Αρχική Καταστροφές Η καταστροφή του Αμαζονίου, αφορά την διεθνή κοινότητα

Η καταστροφή του Αμαζονίου, αφορά την διεθνή κοινότητα

0
Αμαζόνιος
Διαφήμιση

Η καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου είναι ένας αγώνας που εμπλέκει ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

“Η μάχη δεν αφορά μόνο τους γηγενείς κατοίκους”, είπε μιλώντας αποκλειστικά στο Euronews ο Dinamam Tuxá. Συντονιστής των αυτόχθονων λαών της Βραζιλίας (APIB).

Χωρίς τον Αμαζόνιο…ασταμάτητη η κλιματική αλλαγή

Αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, πρόσθεσε. Δεδομένου ότι χωρίς τον Αμαζόνιο η κλιματική αλλαγή θα είναι ουσιαστικά…ασταμάτητη.

“Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής, διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην προστασία των αυτόχθονων ανθρώπων και των εδαφών τους”.

Αυτό τονίζει ο Dinamam Tuxá. “Αγωνιζόμαστε για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η συμβολή μας ωφελεί όχι μόνο εκείνους που ζουν σε αυτές τις περιοχές, αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα “.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Αυστρίας, απείλησαν ακόμη και να μπλοκάρουν οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του μπλοκ MERCOSUR.

Που αποτελείται από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη. Εκτός εάν κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της καταστροφής του Αμαζονίου.

Και μεγάλο μέρος αυτού απευθύνεται στη Βραζιλία. Και στον πρόεδρο της Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο οποίος επιβάλλει μια συντριπτική αύξηση καταστροφής στο μοναδικό τροπικό δάσος.

dinaman tuxa

Σκοτώνουν ιθαγενείς του Αμαζονίου

Αλλά πίσω από την καταστροφή, τις πυρκαγιές και τη μαζική αποψίλωση των δασών, βρίσκεται μια πιο απαίσια ιστορία.

Οι ιθαγενείς του Αμαζονίου γίνονται στόχος. Και σκοτώνονται. Εκδιώκονται από τα σπίτια τους για τη δημιουργία μιας νέας γεωργικής γης.

“Έχω απειληθεί, λέει ο Dinamam Tuxá. Έχω ξαδέρφια και φίλους που έχουν απειληθεί.

Ζούμε σε συνεχή πανικό και φόβο. Γιατί γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε προστασία από το κράτος.

Είχα φίλους που δολοφονήθηκαν. Αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε”.

Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ακριβώς ποιος πραγματοποιεί αυτές τις επιθέσεις. Και ορισμένες από τις απειλές είναι επίσης λιγότερο προφανείς.

Αμαζόνιος

Τους ψεκάζουν φυτοφάρμακα

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πράσινων Michèle Rivasi, εξήγησε στο Euronews σχετικά με τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των ιθαγενών κοινοτήτων του Αμαζονίου.

“Χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα εναντίον τους ως όπλο, λέει. Σαρώνουν όλα τα χωριά με τα αεροπλάνα τους. Τους ψεκάζουν με φυτοφάρμακα, για να τους πεθάνουν. Για αρρωστήσουν και να φύγουν.

Τα φυτοφάρμακα δεν είναι μόνο για καλλιέργειες. Αλλά και όπλο για να εξαναγκάσει τους αυτόχθονες ανθρώπους, να εγκαταλείψουν την γη τους”.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να υπάρξει νομοθεσία για την αποτροπή της εισαγωγής προϊόντων που προκύπτουν από την αποψίλωση των δασών.

Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αποτρέψει τη μακροπρόθεσμη καταστροφή του Αμαζονίου.

Διαφήμιση