Αρχική Υγεία - Διατροφή Επιστημονική Μελέτη: Το παιχνίδι με τις κούκλες βοηθάει στην ανάπτυξη ενσυναίσθησης των...

Επιστημονική Μελέτη: Το παιχνίδι με τις κούκλες βοηθάει στην ανάπτυξη ενσυναίσθησης των παιδιών

0
barbie 1
Διαφήμιση

Το παιχνίδι με τις κούκλες είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών. Είχατε όμως σκεφτεί ότι θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο από απλή διασκέδαση για τους μικρούς μας φίλους;

Μια νέα μελέτη από την Barbie και μια ομάδα νευροεπιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ διερεύνησε το αντίκτυπο που έχει το παιχνίδι με κούκλες σε μια ομάδα παιδιών. Χρησιμοποιώντας την νευροαπεικονιστική μέθοδο η ομάδα διαπίστωσε ότι τα παιδιά αναπτύσσουν ενσυναίσθηση και δεξιότητες κοινωνικής επεξεργασίας μέσω του παιχνιδιού με κούκλες.

Η νευροεπιστήμονας δρ. Σάρα Γκέρσον και οι συνεργάτες της στο Κέντρο Επιστήμης της Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 33 παιδιών ηλικίας 4-8 ετών την ώρα που έπαιζαν με μια σειρά από κούκλες Barbie.

Η μελέτη είχε διάρκεια 18 μηνών και διαπιστώθηκε ότι τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, η περιοχή του εγκεφάλου (που ονομάζεται pSTS) και σχετίζεται με την επεξεργασία κοινωνικών πληροφοριών, όπως είναι η ενσυναίσθηση, ενεργοποιήθηκε είτε τα παιδιά έπαιζαν με παρέα είτε έπαιζαν μόνα τους.

Σε αντίθεση, διαπιστώθηκε ότι, στα παιδιά που έπαιζαν με tablet ενεργοποιήθηκε το pSTS όταν έπαιζαν με παρέα, αλλά όχι όταν έπαιζαν μόνα τους.

«Χρησιμοποιούμε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου όταν σκεφτόμαστε άλλους ανθρώπους, ειδικότερα όταν σκεφτόμαστε τις σκέψεις ή τα συναισθήματα κάποιου άλλου. Οι κούκλες τους ενθαρρύνουν να δημιουργήσουν τον δικό τους μικρό φανταστικό κόσμο. Ενθαρρύνουν τα παιδιά να σκέφτονται τους άλλους ανθρώπους και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Το γεγονός ότι είδαμε το pSTS να είναι ενεργό στη μελέτη μας δείχνει ότι το παιχνίδι με κούκλες τους βοηθά να κάνουν πρόβα σε μερικές από τις κοινωνικές δεξιότητες που θα χρειαστούν στη μετέπειτα ζωή τους,” υπογράμμισε η δρ. Σάρα Γκέρσον.

Οι γονείς ανησυχούν για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης στα παιδιά τους

Εκτός από ένα αξιοσημείωτο εύρημα για την επιστημονική κοινότητα, η συγκεκριμένη ανακάλυψη δείχνει στους γονείς 
έναν ενδιαφέρον τρόπο για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών τους. 

Το 70% των γονέων ανησυχεί για το πώς η κοινωνική αποστασιοποίηση που προέκυψε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να επηρεάσει τις αλληλεπιδράσεις των παιδιών τους με άλλους. Η ενθάρρυνση της ενσυναίσθησης βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να πλοηγηθούν σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο με αυτοπεποίθηση και συμπόνια. Το παιχνίδι με τις κούκλες είναι ένας σίγουρος τρόπος να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά τους να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες.

Πηγή: barbie.mattel.com

Διαφήμιση