Αρχική Υγεία - Διατροφή Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Ο σεβασμός στους ηλικιωμένους, δείγμα πολιτισμού και ωριμότητας

Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Ο σεβασμός στους ηλικιωμένους, δείγμα πολιτισμού και ωριμότητας

0
Τρίτη Ηλικία
Διαφήμιση

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, η Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκυ Νάκου εξηγεί γιατί ο σεβασμός στους ηλικιωμένους, στην τρίτη ηλικία, είναι δείγμα πολιτισμού και ωριμότητας του κοινωνικού συνόλου, αλλά και πως η ελπίδα και η δίψα για ζωή δεν θα πρέπει να διέπει μονάχα τη συγκεκριμένη ημέρα. 

“Ο σεβασμός στους ηλικιωμένους, δεν είναι υποχρέωση, ούτε ικανοποίηση κάποιας ανάγκης, αλλά μία αυτονόητη αναγνώριση της προσφοράς και του έργου των ανθρώπων, στους οποίους δεν οφείλουμε μόνο την ύπαρξη μας, αλλά και όλα όσα απαρτίζουν την ζωή μας, όπως η ελευθερία που απολαμβάνουμε.

Οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας. Οι ηλικιωμένοι σήμερα αποτελούν ένα ενεργό και πλειοψηφικό “συστατικό” της ανάπτυξης του τόπου μας.”

Δεν είναι αδρανείς και δεν βρίσκονται στο περιθώριο

Αντίθετα, στην εποχή μας διαδραματίζουν έναν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεων τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας. 

Στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (Κ.Κ.Π.Κ.Μ.), τόσο στα παραρτήματα, όσο και στις δομές του, ο σεβασμός αποτελεί κορωνίδα απέναντι στους περιθαλπόμενους του είτε είναι ηλικιωμένοι, είτε είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο DNA του βρίσκεται η βαθύτατη υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη προσφορά τους, αλλά και για λόγους ευαισθησίας, απέναντι σε μια ομάδα πολιτών που καθίστανται εκ των πραγμάτων όλο και πιο αδύναμοι. 

Η πανδημία μεγαλώνει την ανάγκη προστασίας

Η ασφαλής και αξιοπρεπής διαβίωση τους αποτελεί αποστολή του Κ.Κ.Π.Κ.Μ. και ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας, η προστασία των ηλικιωμένων είναι καθημερινή έννοια. Μάλιστα, η πανδημία επηρέασε πολύ τον ψυχισμό εκείνων των ηλικιωμένων που είναι ανήμποροι και μη αυτοεξυπηρετούμενοι. 

“Καθήκον μας είναι να τους παρέχουμε όχι μόνο στέγη, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά κυρίως ένα περιβάλλον θαλπωρής, συντροφικότητας, ανάπτυξης των κοινωνικών δεξιοτήτων τους και μείωσης της ιδρυματοποίησης και του αποκλεισμού” επισημαίνει η κ. Νάκου.

“Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους ηλικιωμένους μας, αλλά πρέπει κάθε μέρα οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να την αντιμετωπίζουν με ελπίδα και δίψα για την ζωή!”

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜία ταινία γαλλικής παραγωγής υμνεί το ελληνικό καλοκαίρι
Επόμενο άρθροΕΟΔΥ: εκτόξευση στα 411 νέα κρούσματα – 272 στην Αττική