Αρχική Ζώα Γρίπη πτηνών: Σχεδόν 200.000 κοτόπουλα θανατώθηκαν στις Κάτω Χώρες

Γρίπη πτηνών: Σχεδόν 200.000 κοτόπουλα θανατώθηκαν στις Κάτω Χώρες

0
γρίπη πτηνά
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι ολλανδικές αρχές θανάτωσαν περίπου 190.000 κοτόπουλα αφού εμφανίστηκε ένα ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος της γρίπης των πτηνών σε τουλάχιστον δύο κτηνοτροφικές μονάδες.
Αυτό δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της χώρας Κάρολα Σχάουτεν.

Συγκεκριμένα θανατώθηκαν 100.000 όρνιθες σε ένα αγρόκτημα στο Χέκεντρομπ, στα δυτικά της Ολλανδίας. Και 90.000 κοτόπουλα σε ένα αγρόκτημα στο Γουιντμάρσεν, στη βόρεια περιοχή του Φρίσλαντ.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι αρχές υποπτεύονται “ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος της παραλλαγής H5“.

Κανένα άλλο πτηνοτροφείο δεν βρίσκεται σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τα αγροκτήματα, τα οποία έχουν πλέον απολυμανθεί “για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου”, ανέφερε το υπουργείο.

Η γρίπη των πτηνών, η οποία εξαπλώνεται κυρίως μέσω αποδημητικών πτηνών, έχει εντοπιστεί σε πολλά ολλανδικά αγροκτήματα από τον Οκτώβριο.

γρίπη πτηνά

Η μαζική σφαγή πραγματοποιείται αφού οι αρχές επέβαλαν προληπτικά μέτρα περιορισμού στα κτίρια όλων των εμπορικών πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τις 23 Οκτωβρίου. Μετά την ανακάλυψη δύο νεκρών κύκνων που έφεραν μια εξαιρετικά μεταδοτική μορφή γρίπης των πτηνών H5N8.

Κρούσματα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Στη Γαλλία, ένα νέο κρούσμα γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου σε ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων που βρίσκεται στο Ιβελίν, κοντά στο Παρίσι, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση μιας πρώτης επιδημίας στο Οτ-Κορς της Κορσικής.

Η Σουηδία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης επηρεαστεί.

Η ασθένεια μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να επηρεάσει τον άνθρωπο. Με συμπτώματα όπως υψηλή θερμοκρασία, μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο και βήχα.
Μπορεί να μεταδοθεί αγγίζοντας μολυσμένα πτηνά ή τρώγοντας πουλερικά που δεν είναι καλά μαγειρεμένα.

Διαφήμιση