Αρχική Θεραπείες Γενόσημο χάπι μαζί με ασπιρίνη μειώνει εμφράγματα και εγκεφαλικά έως και 40%

Γενόσημο χάπι μαζί με ασπιρίνη μειώνει εμφράγματα και εγκεφαλικά έως και 40%

0
Χάπια
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Ένα συνδυαστικό χάπι γενόσημων φαρμάκων σε συνδυασμό με ασπιρίνη, μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου έως και κατά 40%, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine ενώ, παρουσιάστηκε την Παρασκευή στις Επιστημονικές Συνεδρίες του American Heart Association.

Πρόκειται για ένα μόνο χάπι που συνδυάζει τρεις διαφορετικές φαρμακευτικές αγωγές για το κυκλοφορικό σύστημα (atenol, ramipril και hydrochlorothiazide) καθώς και αγωγή που μειώνει τη χοληστερίνη. Αυτά είναι όλα γενόσημα φάρμακα. Τα συνδυαστικά χάπια, μπορούν να λαμβάνονται μόνα τους ή μαζί με ασπιρίνη.

Αυτού του είδους τα συνδυαστικά χάπια, είναι διαδεδομένα στην Ευρώπη, αλλά δεν προωθούνται ή χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Ενώ, το συγκεκριμένο χάπι που μελετήθηκε στην έρευνα, κατασκευάστηκε στην Ινδία.

Δοκιμή σε 5.700 άτομα

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 5700 εθελοντές από όλο τον κόσμο, τους οποίους οι ερευνητές παρακολουθούσαν για σχεδόν πέντε χρόνια.

Οι άνδρες εθελοντές ήταν 50 ετών ή μεγαλύτεροι και οι γυναίκες ήταν 55 ή μεγαλύτερες. Όλοι οι εθελοντές θεωρούνταν πως είχαν μέτριο ρίσκο για καρδιαγγειακά προβλήματα, εξαιτίας υποκείμενων νοσημάτων όπως διαβήτης ή υψηλή πίεση.
Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε άτομα που λάμβαναν χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη, σε ομάδα που λάμβανε το συνδυαστικό χάπι, σε ομάδα που λάμβανε το συνδυαστικό χάπι μαζί με ασπιρίνη και σε ομάδα placebo.

Πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα

Η ομάδα που λάμβανε το συνδυαστικό χάπι μαζί με ασπιρίνη, εμφάνισε μειωμένα καρδιαγγειακά προβλήματα και θανάτους σε ποσοστό 31%, παράλληλα με ελάχιστες παρενέργειες. Ενώ, αυτές αφορούσαν ζαλάδα και χαμηλή πίεση.

Ενώ, όσοι συνέχισαν τη χρήση της συγκεκριμένης αγωγής, χωρίς διακοπή, εμφάνισαν κατά 40% μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Μόνο το 4% των εθελοντών αυτής της ομάδας, εμφάνισε εγκεφαλικό, έμφραγμα, άλλο πρόβλημα που συσχετίζεται με την αγωγή ή θάνατο. Το αντίστοιχο ποσοστό για την placebo ομάδα ήταν 6%.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένες έρευνας είναι παρόμοια με προγενέστερης. Συγκεκριμένα το 2003, έρευνα υπέδειξε ότι η χρήση συνδυαστικού γενόσημου φαρμάκου μπορούσε να αποτρέψει κατά 88% εμφράγματα και κατά 80% εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος στις ΗΠΑ και ευθύνονται για το 1/4 όλων των καταγεγραμμένων θανάτων.
“Θα μπορούσαμε να σώσουμε εκατομμύρια ανθρώπων σε ετήσια βάση, από το να έρθουν αντιμέτωποι με σοβαρή καρδιαγγειακή ασθένεια ή εγκεφαλικό, με την αποτελεσματική χρήση του γενόσημου πολυδύναμου χαπιού και της ασπιρίνης” δήλωσε σχετικά ο συν-επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής ιατρικής του McMaster University του Καναδά, Salim Yusuf.
Διαφήμιση