Αρχική Περιβάλλον Ποια σχέση έχουν θρησκεία και κλιματική αλλαγή

Ποια σχέση έχουν θρησκεία και κλιματική αλλαγή

0
κλιματική αλλαγή
Διαφήμιση

Οι οργανισμοί που βασίζονται στην πίστη μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην κλιματική αλλαγή.
Αυτό αποκαλύπτει έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).
Αυτοί οι οργανισμοί ελέγχουν:

  • Το 8% της κατοικήσιμης γης.
  • Το 5% των εμπορικών δασών.
  • Το 10% των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Γι’ αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς παίζουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Και στην αναστροφή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Η ποικιλομορφία των θρησκειών μπορεί να ενωθεί σε μια κοινή ηθική ευθύνη. Και να παίξει τεράστιο ρόλο στην επίτευξη της αλλαγής συμπεριφοράς στα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης.

Τα δάση της Καμπότζης έχουν βρει υποστήριξη από μια απίθανη ομάδα ακτιβιστών. Βουδιστές μοναχοί ίδρυσαν οργανισμούς, όπως το Μοναχικό Δάσος των Μοναχών (MCF) και το Ανεξάρτητο Δίκτυο Μοναχών για Κοινωνική Δικαιοσύνη (IMNSJ), στην μάχη για τη διάσωση των δασών.
Απαιτώντας ισχυρότερη κυβερνητική δράση κατά της αποψίλωσης των δασών και πιέζοντας τους νομοθέτες για μεγαλύτερη προστασία.

κλιματική αλλαγή

Υπάρχουν 17 Στόχοι Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) όπως ορίζονται από τον ΟΗΕ.
Συμπεριλαμβανομένων καθαρού νερού και αποχέτευσης, προσιτής και καθαρής ενέργειας, βιώσιμων πόλεων, μηδενικής πείνας και ποιοτικής εκπαίδευσης.

Η έκθεση απαριθμεί πέντε παραδείγματα για το πώς οι οργανώσεις που βασίζονται στην πίστη βοηθούν στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Ομάδες πίστης που σώζουν τον πλανήτη

Σύμφωνα με την έκθεση, 16 εκκλησίες των Δομινικανών Αδελφών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει 39 εκατ. ευρώ σε κεφάλαιο σπόρου για ένα επενδυτικό ταμείο. Που επικεντρώνεται στην παροχή πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια στην Ινδία και την Υποσαχάρια Αφρική.
Το έργο αναδεικνύει τη δύναμη και τον πλούτο των θρησκειών και τη συμβολή τους στη χρηματοδότηση της αειφόρου ανάπτυξης.

Στο Περού, η χριστιανική οργάνωση A Rocha Peru έχει φυτέψει 26.000 δέντρα Χουαράνγκο μέσα σε τρία χρόνια.
Αυτά τα δέντρα είναι καλά προσαρμοσμένα στην επιβίωση του ξηρού κλίματος του νοτιοανατολικού Περού. Και είναι σημαντικά για την ευημερία της παραδοσιακής γεωργίας στις ακτές του Περού.

Ο ναός Vardayini Mata στη Μαχαράστρα της Ινδίας βοηθά στη διατήρηση του απειλούμενου πληθυσμού ψαριών mahseer.
Για τους Ινδουιστές, αυτά τα ψάρια είναι ιερά. Οπότε η προστασία τους από την κατασκευή φράγματος δεν είναι μόνο σημαντική για την πίστη τους, αλλά βοηθά και στις προσπάθειες διατήρησης της περιοχής.

Διάφορες κοινότητες Σιχ σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να φυτέψουν 1 εκατομμύριο δέντρα σε 1.820 διαφορετικές τοποθεσίες έως το Νοέμβριο του 2020.
Το έργο καθοδηγείται από την ομάδα που Ecosikh, της οποίας στόχος είναι να αυξήσει την αναδάσωση. Και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επανασυνδεθούν με τη φύση.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι ένας ναός Shiloh στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. Που εγκατέστησε έναν κοινοτικό ηλιακό κήπο στην ταράτσα του το 2017. Αυτό παρέχει ενέργεια στον ναό, ένα κοντινό τζαμί και σχεδόν 30 κατοικίες.

Η έκθεση UNEP, με τίτλο Faith Action on the Sustainable Development Goals: Progress and Outlook, συνεργάζεται με το Κοινοβούλιο των Θρησκειών του Κόσμου, την United Religions Initiative και το Bhumi Global.

Και παρουσιάζεται στο διαδικτυακό συνέδριο Faith Action for Nature στην Ισλανδία, το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις μέρες από τις 5 έως τις 8 Οκτωβρίου.

Διαφήμιση