάν, προσβάσιμα σε όλους με προτεραιότητα σε υγειονομικό προσωπικό, σώματα ασφαλείας, ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα.

Τα εμβόλια θα διανεμηθούν σε πάνω από 1.100 ειδικά διαμορφωμένα Κέντρα Υγείας, με κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό και αυτό γιατί το εμβόλιο παρασκευάζεται, αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται στους –70 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι την κυκλοφορία τους, θα έχουν ήδη βελτιωθεί

Τα εμβόλια τέσσερα τον αριθμόν -μέχρι στιγμής- τα διαπραγματεύεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και τα οποία θα έχουν ήδη βελτιωθεί όταν θα κυκλοφορήσουν τόσο όσον αφορά τις συνθήκες συντήρησης, όσο και στην αποτελεσματικότητα τους.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα έχει εμβολιασθεί το σύνολο του πληθυσμού, θα έχουμε τότε αποκτήσει την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης και ο Covid-19 θα αντιμετωπίζεται όπως οι άλλες ιώσεις, Η1Ν1, κλπ.

Τα εμβόλια, που θα χρησιμοποιηθούν είτε στην Ρωσία, είτε στην Κίνα, είτε στις ΗΠΑ ,είτε στην Ε.Ε. από τον Δεκέμβρη ,θα είναι όλα αποτελεσματικά και η δράση τους θα αρχίζει δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό που θα είναι σε δύο δόσεις με διαφορά δέκα περίπου ημερών.

Οι δοκιμές των εμβολίων έχουν ξεπεράσει κάθε πρωτόκολλο

Στην Φάση ΙΙΙ που είναι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εθελοντές, έχουν δοκιμασθεί όχι μόνο σε πέντε χιλιάδες, όπως απαιτείται από το πρωτόκολλο, αλλά πολύ περισσότερες από πενήντα χιλιάδες όλων των ηλικιών, εκτός από παιδιά, με όλων των ειδών τα υποκείμενα νοσήματα και όλων των φυλών και διαφορετικών εθνικοτήτων και σε όλες τις περιπτώσεις ήταν χωρίς  παρενέργειες. Ένας τοπικός ερεθισμός στο τόπο του εμβολίου, προσωρινός ελαφρύς πυρετός ή πονοκέφαλος δεν είναι παρενέργειες. Τα εμβόλια έχουν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζονται από τις μέχρι σήμερα μεταλλάξεις του κορονοϊού, ή και πιθανόν ενδεχόμενες.

Όπως ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με την ρίψη της ατομικής βόμβας, έτσι και η πανδημία θα λήξει με το εμβόλιο.

Το επόμενο βήμα;

Η επιστημονική κοινότητα και οι φοιτητές όλων των επιστημών πρέπει να τεθούν επικεφαλής μιας πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης και προτροπής του κοινού στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

κατσαρος
Νίκος Κατσαρός

* Ο Νίκος Κατσαρός είναι Π. Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ, Π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ και Διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας New York College

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here