Αρχική COVID-19 Διαδικτυακές διαλέξεις με θέμα την πανδημία από το ΚΠΙΣΝ

Διαδικτυακές διαλέξεις με θέμα την πανδημία από το ΚΠΙΣΝ

0
ΚΠΙΣΝ

Σύνταξη: ecozen.gr

Σειρά διαλέξεων με θέμα την πανδημία της νόσου COVID-19 διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας «Sports Excellence», που λειτουργεί υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Οι διαλέξεις μεταδίδονται διαδικτυακά, μέσω live streaming, από τον Πύργο Βιβλίων του ΚΠΙΣΝ.

Τη διοργανωτική επίβλεψη των διαλέξεων έχει αναλάβει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Αναγέννηση & Πρόοδος». Όλο το πρόγραμμα πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

ΚΠΙΣΝ

Το πρόγραμμα των διαλέξεων

Τρίτη 24/11 – 19.00-20.00
«Πανδημία: Η σημασία της διατροφής και της άσκησης»

Ομιλητές: Μαρία Γιανακούλια, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διαιτολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Γρηγόριος Μπογδάνης, καθηγητής Κλασικού Αθλητισμού, ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ.

Συντονιστές: Χάρης Τσολάκης, καθηγητής ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ, υπεύθυνος αθλητικών προγραμμάτων SE, Παναγιώτης Κουλουβάρης, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής, επιστημονικά υπεύθυνος SE.

Περιγραφή

Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες οι οποίες διερεύνησαν τη σχέση της παχυσαρκίας και της COVID-19 έδειξαν ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας και μετάδοσης του ιού, αφού αναπτύσσουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο.
Επίσης, είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν υποκείμενα χρόνια νοσήματα που καθιστούν δυσκολότερη την καταπολέμηση του ιού.
Είναι γνωστό ότι η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι τα όπλα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Η πανδημία της COVID-19 αναδεικνύει την ανάγκη αναθεώρησης των τρόπων αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.
Μπορεί ένας παχύσαρκος άνθρωπος, περιορισμένος στο σπίτι, να ξεκινήσει ή να συνεχίσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης; Κατά πόσο μπορεί αυτή η περίοδος να αποτελέσει ένα κίνητρο για τη βελτίωση της υγείας;

Πέμπτη 26/11 – 19.00-20.00
«Πανδημία: Ο περιορισμός της κοινωνικότητας μας»

Ομιλητές: Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Θεραπευτικής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Θεραπευτικής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γεώργιος Σαρόγλου, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ.

Συντονιστής: Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, επιστημονικός συνεργάτης SE.

Περιγραφή

Καθώς βιώνουμε την πανδημία, ο περιορισμός της κοινωνικότητας μας αποτελεί ένα μείζον ζήτημα που μας απασχολεί όλους.
Σε αυτήν την ομιλία, θα αναζητηθούν οι αιτίες για τις οποίες κρίνεται απαραίτητο να τίθεται σε περιορισμό η κοινωνικότητα των πολιτών.
Επιπλέον, θα συζητηθεί ο βαθμός στον οποίο οι περιορισμοί που εφαρμόζονται στην Ελλάδα διαφέρουν από τους αντίστοιχους σε άλλες χώρες και θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: α) Αρκούν οι περιορισμοί και μόνο της κοινωνικότητάς μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή θα πρέπει να συνοδευτούν με επιπλέον μέτρα; β) Ποιες είναι οι συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού στη σωματική και ψυχική υγεία μας; γ) Ποιος είναι ο ρόλος του εθελοντισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των υγειονομικών φορέων στη διαχείριση των αρνητικών επιπτώσεων του κοινωνικού αποκλεισμού;

Τετάρτη 2/12 – 19.00-20.00
«Πανδημία: Ψυχικά ανθεκτικοί την περίοδο της καραντίνας»

Ομιλητές: Μαρία Ψυχουντάκη, καθηγήτρια Κλασικού Αθλητισμού, ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ.

Συντονιστές: Χάρης Τσολάκης, καθηγητής ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ, υπεύθυνος αθλητικών προγραμμάτων SE, Παναγιώτης Κουλουβάρης, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής, επιστημονικά υπεύθυνος SE.

Περιγραφή

Η καραντίνα ανακόπτει την επέλαση του ιού, παράλληλα, όμως, μπορεί να πυροδοτήσει αρνητικά συναισθήματα, όπως εκείνα της μοναξιάς, της θλίψης και του άγχους.
Μέσα από αυτή τη διάλεξη μαθαίνουμε να χτίζουμε ένα ανθεκτικότερο ψυχισμό, να αντιστεκόμαστε στο αρνητικό κλίμα και να διαχειριζόμαστε το άγχος και την πραγματικότητα που μας περιβάλλει.
Βρίσκουμε κατάλληλους τρόπους και μεθόδους για να βιώνουμε θετικά συναισθήματα στην καθημερινότητά μας και καλλιεργούμε τις κοινωνικές μας σχέσεις, κρατώντας τις φυσικές αποστάσεις, αλλά διατηρώντας, ταυτόχρονα, την κοινωνική μας εγγύτητα.
Καθώς η κοινωνικότητα παίζει σπουδαίο ρόλο στην ψυχική μας υγεία, είναι σημαντικό αυτή τη δύσκολη περίοδο να την κρατήσουμε ζωντανή ενισχύοντας τις φιλίες και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Παρασκευή 4/12 -19.00-20.00
«Πανδημία: Το εμβόλιο για την COVID-19: Προκλήσεις και προοπτικές»

Ομιλητές: Γαρυφαλλιά Πουλάκου, επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Μαρία Γαζούλη, καθηγήτρια Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Συντονιστής: Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, επιστημονικός συνεργάτης SE.

Περιγραφή

Ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας καλπάζει σε όλο τον κόσμο, τα θετικά αποτελέσματα από τις πρώτες κλινικές δοκιμές εμβολίων ήρθαν για να μας δώσουν ελπίδα.
Οι ελπίδες συνοδεύονται ωστόσο και από ανησυχία των πολιτών, που ζητούν απαντήσεις σε πολλά και καίρια ερωτήματα.
Στη συγκεκριμένη ομιλία, θα επιχειρηθεί να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: α) Γιατί υπάρχουν εμβόλια που προσφέρουν τόσο ισχυρή ανοσία, δηλαδή μέχρι και μεγαλύτερη του 90%; β) Γιατί ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αρκείται σε μια επιτυχή προστασία μόνο του 50% των εμβολιαζόμενων για να χορηγήσει την έγκριση της διάθεσης ενός εμβολίου; γ) Μήπως η επείγουσα κατ’ εξαίρεση έγκριση των εμβολίων της COVID-19 θα ενισχύσει το αίσθημα δυσπιστίας για την ασφάλεια των εμβολίων γενικότερα;

Επιπλέον, θα συζητηθεί ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οργάνωση και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, η διάρκεια κάλυψης και η δοσολογία των εμβολίων ανεξαρτήτως δημογραφικών χαρακτηριστικών, καθώς και ο χρόνος που χρειάζεται για τον περιορισμό της μεταδοτικότητας του ιού.

Συντονιστική ομάδα

  • Παναγιώτης Κουλουβάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Επιστημονικά Υπεύθυνος SE.
  • Χάρης Τσολάκης, Καθηγητής ΣΕΦΑΑ, Υπεύθυνος αθλητικών προγραμμάτων SE.
  • Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Επιστημονικός συνεργάτης SE.
  • Θεόδωρος Δαβιώτης, Υπεύθυνος προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού Α&Π.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να:

Παρακολουθήσουν τις διαλέξεις live, στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.

Συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση, θέτοντας κάθε φορά τις ερωτήσεις τους στο snfcc.org/questions.

*Ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα θα είναι διαθέσιμη.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here