Αρχική Υγεία - Διατροφή Πως η αυτόματη λήψη αποφάσεων μας εμποδίζει να βλάψουμε άλλους

Πως η αυτόματη λήψη αποφάσεων μας εμποδίζει να βλάψουμε άλλους

0
βοήθεια
Διαφήμιση

Οι διαδικασίες που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος μας για να αποφύγουμε να βλάψουμε άλλους ανθρώπους είναι αυτόματες και αντανακλαστικές. Και πολύ διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή βλάβης για εμάς, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ομάδες από τα Πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ και της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστήμιο Yale στις ΗΠΑ διερεύνησαν τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την αποφυγή του πόνου για πρώτη φορά.

Διαπίστωσαν ότι όταν μαθαίνουμε να αποφεύγουμε να βλάψουμε τον εαυτό μας, η λήψη αποφάσεων μας τείνει να είναι πιο προνοητική και μελετημένη.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Και μπορούν να ρίξουν φως σε διαταραχές όπως η ψυχοπάθεια. Όπου τα άτομα βιώνουν προβλήματα μάθησης ή κάνουν επιλογές για να αποφύγουν να βλάψουν άλλους.

Συχνά αντιμετωπίζουμε επιλογές για το τι θα βοηθήσει τους άλλους

«Πολλές από τις αποφάσεις μας έχουν αντίκτυπο σε άλλους ανθρώπους, τόνισε η Δρ Patricia Lockwood, Senior Research Fellow στο Κέντρο για την Υγεία του Ανθρώπινου Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Και συχνά αντιμετωπίζουμε επιλογές όπου πρέπει να μάθουμε και να αποφασίσουμε τι θα βοηθήσει τους άλλους. Και να εμποδίσουμε να τους βλάψουν».

Το πείραμα που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα περιελάμβανε τη σάρωση του εγκεφάλου μιας κοόρτης 36 συμμετεχόντων (18 άνδρες και 16 γυναίκες). Και τους ζητήθηκε να λάβουν μια σειρά αποφάσεων.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να μάθουν ποιες αποφάσεις θα οδηγούσαν σε μία επώδυνη ηλεκτροπληξία. Είτε στον εαυτό τους είτε σε άλλο άτομο.

Οι ερευνητές βρήκαν μια εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ των δύο διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα έκαναν αυτόματες, αποτελεσματικές επιλογές για να αποφεύγουν να βλάψουν τους άλλους.

Ωστόσο, μαθαίνοντας πως να αποφεύγουν να βλάψουν τον εαυτό τους, οι επιλογές ήταν πιο σκόπιμες.

Οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να επαναλάβουν τις επιλογές που στο παρελθόν είχαν προκαλέσει βλάβη αν πίστευαν ότι θα είχε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Η ομάδα κατάφερε επίσης να εντοπίσει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται σε αυτές τις διαφορετικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Βρήκαν ότι ο θαλάμος – μια μικρή, δομή που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το στέλεχος του εγκεφάλου έχει ρόλο στην επεξεργασία του πόνου. Ήταν πιο δραστήρια όταν οι άνθρωποι αποφεύγουν επιτυχώς τη βλάβη σε άλλους.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα συστήματα μάθησης του εγκεφάλου είναι προετοιμασμένα για να αποφεύγουν την άμεση βλάβη σε άλλους.
Αυτό δήλωσε ο Δρ Molly Crockett, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Στον σύγχρονο κόσμο, πολλές κοινωνικές βλάβες είναι έμμεσες. Οι επιλογές μας μπορεί να υποστηρίξουν την κατασκευή ανήθικων προϊόντων ή να επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή.

Το πώς οι άνθρωποι μαθαίνουν για τις πιο απομακρυσμένες ηθικές συνέπειες των ενεργειών τους είναι ένα σημαντικό ερώτημα για μελλοντική μελέτη».

Διαφήμιση