Αρχική Περιβάλλον Κ. Χατζηδάκης: Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν θα έχει δώσει τόσα λεφτά για...

Κ. Χατζηδάκης: Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν θα έχει δώσει τόσα λεφτά για το περιβάλλον

0
Χατζηδάκης
Διαφήμιση

Η αξιολόγηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας, ενώ το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος φαίνεται να συμβαδίζει με τον Οργανισμό τόσο στις διαπιστώσεις, όσο και στις μεταρρυθμίσεις για το περιβάλλον που χρειάζονται στη χώρα μας, με κατανομή ευρωπαϊκών κονδυλίων άνω των 10 δισεκ. ευρώ για “πράσινες” δράσεις”.

Βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τον ΟΟΣΑ, όσο αναφορά τις διαπιστώσεις αλλά και τις περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Οι διεθνείς καλές πρακτικές αποτελούν οδηγό για εμάς για αυτό και αντιμετωπίζουμε αυτή την αξιολόγηση ως ιδιαίτερα χρήσιμη διαδικασία,” τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στη σημερινή του διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με στόχο να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Περιβαλλοντικών Επιδόσεων της Ελλάδας, από το Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, για το διάστημα 2009-2019.

Η αξιολόγηση αποτυπώνει τις μεγάλες προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειώσει σε πολλούς τομείς. Ο ΟΟΣΑ παράλληλα αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο για ένα πιο “πράσινο” μέλλον. Το σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με ένα ποσό που ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αλλά και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ, Rodolfo Lacy, εξέφρασε μεγάλη ευχαρίστηση για την πρόοδο της χώρα μας προς την ενεργειακή μετάβαση και την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου για την απολιγνιτοποίηση. Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον, τα οποία θα μπορέσει να επιτύχει μέσω της νέας πλατφόρμας για τα περιβαλλοντικά δεδομένα. Παράλληλα φυσικά πρότεινε βελτιώσεις για την περιβαλλοντική επίδοση της Ελλάδας.

Κατά της διάρκεια της ομιλίας του ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα για το μέλλον, με επίκεντρο να είναι βιώσιμο για το περιβάλλον.

“Είναι καθήκον απέναντι στην πατρίδα μας αλλά και απέναντι στα παιδιά μας να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, διότι η πολιτική για το περιβάλλον είναι πολιτική για το μέλλον,” τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα φιλοδοξεί να ανελιχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

 Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Όσο αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο υπουργός τόνισε ότι έχουν γίνει ήδη ρυθμίσεις που απλοποιούν τη σχετική αδειοδοτική διαδικασία. Παράλληλα, με την εφαρμογή του
Target Model εισάγεται το στοιχείο του ανταγωνισμού με στόχο οι
καταναλωτές να εξασφαλίζουν χαμηλότερες τιμές.

Τόνισε μάλιστα ότι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις προχωρούν. Η διασύνδεση μεταξύ Αττικής και Κρήτης έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η διασύνδεση μεταξύ Κορίνθου και Κρήτης αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί.

Το νομοσχέδιο που επρόκειτο να ψηφιστεί τους επόμενους μήνες θα θέσει τις βάσεις για μία νέα εποχή στο χώρο της ενάργειας, δημιουργώντας το πλαίσιο για ανάπτυξη αποθήκευσης ενέργειας και έξυπνων δικτύων.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Στη συνέχεια όπως ανέφερε ο υπουργός, ο ΟΟΣΑ προτείνει ρυθμίσεις για εξοικονόμηση ενέργειας κυρίως στα κτήρια. Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”  είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει, στοχεύοντας στην κάλυψη 60.000 κτηρίων τον χρόνο.

Ηλεκτροκίνηση

Ο υπουργός υπογράμμισε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην ηλεκτροκίνηση μέσω του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά” που έχει βρει μεγάλη απήχηση. Στόχος είναι μέχρι το 2030 ένα στα τρία καινούργια αυτοκίνητα να είναι ηλεκτροκίνητα.

Βιοποικιλότητα

Για την προστασία της βιοποικιλότητας ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του διαπιστώνει μεταξύ άλλων την ενίσχυση του συστήματος διακυβέρνησης προστατευόμενων περιοχών κυρίως όσο αναφορά στη διαχειριστική επάρκεια, τον συντονισμό και τη χρηματοδότηση.

Προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ένας οργανισμός που θα συντονίζει τη διακυβέρνηση και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών με πρόσβαση σε σημαντικά αυξημένους πόρους ενισχυμένες επιστημονικές και διαχειριστικές ικανότητες αλλά και δυνατότητα ουσιαστικής συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες και τους διεθνείς φορείς.

Χωροταξία

Στη συνέχεια της συνέντευξης του ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει να μπει τάξη στη χωροταξία της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται το νέο χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη βουλή. Παράλληλα θα μπει τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, όπως υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Υπό το πρίσμα του νέου σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων στόχος είναι να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να πάρουν μέτρα προφύλαξης. Με τις σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων, στόχος είναι να πέσει το ποσοστό ταφής αποβλήτων στο 10% μέχρι το 2030. Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι η διαδικασία αυτή θα στηριχθεί φυσικά και με την ανακύκλωση που ήταν ανέκαθεν βασικός πυλώνας της διακυβέρνησης.

Κυκλική Οικονομία

Τέλος στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, ο νόμος για τα
πλαστικά μιας χρήσης εισάγει μια σειρά καινοτόμων μεταρρυθμίσεων. Απαγορεύει πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης ενώ παράλληλα θεσπίζει την υποχρέωση για χρήση ανακυκλωμένου
πλαστικού στα μπουκάλια. Ταυτόχρονα, προβλέπει τη δημιουργία συστήματος επιστροφής χρημάτων στον καταναλωτή για τα ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια, θέτοντας επιπλέον κίνητρο.

Διαφήμιση