Αρχική Ελλάδα ΝΑΤΟ: Συμφωνία Ελλάδας -Τουρκίας για μηχανισμό στρατιωτικής απεμπλοκής

ΝΑΤΟ: Συμφωνία Ελλάδας -Τουρκίας για μηχανισμό στρατιωτικής απεμπλοκής

0
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg dw.com
Διαφήμιση

Ιδρύεται μηχανισμός στρατιωτικής απεμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ την Πέμπτη και με σκοπό τη μείωση κινδύνου και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο Jens Stoltenberg, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει πως, “μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός απεμπλοκής“.

“Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποσυμπίεσης στη θάλασσα ή στον αέρα“, τονίζεται.

“Οι τεχνικές συνομιλίες αποσυμπίεσης, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία”, υπογραμμίζεται.

Ο ίδιος ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: “χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού απεμπλοκής, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, και οι δύο πολύτιμοι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους“.

“Η στρατιωτική αποσυμπίεση μεταξύ των συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ στο παρελθόν”, υπενθυμίζεται σε γραπτή ανακοίνωση. “Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή ευρύτερων διπλωματικών συνομιλιών”, σημειώνεται.

Ρευστές οι διερευνητικές επαφές υπό το πρίσμα της Συνόδου

Να σημειωθεί ότι την επόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα το Globe Sec Bratislava Forum στο οποίο έχει προγραμματιστεί να είναι ομιλητές ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ καλεσμένοι είναι και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ καθώς και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν.

Ωστόσο, το περιεχόμενο των συζητήσεων θα κριθεί αναμφίβολα από την τρέχουσα Σύνοδο Κορυφής των 27, ώστε να γίνει -αν δεν αλλάξει κάτι – μια πρώτη μετά από πολλούς μήνες συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς να έχει καθοριστεί ημέρα για επανάληψη των διερευνητικών επαφών.

Στο ΝΑΤΟ, έγιναν πολλές διεργασίες από τον Γ. Στόλτενμπεργκ για να καταλήξουμε σε ένα μηχανισμό αποκλιμάκωσης και αποφυγής ατυχημάτων που είναι τελικά μια κόκκινη γραμμή, η οποία – σύμφωνα με την πρακτική – θα αφορά απευθείας επικοινωνία και επί του πεδίου όταν υπάρχει αντιπαράθεση.

Είναι σαφές ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ ήθελε να παρουσιάσει ότι το ΝΑΤΟ είναι ενεργό, ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση μεταξύ δυο κρατών μελών, κρατώντας ίσες αποστάσεις. Η ανακοίνωσή του διευκολύνει τους χειρισμούς της Γερμανικής προεδρίας.

Πηγές: gr.euronews.com, ert.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓερμανία: Γρήγορο τεστ ανίχνευσης κορονοϊού στο σπίτι
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Πώς έφτασαν στα 114 κρούσματα στη Σκύδρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ