Αρχική Ειδήσεις “Φως” στο μινωικό σύστημα κλασμάτων, ρίχνουν επιστήμονες

“Φως” στο μινωικό σύστημα κλασμάτων, ρίχνουν επιστήμονες

0
μινωικό
Διαφήμιση

Φως στο μινωικό σύστημα κλασμάτων, ένα από τα εξαιρετικά αινίγματα που συνδέονται με την αρχαία γραφή αριθμών, ρίχνει νέα μελέτη.

Αυτή εκπονήθηκε από ομάδα του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archaeological Science.

Πριν από περίπου 3.500 χρόνια, ο Μινωικός πολιτισμός της Κρήτης ανέπτυξε ένα σύστημα γραφής που αποτελείται από συλλαβικές πινακίδες, που ονομάζονται Γραμμικό Α. Το οποίο χρησιμοποιούσαν σε επιγραφές σε ιερά καθώς και στη διοίκηση των ανακτορικών κέντρων τους.

Μέχρι σήμερα οι ερευνητές κατανοούσαν ένα μικρό μόνο μέρος της γραφής και των αριθμών που χρησιμοποιήθηκαν από τον μινωικό πολιτισμό στην Κρήτη.
Τώρα για πρώτη φορά αποκρυπτογραφήθηκαν τα κλάσματα της Γραμμικής Α.

Η Γραμμική Α περιλαμβάνει 17 σύμβολα που σήμαιναν προφανώς κλάσματα.
Οι ερευνητές της Μπολόνια, συνδύασαν μεθόδους γλωσσολογίας, μαθηματικών και αρχαιολογίας. Συγκρίνοντας το υλικό με τα αντίστοιχα σύμβολα της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας.

Τα σημάδια κλασμάτων πιστοποιούνται κυρίως σε αρχεία εμπορευμάτων (δημητριακά, σύκα, κρασί κ.λπ.), τα οποία εκφράζονται χρησιμοποιώντας λογόγραμμα που αναφέρεται σε μονάδες μέτρησης.

Ένα σύμβολα για κάθε κλάσμα

Τα περισσότερα σημάδια Γραμμικών Α κλασμάτων αντιστοιχούσαν σε κλάσματα με τον αριθμητή “1” (1/2, 1/3, 1/4, κ.λπ.). Το “J” είναι το πιο συχνό σημάδι.
Αφετηρία τους ήταν η υπόθεση ότι η απλή διαίρεση δια δύο, το κλάσμα 1/2 που ήταν το συχνότερο.
Πάνω σ’ αυτή τη βάση οι μελετητές υπολόγισαν μετά τους διάφορους συνδυασμούς και τη συχνότητα των κλασμάτων.

Εκπόνησαν έτσι έναν πίνακα, πάνω στον οποίο όλα τα δυνατά σύμβολα των κλασμάτων της Γραμμικής Α κατατάχθηκαν σε συγκεκριμένα αριθμητικά μεγέθη.

Ο πίνακας δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Archaeological Science. Και δείχνει σύμβολα με έναν αύξοντα αριθμό για τα κλάσματα 1/4, 1/5 ή 1/20, 1/30 κ.ά. Εντοπίστηκαν σύμβολα μέχρι και το κλάσμα 1/60.

Οι ερευνητές από τη Μπολόνια αισιοδοξούν ότι η συνδυαστική μέθοδος που χρησιμοποίησαν θα οδηγήσει κάποτε και στην αποκρυπτογράφηση ολόκληρης της αινιγματικής Γραμμικής Α.

Διαφήμιση