Αρχική Υγεία - Διατροφή Τα μωρά καταναλώνουν μικροπλαστικά σωματίδια από τα μπιμπερό

Τα μωρά καταναλώνουν μικροπλαστικά σωματίδια από τα μπιμπερό

0
μωρά με μπιμπερό
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Αγάπη Μυργιώτη

Τι κ Τα μικροπλαστικά μπορούν πλέον να εντοπιστούν σχεδόν παντού στη Γη. Ωστόσο, οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για το πώς τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά απελευθερώνουν αυτά τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια.

Συγκεκριμένα, όσο αφορά τα μπιμπερό, όλοι μας υποθέτουμε ότι  όσα κατασκευάζονται με πολυπροπυλένιο είναι κατάλληλα για τα μωρά, ειδικότερα μετά την αποστείρωση τους. Ωστόσο, παρόλο που το πολυπροπυλένιο χρησιμοποιείτε στην παρασκευή τροφίμων και στα πλαστικά μπουκάλια νερού και θεωρείτε ασφαλές μία νέα έρευνα ανακάλυψε το απροσδόκητο. Η έρευνα έδειξε ότι η παρασκευή βρεφικών παρασκευασμάτων με μπουκάλια πολυπροπυλενίου εκθέτει τα βρέφη σε όλο τον κόσμο σε κατά μέσο όρο 1 εκατομμύριο μικροπλαστικά σωματίδια την ημέρα.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ενήλικες και τα παιδιά στις ΗΠΑ εκτέθηκαν σε 74.000 έως 211.000 σωματίδια κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους, μέσω της τροφής που τρώνε, του νερού που πίνουν και του αέρα που αναπνέουν. Γεγονός που αποδεικνύει την τεράστια αύξηση στις προβλέψεις για την κατανάλωση μικροπλαστικών σωματιδίων.

Η παρατήρηση

Όπως πολλά ερευνητικά προγράμματα έτσι και η συγκεκριμένη έρευνά ξεκίνησε με μια τυχαία παρατήρηση και συζήτηση. Μια μέρα ένας συνάδελφος ετοίμαζε στιγμιαία ζυμαρικά σε ένα πλαστικό δοχείο. Το δοχείο φαινόταν άκαμπτο στην αρχή, αλλά στην συνέχεια όταν χύθηκε ζεστό νερό σε αυτό, άλλαξε και γινόταν όλο και πιο μαλακό. Η περιέργεια ώθησε τους ερευνητές να αναρωτηθούν περεταίρω για το αν απελευθερώνονταν μικροπλαστικά σωματίδια κατά τη διάρκεια ετοιμασίας του φαγητού. 

Μετά από μια γρήγορη δοκιμή στο εργαστήριό βρήκαν ότι το δοχείο απελευθέρωσε πάνω από 1 εκατομμύριο μικροπλαστικά ανά λίτρο ζεστού νερού. Ξεκινήσαν να δοκιμάζουν και άλλα δοχεία πολυπροπυλενίου, όπως πλαστικά μπουκάλια, με υγρά σε θερμοκρασία δωματίου και βρήκαν πολύ λίγα μικροπλαστικά σωματίδια που απελευθερώθηκαν με κάθε λίτρο, από καθόλου έως μερικές εκατοντάδες. Η θερμότητα φαίνεται να ήταν το πρόβλημα.

Το πείραμα

Οι ερευνητές θέλοντας να σχεδιάσουν ένα πείραμα αποφάσισαν να δοκιμάσουν τον τρόπο με τον οποίο ένα μεμονωμένο προϊόν πολυπροπυλενίου ανταποκρίνεται στην τακτική θέρμανση. Για το πείραμα τους χρησιμοποίησαν τα μπιμπερό, εφόσον μετά από μια έρευνα για φιάλες σε 48 περιοχές και καλύπτοντας το 78% του παγκόσμιου πληθυσμού, διαπιστώσαν ότι τα μπιμπερό από πολυπροπυλένιο αποτελούν το 83% της παγκόσμιας αγοράς.

Οι ερευνητές επέλεξαν δέκα μπιμπερό από πολυπροπυλένιο και ακολούθησαν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 2007 για την προετοιμασία του μπιμπερό.

Σκοπός τους ήταν να εντοπίσουν πόσα μικροπλαστικά απελευθερώθηκαν ακολουθώντας αυτά τα βήματα, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού, της αποστείρωσης και της ανάμιξης υγρών σε καθένα από τα δέκα μπουκάλια. Μετά τις δοκιμές διαπίστωσαν ότι τα μπιμπερό απελευθέρωσαν έως και 16 εκατομμύρια σωματίδια ανά λίτρο 70 ° C νερού.

Όταν η θερμοκρασία του νερού αυξήθηκε από τους συνιστώμενους 70 ° C στους 95 ° C, η απελευθέρωση μικροπλαστικών αυξήθηκε από έξι εκατομμύρια σωματίδια ανά λίτρο σε 55 εκατομμύρια. Η διαδικασία αποστείρωσης από μόνη της – κατά την οποία η φιάλη αποσυναρμολογείται και τοποθετείται σε ένα δοχείο γεμάτο νερό 95 ° C, αύξησε την απελευθέρωση μικροπλαστικών κατά τουλάχιστον 35%.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα μετά και από την επαλήθευση που έγινε σε ανεξάρτητο εργαστήριο.

Πώς να μειώσετε την έκθεση σε μικροπλαστικά

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για την μείωση της έκθεσης ενός παιδιού σε μικροπλαστικά κατά τη διάρκεια της διατροφής του. Οι ερευνητές εξετάζουν πως θα μπορούσαν να αποτρέψουν την απελευθέρωση μικροπλαστικών και εξετάζουν φίλτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την είσοδο μικροπλαστικών στο νερό μας.

Επιπλέον, ανέπτυξαν ένα σύνολο διαδικασιών για την αποστείρωση των μπιμπερό και την προετοιμασία της τροφοδοσίας, μειώνοντας παράλληλα την έκθεσή σε μικροπλαστικά από φιάλες πολυπροπυλενίου. Τα τέσσερα πιο γρήγορα και ευκολότερα βήματα είναι:

  • Να ξεπλένονται τα αποστειρωμένα μπουκάλια τροφοδοσίας με κρύο, αποστειρωμένο νερό.
  • Να προετοιμάζεται πάντα η φόρμουλα σε μη πλαστικό δοχείο.
  • Αφού κρυώσει η φόρμουλα σε θερμοκρασία δωματίου να μεταφέρεται στην κρύα, αποστειρωμένη φιάλη τροφοδοσίας.
  • Αποφυγή να ξαναζεσταθεί το μπιμπερό και ειδικότερα σε φούρνο μικροκυμάτων.

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση