Αρχική Ενέργεια Εμβάθυνση στην ενεργειακή στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου

Εμβάθυνση στην ενεργειακή στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου

0
Επίσκεψη Αιγυπτίου Προέδρου και συνάντηση με Κ. Χατζηδάκη
Διαφήμιση

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sissi, είχε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την οποία υπήρξε εκτενής ανταλλαγής απόψεων για τη δυναμική εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Αιγύπτου με καταλύτη την ενέργεια.

Σημειώνεται ότι τη συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη τη ζήτησε ο ίδιος ο Αιγύπτιος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημασία που αποδίδει η Αίγυπτος στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις, ενώ έγινε ειδική  αναφορά στη σπουδαιότητα συγκρότησης του διεθνούς Οργανισμού East Med Gas Forum (Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου) και στη συμφωνία μερικής οριοθέτησης των ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου, η οποία όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «πρέπει να αξιοποιηθεί κατά πρακτικό τρόπο μέσα από την υλοποίηση διαφορετικών σχεδίων ενεργειακής διασύνδεσης προς όφελος των δυο χωρών, της περιφερειακής σταθερότητας, αλλά και της ίδιας της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση με ταχύτητα και συνέπεια».

Συγκρότηση μεικτής τεχνικής ομάδας

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε –πέρα από τις διυπουργικές επαφές- να συγκροτηθεί και μεικτή τεχνική ομάδα (με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και από τις δυο χώρες) που θα εξετάσει χωρίς καθυστέρηση την εμβάθυνση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου τόσο στο εμπορικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των διασυνδετήριων αγωγών ενέργειας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης από αιγυπτιακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών, Sameh Shoukry, ο Υπουργός Πετρελαίου & Ορυκτών Πόρων Tarek el Molla και ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ Dr. Mohamed Shaker Elmarkabi.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here