Αρχική Επιλεγμένα “Glamping”: H νέα τάση διακοπών που ανθίζει στην Ελλάδα

“Glamping”: H νέα τάση διακοπών που ανθίζει στην Ελλάδα

0
glamping
Το glamping είναι ήδη τάση σε ορισμένα μέρη του κόσμου, όπως η Αυστραλία. Φωτό: visitmelbourne.com
Διαφήμιση

Η νέα τάση διακοπών, ακούει στο όνομα “glamping” και φαίνεται πως έχει ιδιαίτερη απήχηση στην Ελλάδα, η οποία αναμφίβολα εντάσσεται στους πρωτοπόρους του νέου τουριστικού θεσμού, καθώς είμαστε από τις πρώτες χώρες που τον υιοθετούν και μάλιστα με …Νόμο.

Πρόκειται για μια τάση διαμονής στη φύση, όπως στο κάμπινγκ, αλλά με “glamorous” παροχές που να θυμίζουν εκείνες πεντάστερων ξενοδοχείων.

Υψηλή αισθητική και φυσικό περιβάλλον

Με τον όρο glamping νοείται η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο, που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Με τη θέσπιση του Σήματος Glamping το ελληνικό τουριστικό προϊόν προσαρμόζεται με τον καλύτερο τρόπο στις νέες τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής ζήτησης.

Στην αναζήτηση του Σήματος Glamping

Με το Nόμο 4688/2020 θεσπίστηκε για πρώτη φορά το Σήμα Glamping, που θα έχει πενταετή διάρκεια και θα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού σε τουριστικά καταλύματα (σε επιχειρήσεις ξενοδοχείων ή κάμπινγκ) που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής. Σημειώνεται πως τα καταλύματα αυτά πρέπει να είναι τουλάχιστον τριών αστέρων.

Με το νέο αυτό νόμο, το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε σε τροποποίηση της απόφασης του 2015, που καθόριζε «τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων», ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες για την επένδυσή τους.

Ποια είναι τα κριτήρια

Μερικά από τα ποιοτικά κριτήρια του Glamping είναι τα εξής:

  • Διαμονή σε άρτια και ποιοτικά εξοπλισμένα διαφόρων τύπων και μεγεθών κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής σε κελύφη ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, που δύνανται να συναρμολογούνται και να αποσυναρμολογούνται ή να μεταφέρονται, όπως ενδεικτικά θολωτές δομές (domes), γιούρτες (yurts), πασαλοκαλύβες
  • Εναρμόνιση των κατασκηνωτικών μέσων και ημιμόνιμων δομών με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό
  • Χρήση υλικών φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον στο σύνολο της εγκατάστασης
  • Προώθηση δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού – ειδικών μορφών τουρισμού.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, στην Ελλάδα ρυθμίζεται η μορφή του Σήματος Glamping, καθώς και ο τρόπος ελέγχου που θα γίνεται στα συγκεκριμένα καταλύματα, μέχρι την ανάπτυξη από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) του προτύπου λειτουργικών προδιαγραφών Glamping.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here