Αρχική COVID-19 Νέο τεστ ανίχνευσης κορονοϊού από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Νέο τεστ ανίχνευσης κορονοϊού από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

0
τεστ κορονοϊός
Διαφήμιση

Νέο ταχύτατο κι «επαναστατικό» τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, ετοιμάζεται από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για έναν “ανιχνευτή”, που την ώρα της έγκρισης της εισόδου μας στο χώρο, μας υποβάλλει παράλληλα και σε τεστ για τον κορονοϊό.
Γρήγορα, άμεσα και κυρίως χωρίς τις διαδικασίες.

Για το επαναστατικό τεστ μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ.Αχιλλέας Καπανίδης. Καθηγητής Βιοφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που συμμετέχει σε ερευνητική ομάδα του νέου τεστ.

Ο κ.Καπανίδης επιβεβαιώνει δε πως σε επίπεδο εφαρμογής μια τέτοια τεχνολογία σε πύλες εισόδου/διέλευσης ατόμων, “μπορεί να αναπτυχθεί ανάλογα και να βοηθήσει πολύ”.

Θα μπορούσε, εξήγησε, να είναι εφικτό μελλοντικά, ώστε “η δειγματοληψία, η απεικόνιση και η ανάλυση των εικόνων (σ.σ των σωματιδίων του ιού) να μπορούν να γίνονται εκτός εργαστηρίου. Και ίσως και χωρίς την συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού”.

Πως λειτουργεί

Όπως εξηγεί ο κ. Καπανίδης, “αντί να ανιχνεύσουμε το γενετικό υλικό του κορονοϊού, ανιχνεύουμε κατευθείαν τα σωματίδια του ιού.

“ Βάφοντας” τα ιικά σωματίδια ταχύτατα (σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα) με μικρά κομματάκια φθορίζοντος DNA.

Μετά τοποθετούμε τα σωματίδια σε μια επιφάνεια και τα απεικονίζουμε με ένα ευαίσθητο μικροσκόπιο.
Και χρησιμοποιούμε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να πιστοποιήσουμε ότι οι εικόνες των σωματιδίων ανήκουν στον νέο κορονοϊό. Και όχι σε άλλους ιούς που τυχόν να προξενούν παρόμοια συμπτώματα, όπως ο ιός της γρίπης.”

Η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά. Χρησιμοποιεί πολύ λιγότερα αντιδραστήρια, είναι πολύ απλούστερη και οικονομικότερη από την τυπική μοριακή μέθοδο.

Οι μεγάλες προσδοκίες

Η τεχνολογία αυτή δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για την έγκυρη και έγκαιρη ανίχνευση του ιού.

Ο Έλληνας επιστήμονας εξηγεί ότι πρωτίστως θα χρειαστεί σχεδιασμός ενός απλούστερου μικροσκοπίου (ή ανιχνευτή) για οπτική μικροσκοπία φθορισμού. Και αναλώσιμα για επαναλαμβανόμενη δειγματοληψία και μικροσκοπία.

Θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι κλινικές μελέτες για την ευαισθησία και ειδικότητα του τεστ, που τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα δημιουργείται εταιρία, με την βοήθεια του πανεπιστημίου, για να προωθήσει αυτές τις εξελίξεις το γρηγορότερο δυνατό.

“Στο μεσοπρόθεσμο πιστεύουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε τεστ, τα οποία θα είναι πολύ οικονομικά και διαθέσιμα στο ευρύτερη κοινότητα”, αναφέρει ο κ.Καπανίδης.

Ξεκίνησαν επαφές με αεροδρόμιο

Όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής “έχουμε ξεκινήσει και επαφές με ένα μεγάλο αεροδρόμιο. Άλλοι χώροι συμπεριλαμβάνουν μεγάλες εταιρίες και θέατρα”.

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτή η τεχνολογία, “θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ταυτοποιεί και άλλους ιούς. Οι οποίοι ενδεχομένως να προξενούν παρόμοια συμπτώματα, και έχουν λιπιδικό περίβλημα, όπως ο ιός της γρίπης.

Μάλιστα η συμβολή μας σε αυτόν το τομέα ξεκίνησε με έρευνες και ανίχνευση διάφορων τύπων του ιού της γρίπης, που βέβαια είναι επικίνδυνοι για τη δημιουργία πανδημίας”, καταλήγει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

 

Διαφήμιση