Αρχική Ειδήσεις Ντοκιμαντέρ για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας εν’ μέσω πανδημίας, σε εργαστήρια ρούχων...

Ντοκιμαντέρ για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας εν’ μέσω πανδημίας, σε εργαστήρια ρούχων (βίντεο)

0
ρούχων
Διαφήμιση

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι παραβιάσεις των εργαζομένων κατασκευής ρούχων από τη βιομηχανία ταχείας μόδας, φαίνεται να αυξάνονται.
Τον περασμένο Αύγουστο, εργοστάσια στο Λέστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία κατηγορήθηκαν για σύγχρονη δουλεία. Και μάλιστα σε καιρό που η πανδημία επανεμφανίστηκε.

Εστίες Covid-19 στα εργαστήρια

Οι κίνδυνοι παραγωγής ενδυμάτων σε τέτοιες συνθήκες έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια του Covid-19.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν χρόνο να απολυμάνουν τους σταθμούς εργασίας ή να πλύνουν τα χέρια τους. Δημιουργώντας έτσι εστίες εντός των εργοστασίων.

Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι συνθήκες επικρατούν σε ακμάζουσες δυτικές πόλεις. Όπως το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Όπου γίνονται καθημερινά παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων.

“Made In America”, ένα ντοκιμαντέρ για το τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες

Η ιδρύτρια της ηθικής μόδας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Remake Αίσε Μπάρελαντ, ευαισθητοποιεί σχετικά με αυτές τις αδικίες στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ της “Made In America”. 

Η ταινία μικρού μήκους μεταφέρει σε πολλά εργοστάσια ένδυσης στο Λος Άντζελες. Μιλώντας με τοπικούς κατασκευαστές ενδυμάτων, σχεδιαστές και έναν επιθεωρητή εργασιακών συνθηκών, για το τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες.

Η Αίσε Μπάρελαντ, ίδρυσε τη Remake μετά την κατάρρευση του εργοστασίου Rana Plaza στο Μπαγκλαντές το 2013.

Από τότε η εταιρεία κάνει εκστρατείες για καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους ενδυμάτων. Συμμετέχοντας στον εξαντλητικό αγώνα κατά της γρήγορης μόδας.

Στις 30 Μαρτίου, ξεκίνησαν την αναφορά #PayUp με σκοπό να λογοδοτήσουν δημοφιλείς επωνυμίες ρούχων όπως το Topshop, το Primark και το Forever 21.

Ακολούθησε η πρόκληση “#NoNewClothes για 90 ημέρες” για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τη μόδα.

Πόσο πληρώνονται οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με το ποσοστό πληρωμής ανά τεμάχιο, οι εργαζόμενοι ενδυμάτων λαμβάνουν μόνο περίπου 0,3 $ για κάθε κομμάτι που δημιουργούν.
Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 5 $ την ώρα – που βγαίνει πολύ κάτω από τον κατώτατο μισθό της Καλιφόρνια 15 $ την ώρα.

Εκτός από αυτό, οι εργαζόμενοι ενδυμάτων πληρώνονται συνήθως σε μετρητά. Και οι τιμές καθορίζονται και αλλάζουν από τους εργοδότες τους κάθε εβδομάδα.

Σήμερα, είναι κοινή πρακτική της βιομηχανίας για τους εργοδότες να μειώνουν τα ήδη υποσχεθέντα ποσοστά κομματιών.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι ενδυμάτων δεν έχουν καμία σαφή εικόνα σχετικά με το ποσό αμοιβών τους κάθε εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι ενδυμάτων αγωνίζονται ενάντια στον χρόνο, για να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια για μέγιστη αμοιβή. Και σπάνια κάνουν διάλειμμα.

Μάθε ποιος έφτιαξε τα ρούχα σου

“Πρέπει να γνωρίζετε ότι άνθρωποι και όχι μηχανήματα, φτιάχνουν τα ρούχα σας, επισημαίνει η Αίσε Μπάρελαντ.

Ξεκινήστε ρωτώντας, “ποιος έκανε τα ρούχα μου”. Λαμβάνοντας υπόψη την προέλευση του τρόπου κατασκευής των ρούχων σας, αρχίζετε να δημιουργείτε μια σύνδεση με τα ανθρώπινα χέρια που τα έφτιαξαν.

Όλοι διαδραματίζουμε ρόλο στην αλλαγή της βιομηχανίας προς το καλύτερο. Το γεγονός είναι ότι οι εταιρείες ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του καταναλωτή και θα δώσουν προτεραιότητα σε αυτό που θέλει ο καταναλωτής.

Κάθε απόφαση τους περιστρέφεται γύρω από εσάς (τον καταναλωτή) και τις αποφάσεις σας σχετικά με το πού θα ξοδέψετε τα χρήματα σας.

Εάν αρκετοί καταναλωτές δείξουν μεγάλη ζήτηση για ηθικά και βιώσιμα προϊόντα και διαφάνεια, αυτό θα αναγκάσει τις εταιρείες να αναλάβουν δράση.”

Το Κέντρο Εργαζομένων Ένδυσης (GWC) στο Λος Άντζελες συνεργάζεται με την Remake. Για να μεταμορφώσει τη βιομηχανία της μόδας προκειμένου να εξαλείψει αυτού τους είδους την εργασία.

Το GWC ηγείται επί του παρόντος ένα κίνημα για τη βελτίωση των συνθηκών για δεκάδες χιλιάδες τοπικούς εργάτες ενδυμάτων.

Ο πρώτος θρίαμβος της εκστρατείας

Ήδη, στις 29 Ιουνίου 2020, ο νόμος για την προστασία των εργαζομένων ενδυμάτων ψηφίστηκε από τη Γερουσία της Καλιφόρνιας με 5 προς 1 ψήφο. Ένας θρίαμβος για τον Remake και την εκστρατεία του.

Το Λος Άντζελες φιλοξενεί περισσότερους από 50.000 εργαζόμενους ενδυμάτων και είναι ο μεγαλύτερος κόμβος κατασκευής ενδυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο νόμος για την προστασία των εργαζομένων ενδυμάτων θα χρησιμεύσει επίσης ως ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο και για άλλες πολιτείες. Ιδιαίτερα τη Νέα Υόρκη, έναν άλλο κόμβο του είδους.

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ “Made In America”

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here