Αρχική COVID-19 Covid-19: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία

Covid-19: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία

0
εμβόλιο γρίπης
Πηγή Εικόνας: ampa.lifo.gr
Διαφήμιση

Τα εμβόλια γρίπης μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να αμυνθεί έναντι του Covid-19. Αυτό αποκαλύπτει ολλανδική μελέτη.

Που διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο που είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης τον περασμένο χειμώνα ήταν λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ρουμανικής καταγωγής καθηγητή λοιμωξιολογίας και ανοσολογίας Μιχάι Νετέα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ, έκαναν την προδημοσίευση στο medRxiv.

Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί. Και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καθοδήγηση της κλινικής πρακτικής.

Πειράματα, είδαν ότι το εμβόλιο της γρίπης του περασμένου χειμώνα μπορεί να προκαλέσει υγιή κύτταρα. Τα οποία ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά όχι μόνο στη γρίπη, αλλά και στον Covid-19.

Στα ποσοστά Covid-19 μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου τους, διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των λοιμώξεων ήταν 39% χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που είχαν κάνει εμβόλιο γρίπης.

“Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με παρόμοιες πρόσφατες ανεξάρτητες αναφορές, υποστηρίζουν μια πιθανή ευεργετική επίδραση του εμβολιασμού κατά της γρίπης και του Covid-19“, λένε οι ερευνητές.

Κάθε χρόνο η γρίπη προκαλεί 290.000 έως 650.000 θανάτους παγκοσμίως. Και ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται κατ’ εξοχήν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Και άλλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις για καλύτερη προστασία κατά του Covid-19 όσων εμβολιάζονται για τη γρίπη.

Παραμένει άγνωστος ακόμη ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που μπορεί να παρέχει αυτή την αυξημένη προστασία.

 

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here