Αρχική Επιλεγμένα Σμύρνη: Μεγάλες καταστροφές από τον ισχυρό σεισμό – Ζημιές σε Σάμο και...

Σμύρνη: Μεγάλες καταστροφές από τον ισχυρό σεισμό – Ζημιές σε Σάμο και Χίο

0
Σάμος ερτ
Εκτεταμένες ζημιές στη Σάμο Φωτό: facebook/ΕΡΤ
Διαφήμιση

Ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βοεριοδυτικά της Σάμου σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας. Ενώ, είχε εστιακό βάθος τα 10 χλμ. Με μεγάλες καταστροφές και ζημιές σε Τουρκία και Ελλάδα, ενώ ήταν αισθητός και στις δύο χώρες, ακόμα και πολύ μακριά από το επίκεντρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι έγινε αισθητός και σε περιοχές της Αττικής, της Κρήτης, αλλά και της Βουλγαρίας και Αλβανίας.

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός κατά μήκος των τουρκικών ακτών και στη βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά, σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, ενώ σύμφωνα πάλι με τουρκικά μέσα, τουλάχιστον 3 τσουνάμι έχουν χτυπήσει τα παράλια. Η πόλη της Σμύρνης έχει υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές με καταρρεύσεις πολυόροφων κτιρίων και μεγάλες ζημιές στις υποδομές. Οι εικόνες που μεταδίδει η τουρκική τηλεόραση δείχνουν πολυκατοικίες να έχουν ισοπεδωθεί.

Κατάρευση κτιρίων στη Σμύρνη μετά το Σεισμο cnn
Κατάρρευση κτιρίων στη Σμύρνη μετά το Σεισμό 6,7 ρίχτερ την 30 Οκτώβρη-Στιγμιότυπο από cnn

Ελλάδα: Ζημιές σε κτίρια στη Σάμο και στα νοτιόχωρα της Χίου από τον ισχυρό σεισμό

Ζημιές και σε κτίρια στη Σάμο προκάλεσε ο ισχυρός σημερινός σεισμός. Ενώ, σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην επικοινωνία με το νησί.  Εχουν σημειωθεί καταρρεύσεις παλαιών κτηρίων στο Καρλόβασι και στο Βαθύ της Σάμου, όπως και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο. Ταυτόχρονα, αναφορές για κατολισθήσεις υπάρχουν και για το οδικό δίκτυο της Ικαρίας. Παράλληλα αυτή την ώρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει εσπευσμένα στη Σάμο. 

Την ίδια ώρα, κάτοικοι από τη Σάμο δηλώνουν χαρακτηριστικά στο ANT1 News ότι “τέτοιο σεισμό δεν έχουν ζήσει ξανά στη ζωή τους”, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι έχουν επιβιώσει από θαύμα. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία, πανικός και αναστάτωση, ενώ φοβούνται για δύσκολη νύχτα με ενδεχομένως έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Από τη δόνηση προκλήθηκαν ζημιές στα νοτιόχωρα της Χίου ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ερευνά τυχόν ζημιές και σε άλλες περιοχές. Ζημιές προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί στη Λέσβο.

Ευθύμιος Λέκκας: Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι. Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί». Ενώ, δε μπορεί κανείς ακόμα να επιβεβαιώσει εάν πρόκειται για τον κυρίως σεισμό, καθώς είναι πολύ νωρίς.

Μ. Σκορδίλης: Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, αναφορικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη 1:51 το μεσημέρι ανοιχτά της Σάμου.

Ο κ.Σκορδίλης, ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, απάντησε πως «δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.

Όπως ειπώθηκε από τον κ.Σκορδίλη, «η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30χλμ νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ».

Τα Δωδεκάνησα “ταράχθηκαν”

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου.

Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και την διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Στην Κρήτη τα σχολεία έκλεισαν νωρίτερα λόγω του σεισμού

Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές. Υπήρξαν μάλιστα σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μιας σεισμικής δόνησης.

Οδηγίες μέσω του 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά τον ισχυρό σεισμό

Έκκληση στους κατοίκους των νησιών του βορειοαναταλικού Αιγαίου απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με δύο μηνύματα μέσω 112 που έστειλε πριν από λίγο να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Το πρώτο μήνυμα απευθύνεται στους κατοίκους όλων τω νησιών που ορίζονται από το τρίγωνο Ικαρία- Κω – Χίο, με τη σύσταση να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτίρια για τον κίδυνο μεγάλων μετασεισμών.

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται αποκλειστικά στους κατοίκους της Σάμου τους οποίους επίσης καλεί να απομακρυνθούν από τα κτήρια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία εξωτερικά.

Μέσω 112 εστάλησαν δύο μηνύματα συνολικά με τη μορφή συναγερμού, sms και φωνητικά.

Β. Κικίλιας: Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία

Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας έχουν ήδη τεθεί τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία, αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και προσθέτει: Μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός.

Κλειστό το αεροδρόμιο Σάμου έως τις 5 το απόγευμα

Κλειστό μέχρι τις 17.00 θα παραμείνει το αεροδρόμιο της Σάμου, εξαιτίας του σεισμού.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνει εκτενής έλεγχος και ήδη έχει ξεκινήσει αξιολόγηση τυχόν φθορών και ζημιών.

Κλιμάκια του Υπ. Υποδομών μεταβαίνουν στη Σάμο

Ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα μεταβούν στη Σάμο τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταβούν στη Σάμο για την καταγραφή των ζημιών και τον έλεγχο των κτιρίων μέσα στις επόμενες ώρες.

Σύμφωναμε διοικητή νοσοκομείου Σάμου κ Νίκο Στεφανή 4 τραυματίες  χωρίς να συντρέχει λόγος για την υγεία τους  Στο νοσοκομείο Σάμου. Η εικόνα που έχουμε είναι οτι μεγαλύτερα προβλήματα στη  Δυτική πλευρά στο Καρλόβασι.Ητσν πολύ μεγαλύτερος σεισμός από το σεισμό της Αθήνας 1999 που τον βίωσα στο σπίτι μου ….μέχρι στιγμής δεν έχουμε  πληροφορίες για εγκλωβισμένους σε ολόκληρο το νησί .Είμαστε μάλλον πολύ τυχεροί.”

Άκης Τσελέντης: Πλούσια μετασεισμική δράση ίσως και για ένα μήνα

Για εβδομάδες μπορεί να συνεχίσουν δονήσεις μετασεισμών, σύμφωνα και με το σεισμολόγο Άκη Τσελέντη που μίλησε στην ΕΡΤ. Ενώ, μετασεισμοί μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 6,2 Ρίχτερ.
Ενώ, συνιστά οι κάτοικοι να προσέξουν που θα κοιμηθούν και αυτό να είναι μακριά από τη θάλασσα. Αλλά και να προσέχουν τα παιδιά, να παραμένουν μακριά από επικίνδυνα σημεία και μάντρες.
Μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος μετασεισμός που εκδηλώθηκε ήταν 4,7 ρίχτερ. Ενώ, ο λόγος που υπήρξαν καταστροφές είναι ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια. Η ενέργεια του σεισμού πήγε στην Τουρκία και κινήθηκε ΒΑ, συμπλήρωσε.
Ενώ, τόνισε ότι είναι μεγάλο ρήγμα που μπορεί να διαγείρει και κοντινά ρήγματα. Δεν πρέπει να ανησυχούμε για διέγερση άλλων ρηγμάτων στην Ελλάδα, συμπλήρωσε, αλλά και ότι αυτό μπορεί να διαφέρει για κάποιο κοντινό ρήγμα.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here