Αρχική COVID-19 ΕΡΕΥΝΑ: Πόσο επικίνδυνες είναι οι μεταλλάξεις COVID-19 σε μινκ

ΕΡΕΥΝΑ: Πόσο επικίνδυνες είναι οι μεταλλάξεις COVID-19 σε μινκ

0
βιζόν
Διαφήμιση

Οι μεταλλάξεις COVID-19 σε μινκ δεν είναι ακόμα επικίνδυνες. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα Δανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό nature.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του ιού SARS-CoV-2 σε εκτροφεία μινκ και ανθρώπους, δεν υπάρχουν ενδείξεις οι μεταλλάξεις επιτρέπουν στον ιό να εξαπλωθεί πιο εύκολα στον άνθρωπο.
Ή τον καθιστούν πιο θανατηφόρο ή περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ή του εμβολίου.

Η Δανία αποκάλυψε το Σεπτέμβριο ότι θα σφαγιάσει 17 εκατομμύρια βιζόν αφού δώδεκα άτομα μολύνθηκαν με μια μεταλλαγμένη μορφή COVID-19 στη Βόρεια Γιουτλάνδη. Οκτώ από τη βιομηχανία γούνας και τέσσερα ακόμη από τις γειτονικές κοινότητες.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το βιζόν είχε προσβληθεί από τον ιό και το μετέδωσε στον άνθρωπο.

Τον Απρίλιο του 2020, ένας εργαζόμενος σε βιζόν εργαζόμενος στις Κάτω Χώρες διαγνώστηκε με COVID-19. Και αργότερα αποδείχθηκε ότι μπορεί να συμβεί και μετάδοση από άνθρωπο σε βιζόν και από μινκ σε άνθρωπο.

Από τότε, έχουν αναφερθεί λοιμώξεις στο βιζόν στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ.

Η διαφορά στη Δανία ήταν ότι το COVID-19 που ανιχνεύτηκε στο βιζόν ήταν από  μετάλλξη του ιού.
Υποδηλώνοντας ότι ακόμη και όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες φαίνονται στο χείλος ενός εμβολίου για τον ιό, ενδέχεται να εξελίσσονται νέα -και πιθανώς πιο επικίνδυνα- στελέχη.

Εντοπίστηκε σε περισσότερα από 200 εκτροφεία από τον Ιούνιο. Γεγονός που καθιστά τα ζώα μία μεγάλη πηγή μεταδόσεων για τον άνθρωπο.

Σε περιοχές όπου εντοπίστηκαν μεταδόσεις σε ζώα, ο αριθμός των ατόμων με COVID-19 αυξήθηκε επίσης σημαντικά.

Τι είναι η μετάλλαξη

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC), το COVID-19 έχει μεταλλαχθεί τουλάχιστον 20 φορές από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το 2019.
Οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις είχαν μικρή επίδραση στον ιό. Αλλά όταν ένας ιός αλλάζει από ένα είδος σε άλλο, οι μεταλλάξεις μπορεί να είναι πιο σοβαρές.

Ο ιός προσαρμόζεται και αναπτύσσεται σε έναν νέο ξενιστή. Με διαφορετικό βιολογικό και γενετικό προφίλ. Όταν μεταφέρεται στη συνέχεια στο αρχικό είδος, μπορεί να είναι ένας ισχυρότερος και πιο ανθεκτικός ιός.

Αν και το στέλεχος είναι διαφορετικό γενετικά, οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί με παραλλαγές που σχετίζονται με το βιζόν δεν έχουν χειρότερα συμπτώματα σε εκείνους με COVID-19 που δεν σχετίζονται με το βιζόν.

Ομοίως, η εκτροφή βιζόν είναι ένας σχετικά μικρός τομέας της παγκόσμιας γεωργικής βιομηχανίας. Και η εξάπλωση του βιζόν COVID-19 διασυνοριακά είναι απίθανη.

Στα συμπεράσματά του, το ECDC αναφέρει ότι ο συνολικός κίνδυνος για την υγεία του ανθρώπου στον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός. Ενώ για όσους εργάζονται στην εκτροφή βιζόν είναι μέτριος.

Γιατί στα μινγκ;

Τα πιο ευπαθή ζώα στο SARS-CoV-2 είναι γάτες, λιοντάρια, τίγρεις, κουνάβια, βιζόν και δύο είδη χάμστερ και ρόπαλο, αιγυπτιακό ρόπαλο φρούτων και χάμστερ της Συρίας.

Το βιζόν προέρχεται από την ίδια οικογένεια με τα κουνάβια, τα οποία ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 έχουν χρησιμοποιηθεί από επιστήμονες για να μελετήσουν τους ιούς της γρίπης. Και πιο πρόσφατα για να δοκιμάσουν εμβόλια και αντιιικά της γρίπης.

Ο λόγος για τον οποίο τα κουνάβια σε αντίθεση με τα ποντίκια, παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με τον άνθρωπο, όπως πυρετό και φτέρνισμα.

Αλλά ο λόγος για τον οποίο το COVID-19 εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα μεταξύ των βιζόν στη Δανία πιθανότατα οφείλεται στην έντονη φύση της βιομηχανίας.
Η οποία συνεπάγεται τη διατήρηση εκατοντάδων ζώων σε κλουβιά από χάλυβα και σε στενή απόσταση μεταξύ τους.

Η Ευρώπη είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή γούνας. Με περισσότερα από 27 εκατομμύρια σφαιρίδια βιζόν παράγονται ετησίως και περισσότερα από 2.750 αγροκτήματα, 1.100 από αυτά στη Δανία.

Διαφήμιση