Αρχική Ειδήσεις Απαντήσεις ζητά η ΕΕ, από την Άγκυρα για τις προκλήσεις – Σημαντική...

Απαντήσεις ζητά η ΕΕ, από την Άγκυρα για τις προκλήσεις – Σημαντική παρέμβαση από την Μόσχα

0
ευρωκοινοβούλιο
Διαφήμιση

Η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν σήμερα την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Και της έδωσαν προθεσμία μίας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Η Ρωσία από την άλλη πλευρά επιβεβαιώνει την άποψη της Ελλάδας για το Διεθνές Δίκαιο.
Με τελευταία αυτή στο αεροπλάνο που μετέφερε από το Ιράν στην Αθήνα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Η Μόσχα δηλώνει “ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά και ότι η Ελλάδα δικαιούται να έχει λόγο στο Λιβυκό ζήτημα”.
Αυτό ανέφερε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ. Αφήνοντας ταυτόχρονα υπαινιγμούς κατά της Άγκυρας, την οποία πάντως δεν κατονομάζει, για μεταφορά Σύρων τρομοκρατών στη Λιβύη.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στη Σύνοδο Κορυφής

Η διπλωματία θερμαίνεται για την Ανατολική Μεσόγειο, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της χώρας μας. Στο πλευρό της Ελλάδας τάσσονται οι μεγάλες δυνάμεις.
Λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες που θα έχει και ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν οι τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στο Καστελόριζο αλλά και στην Κύπρο.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι όλες οι κινήσεις της Άγκυρας παρακολουθούνται στενά. Και καταγράφονται ενόψει των αποφάσεων που έχουν προγραμματιστεί να ληφθούν το Δεκέμβριο για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Αντρέι Μάσλοβ: “Η Ελλάδα δικαιούται να έχει λόγο στο λιβυκό ζήτημα”

Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντρέι Μάσλοβ προτάσσει την ανάγκη αυστηρής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου. Αποφυγής προκλητικών ενεργειών, καθώς και επίλυσης οιονδήποτε προβλημάτων με ειρηνικά μέσα.

Ερωτηθείς για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου ο ρώσος αξιωματούχος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα» χαρακτηρίζοντας το Δίκαιο της Θάλασσας ως τον ακρογωνιαίο λίθο του καθεστώτος των θαλασσών.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της Μόσχας για τα μνημόνια Άγκυρας – κυβέρνησης Σάρατζ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη χώρα μας επισημαίνει πως η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά τη θέση της Ελλάδας για τα μνημόνια και είναι σε στενή επικοινωνία με την Αθήνα για το εν λόγω θέμα, ακόμα και σε επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών.

«Η Ρωσία εγκαίρως κάλεσε τα μέρη των μνημονίων να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να αποφύγουν βήματα που μπορούν να οξύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο.

Δώσαμε προσοχή στην αντίδραση και τις εκτιμήσεις της Ελλάδος, της Κύπρου, καθώς και της Αιγύπτου ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν συνάδει με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατεί τα δικά τους συμφέροντα» σημείωσε ο Αντρέι Μάσλοβ.

Επιπλέον, τονίζει ότι η Ελλάδα ως χώρα της Μεσογείου, η οποία αντιμετωπίζει άμεσα τις αρνητικές συνέπειες της λιβυκής κρίσης, δικαιούται να συμμετέχει πλήρως στις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Στη συνέχεια ο Ρώσος πρέσβης εκφράζει τη θέση της Ρωσίας στο λιβυκό ζήτημα, σημειώνοντας με νόημα «πως η Ρωσία εφαρμόζει υπεύθυνη πολιτική στο Λιβυκό, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα κράτη, οι συνέπειες της εισβολής των οποίων στη Λιβύη ζούμε τώρα, μετά την παραβίαση το 2011 του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όλο το χάος που ακολούθησε».

«Προτεραιότητα είναι να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να εντατικοποιηθεί ο διάλογος με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών κινημάτων της χώρας. Η Ρωσία διατηρεί επαφές με όλα ανεξαιρέτως τα συγκρουόμενα μέρη, προτρέποντάς τα να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική προσέγγιση» αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά στην επιχείρηση «Ειρήνη» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων ανοιχτά της Λιβύης παρατηρεί ότι και η προγενέστερη επιχείρηση «Σοφία» δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία σε αυτόν τον τομέα.

«Έτσι κι αλλιώς, η νέα επιχείρηση πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο και το νομικό πλαίσιο, όπως αυτό καθορίστηκε από το Ψήφισμα 2292 του ΣΑ του ΟΗΕ, και να επεκτείνεται σε όλο το μήκος των λιβυκών ακτών. Ευελπιστούμε ότι οι δυτικές χώρες θα ασχοληθούν και με το πρόβλημα μεταφοράς στη Λιβύη από το Ιντλίμπ της Συρίας τρομοκρατών, όπλων και στρατιωτικών ‘’συμβούλων’’» παρατηρεί αιχμηρά.

Για το μεταναστευτικό κύμα προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα παρατήρησε πως τα δυο τρίτα των μεταναστών δεν ήταν καν Σύροι, αλλά Αφγανοί, Ιρακινοί, πολίτες των αφρικανικών χωρών. «Ζήτημα καίριας σημασίας είναι η επιστροφή προσφύγων στη Συρία όπου η ειρηνική ζωή αποκαθίσταται» προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, ο Ρώσος πρέσβης τονίζει πως και οι δυο χώρες ενδιαφέρονται για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων και επιδιώκουν να συμβάλουν σ’ αυτό στον ίδιο βαθμό.

«Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας έχει διαχρονικά γερά θεμέλια τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στην πολιτιστική και ανθρωπιστική σφαίρα. Ο πολιτικός διάλογος είναι εντατικός.

Βεβαίως η πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας, την οποία διανύουμε, δεν μπορεί να μην την επηρεάζει. Δουλεύουμε όμως μαζί με τους Έλληνες φίλους μας με στόχο να συνεχιστεί η υλοποίηση των κοινών σχεδίων» υπογράμμισε.

Επίσης, έκανε λόγο για καλή δυναμική στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε με την αύξηση του διμερούς εμπορίου – το πρώτο τρίμηνο καταγράφτηκε άνοδος κατά 4,7%- και εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διεύρυνση του εμπορίου.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Μάσλοβ σχολίασε ότι «η θέση της Ρωσίας είναι συνεπής και αμετάβλητη. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε λύση που θα γίνει αποδεκτή από τις ίδιες τις κυπριακές κοινότητες και θα βασίζεται στα αντίστοιχα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here