Αρχική Επιλεγμένα Μητσοτάκης: “Η Τουρκία παραμένει επιθετική” – Πώς συνεχίζει να πιέζει στο Καστελόριζο

Μητσοτάκης: “Η Τουρκία παραμένει επιθετική” – Πώς συνεχίζει να πιέζει στο Καστελόριζο

0
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Διαφήμιση

Την Παρασκευή, πρόκειται να συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στη Σύνοδο Κορυφής, όπως ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι «δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή εφόσον συνεχιστεί να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη

«H προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής αφορούσε πρωτίστως το Brexit και την κλιματική αλλαγή. Δυστυχώς όμως η επικαιρότητα μάς υποχρεώνει να προσθέσουμε και άλλα θέματα τα οποία θα χρειαστεί να συζητήσουμε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συνολικά στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του covid. Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει ακόμη αρκετά καλύτερα. Θα χρειαστεί όμως απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι ειδικοί. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι εφόσον οι ειδικοί μάς υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού, το ξανατονίζω, τοπικού χαρακτήρα, δε θα διστάσουμε να το κάνουμε για να περιορίσουμε την όποια τοπική διασπορά της επιδημίας.

Το θέμα της Τουρκίας δε βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη

Είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον πρόεδρο Μισέλ να προσθέσουμε στη συζήτησή μας και το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Συμφώνησε ο Πρόεδρος Μισέλ και το θέμα αυτό θα συζητηθεί αύριο. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου όπως το έκανα ήδη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ΛαΪκού Κόμματος για τις νέες προκλητικότητες της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο με την πρόσφατη έξοδο του Ορούτς Ρέις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας , καθώς και την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια στην Κύπρο. Δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή, εφόσον συνεχιστεί, να έχει τις ανάλογες συνέπειες»

Μακρόν: Οι πρόσφατες εξελίξεις επαναφέρουν το θέμα της Τουρκίας υπό διαφορετικό πρίσμα

«Αύριο το πρωί θα συζητήσουμε θέματα εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας: «Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι αυριανές συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων».

Ερντογάν: Πιέζει αδιάκοπα στο παρασκήνιο για ελληνική “αντίδραση”

Η Τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται πάραυτα και φαίνεται πως στόχος τους είναι μια ακραία αντίδραση της Ελλάδας σε ένα “παιχνίδι νεύρων” που λαμβάνει χώρα σταθερά πλησίον του Καστελόριζου.

Εάν η Άγκυρα αποφασίσει να στείλει το ερευνητικό Oruc Reis να ποντίσει καλώδια εντός των 12 μιλίων από το νησί, θα ζητά την απάντηση της Αθήνας, καθώς θα θίγει το δικαίωμα της Ελλάδας, εάν το δεχθεί να ασκεί πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα εντός 12 μιλίων από τις ακτές της. Και ταυτόχρονα, θα εμπαίζει τη χώρα μας, καθώς τα Διεθνή Ύδατα στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι ξεκάθαρα ορισμένα από οριοθέτηση και κατ’ επέκταση ενδέχεται να προσπαθήσει να λάβει “θεατρικό” ρόλο θύματος σε περίπτωση πολεμικής απάντησης από τη χώρα μας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsbomb.gr

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here