Αρχική Ελλάδα Μητσοτάκης – Στόλτενμπεργκ: Ειλικρινής κίνηση αποκλιμάκωσης ή πρόσκαιρός ελιγμός της Τουρκίας;

Μητσοτάκης – Στόλτενμπεργκ: Ειλικρινής κίνηση αποκλιμάκωσης ή πρόσκαιρός ελιγμός της Τουρκίας;

0
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ Γ. ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ Γ. ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Διαφήμιση

Η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ακολούθησαν κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι το ζήτημα αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και είναι πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά.

Ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο δήλωσε ότι όταν ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ στρέφεται κατά ενός άλλου κράτους της Συμμαχίας στην ουσία στρέφεται κατά όλης της συμμαχίας και των συμφερόντων της.

«Συζητήσαμε προφανώς όλα όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που απειλούν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις με τον γγ του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Δεν είναι διμερές ζήτημα

«Δεν είναι διμερές ζήτημα. Αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά. Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόκτηση από την Τουρκία των S-400. Η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια τόσο σταθερά επιδιώκει ειρηνική επίλυση διαφορών. Eίναι πάντα έτοιμη για διάλογο» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή ή χρήση βίας όπως προβλέπει η ιδρυτική συνθήκη της Ουάσιγκτον. Γι’ αυτό η χώρα μας υποδέχεται θετικά ένα πρώτο βήμα από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό. Προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας. Αναμένουμε άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διερευνητικών επαφών με μόνο θέμα τη διευθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο».

Ενώ τόνισε ότι «Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε να καθιερωθεί απευθείας 24ωρη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ στρατιωτικών επιτελείων.

Είναι μέτρα που ακολούθησαν μια κρίση αλλά δεν την απέτρεψαν. Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στο δεύτερο δρόμο».

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις πρόσφατες αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων» συνέχισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ «Και για την απόφασή μας να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με 15.000 εξειδικευμένα μόνιμα στελέχη».

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που συστηματικά και την περίοδο της κρίσης ξόδευε πάνω από 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως ακρογωνιαίος λίθος του ΝΑΤΟ είναι η αρχή της αλληλεγγύης. Η λέξη συμμαχία σημαίνει μαζί στη μάχη. Εν προκειμένου μαζί στη μάχη για την Ειρήνη, την Ασφάλεια, τη Συνεργασία.

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ στέκεται δίπλα σας με αλληλεγγύη

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ Γ. ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ Γ. ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι συζητήθηκε «το περιβάλλον ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και την αντίδραση του ΝΑΤΟ. Τα τελευταία χρονιά η Ελλάδα έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή τα προσφυγικής και της μεταναστευτικής κρίσης. Το ΝΑΤΟ στέκεται διπλά σας με αλληλεγγύη. Οι αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο υποστηρίζουν τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφάλειας των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την FRONTEX, στις προσπάθειες να κλείσουν τις διαδρομές της λαθραίας μετακίνησης ανθρώπων».

Και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμμετοχή της στην επιχείρηση επισημαίνοντας ότι αυτό «δείχνει επίσης πως το ΝΑΤΟ βοηθά στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Συμμάχων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση ενός θέματος το οποίο είναι μείζονος σημασίας για όλους μας»

Για τον μηχανισμό στρατιωτικής απεμπλοκής

Αναφορικά με τις συζητήσεις επί των «εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τόνισε: «Με την εποικοδομητική συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας στην έδρα του ΝΑΤΟ, δημιουργήσαμε ένα διμερή μηχανισμό αποκλιμάκωσης. Αυτός περιλαμβάνει τη δέσμευση να δημιουργηθεί μια ασφαλής γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η οποία θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, η οποία θα διευθετεί ζητήματα αποκλιμάκωσης στη θάλασσα και τον αέρα. Καλωσορίζω την κίνηση αυτή, συγχαίρω τους δυο συμμάχους για τις προσπάθειες τους και εμείς είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε αυτό τον μηχανισμό ακόμη περισσότερο.

Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μπορεί να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες. Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι διαφορές μεταξύ συμμάχων μπορούν τώρα να διευθετηθούν μέσω διαπραγματεύσεων, στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου».

Για την αυξανόμενη παρουσία της Ρωσίας

Προσθέτοντας ότι μοιράστηκαν προβληματισμούς «για την αυξανομένη παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς αυτή έχει επιπτώσεις στο θέμα της ασφάλειας μας», επεσήμανε ακόμη πως: «Η Συμμαχία μας είναι μια σημαντική πλατφόρμα διαλόγου στην οποία σύμμαχοι από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική συναντώνται καθημερινά για να συζητήσουν θέματα τα οποία είναι σημαντικά για την ασφάλεια μας, ανεξάρτητα από το ποσό δύσκολα μπορεί να είναι αυτά. Γιατί θεωρούμε ότι το να τα αντιμετωπίζουμε μαζί, μας ενδυναμώνει. Η συμμαχία μας είναι ισχυρή γιατί συμπορευόμαστε».

Πριν από τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπερκ είχαν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια μετείχαν σε διευρυμένη συζήτηση μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, cnn.gr

Διαφήμιση