Αρχική Επιλεγμένα ΕΚΠΑ: Η Σάμος ανυψώθηκε κατά 18-25 εκατοστά μετά το σεισμό -Εικόνες

ΕΚΠΑ: Η Σάμος ανυψώθηκε κατά 18-25 εκατοστά μετά το σεισμό -Εικόνες

0
ΣΑΜΟΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ 6,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΝΗΣΙ // ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΑΡΙ (EUROKINISSI/ΜΑΝΩΛΗΣ ΘΡΑΒΑΛΟΣ)
ΣΑΜΟΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ 6,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΝΗΣΙ // ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΑΡΙ (EUROKINISSI/ΜΑΝΩΛΗΣ ΘΡΑΒΑΛΟΣ)
Διαφήμιση

Στο νησί της Σάμου φαίνεται πως σημειώθηκε εντυπωσιακή μόνιμη τεκτονική ανύψωσή του κατά 18-25 εκατοστά μετά τον πρώτο καταστροφικό σεισμό που καταγράφηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Το εύρημα αποτελεί αποτέλεσμα της εκτεταμένης έρευνας πεδίου για το σεισμό της Σάμου, τις επιπτώσεις του στα κτήρια, τα συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα, το τσουνάμι και τις σημαντικές εδαφικές παραμορφώσεις, που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελούμενη από τους Καθηγητή Δρ. Ευθύμη Λέκκα, Υποψ. Δρ. Σπυρίδωνα Μαυρούλη, Υποψ. Δρ. Μαριλία Γώγου, Υποψ. Δρ. Ιωάννα Τριαναταφύλλου, με τη συμμετοχή και του σεισμολόγου Δρος Γεράσιμου Παπαδόπουλου, πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα πεδίου.

Από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι η τεκτονική ανύψωση, που παρατηρήθηκε τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα, δηλαδή στο ανερχόμενο τέμαχος του ρήγματος, που ενεργοποιήθηκε στο θαλάσσιο χώρο βόρεια του νησιού.

Ανύψωση Σάμου Φωτό Έρευνα ΕΚΠΑ
Μόνιμη τεκτονική ανύψωση στο λιμάνι Καρλοβασίου. Έχει αποτυπωθεί στους βράχους προστασίας του λιμενοβραχίονα, αλλά και στην προβλήτα. Σύμφωνα με επιτόπιες μετρήσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΚΠΑ, η ανύψωση ανήλθε σε 24 εκατοστά. Φωτό: Έρευνα ΕΚΠΑ

Στο βόρειο μέρος η τεκτονική ανύψωση πιστοποιήθηκε σε παράκτιες θέσεις στο Καρλόβασι (εικόνες), ενώ στο νότιο μέρος σε παράκτιες θέσεις στο Ποτοκάκι, στο Πυθαγόρειο και στην Ψιλή Άμμο.

Ανύψωση Σάμου ΕΚΠΑ
Συνσεισμική ανύψωση σε σχηματισμούς μαρμάρων στην περιοχή δυτικά του λιμανιού Καρλοβασίου, όπως προέκυψε έπειτα από επιτόπια αναγνώριση στο δυτικό τμήμα της Σάμου. Φωτό: Έρευνα ΕΚΠΑ

Από το σύνολο των επιτόπιων παρατηρήσεων προκύπτει ότι η μόνιμη συνσεισμική ανύψωση του νησιού είναι της τάξης των 18-25 εκατοστών.

Ανύψωση Ποτάκι Σάμου ΕΚΠΑ
Συνσεισμική ανύψωση εμφανής (18 εκατοστών) σε εγκαταλελειμμένο κυματοφραύστη στο Ποτοκάκι. Φωτό: Έρευνα ΕΚΠΑ

Κατολισθίσεις

Επίσης, σημαντικές εδαφικές μεταβολές είναι και οι κατολισθήσεις, οι οποίες συνδέονται γεωδυναμικά με το υποθαλάσσιο σεισμικό ρήγμα με διεύθυνση Α-Δ και με κλίση προς Βορρά. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η κατολίσθηση στην παραλιακή θέση Αυλάκια με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας (Εικ. 7). Επιπρόσθετες σημαντικές καταπτώσεις βράχων αναφέρθηκαν στον Κερκετέα στα νότια του Καρλοβασίου.

Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και αναμένονται περεταίρω πορίσματα.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here