Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Άγιος Ευστράτιος: Η ΤΕΡΝΑ μειοδότησε για την “πράσινη” ενεργειοδότηση του νησιού

Άγιος Ευστράτιος: Η ΤΕΡΝΑ μειοδότησε για την “πράσινη” ενεργειοδότηση του νησιού

0
Άγιος Ευστράτιος
Διαφήμιση

Ο Άγιος Ευστράτιος πρόκειται να καλύψει μεγάλο μέρος των ενεργειακών του αναγκών, μεταξύ των οποίων της θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού σε ολόκληρο τον οικισμό μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, χάριν στην υλοποίηση του έργου «Υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί του Αγ. Ευστρατίου» του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.). Ενώ, για το έργο μειοδότησε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και τον μεγαλύτερο Έλληνα επενδυτή ΑΠΕ διεθνώς.

Ηλεκτροπαραγωγή και τηλεθέρμανση στο σχέδιο

Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δύο σημαντικών συστημάτων.

Το πρώτο αφορά έναν Υβριδικό Σταθμό (ΥΒΣ) ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο νησί, αποτελούμενο από μία ανεμογεννήτρια, έναν φωτοβολταϊκό σταθμό, συσσωρευτές αποθήκευσης και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου.

Το δεύτερο σκέλος αφορά ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεθέρμανσης για τον οικισμό του Αη Στράτη, που συμπεριλαμβάνει τις απαιτούμενες κτηριακές εγκαταστάσεις. Το σύστημα πρόκειται να περιλαμβάνει κεντρικές μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας -δεξαμενές θερμού νερού-, καθώς και το απαραίτητο δίκτυο διανομής της θερμικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Η παραγόμενη θερμική ενέργεια θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και θερμού νερού χρήσης στα κτήρια ολόκληρου του οικισμού του Αγ. Ευστράτιου.

Τα δύο αυτά συστήματα θα συνεργάζονται και θα λειτουργούν ως ένα. Ενώ, ο ανάδοχος θα αναλάβει ταυτόχρονα και τη λειτουργία και συντήρηση του έργου για δώδεκα έτη.

Άνω του 85% η κάλυψη από ΑΠΕ

Στόχος είναι η διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού σε ποσοστό άνω του 85% και παράλληλα η μεγιστοποίηση της κάλυψης των αναγκών του οικισμού σε θέρμανση και σε θερμό νερό χρήσης, από Ανανεώσιμες Πηγές.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, που περιλαμβάνει εργασίες κατασκευής του υβριδικού συστήματος και υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης για 12 χρόνια, ανέρχεται στο ποσό των 7.712.800 ευρώ με ΦΠΑ. Ενώ, η εκτιμώμενη διάρκεια κατασκευής του είναι 25 μήνες.

Διαφήμιση