Αρχική Ελλάδα 130η Σύνοδος ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αθήνα

130η Σύνοδος ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αθήνα

0
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 130η ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 130η ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Διαφήμιση

Τη 130η Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που φιλοξενείται την Τετάρτη στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αθήνας, άνοιξε με ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία κατά την πανδημική εποχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής Συνόδου.

Παράλληλα, και λόγω της πανδημίας, η συμμετοχή των 47 υπουργών των κρατών-μελών έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ωστόσο, με φυσική παρουσία συμμετείχαν η γ.γ. του Συμβουλίου, Marija Pejcinovic Buric, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Robert Spano, o πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου, Rik Daems και η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά, «Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο και κατά τους προηγούμενους μήνες η Ευρώπη κλήθηκε να προσπαθήσει να βρει λύσεις σε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είχε ποτέ ξανά αντιμετωπιστεί στο παρελθόν. Στο πώς να διαχειριστούμε μια άνευ προηγουμένου, φονική και δυστυχώς συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, χωρίς να υπονομεύσουμε τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας». Ενώ, έκανε σαφή αναφορά στα fake news τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν μέσω παράλληλης προσπάθειας τα μέλη του Συμβουλίου, δίνοντας αναλογικές λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν, χωρίς παράλληλα να περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τι έπεται

Αναμένεται η έκδοση Κειμένου Διακήρυξης σχετικά με την προάσπιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε καιρό πανδημίας, αλλά και η ανακοίνωση της ίδρυσης του Παρατηρητηρίου της Ιστορίας, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου.

Το απόγευμα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Βουλή, επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), με κεντρική ομιλήτρια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στην εκδήλωση, πρόκειται να συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος Επιτροπής Υπουργών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η βουλευτής και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, η γενική γραμματέας του Συμβουλίου, Marija Pejcinovic Buric, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Robert Spano, o πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού, Rik Daems και η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic.

Ενώ, την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στις 18:00 εδώ

Διαφήμιση