Αρχική Ειδήσεις 8 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο το Oruc Reis

8 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο το Oruc Reis

0
Oruc Reis
Φωτό αρχείου του Oruc Reis, όπως δημοσιεύθηκε στα tanea.gr REUTERS/Murad Sezer
Διαφήμιση

Η Τουρκία εμμένει στις προκλήσεις. Το Oruc Reis πλέι σε απόσταση 8 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά από το Καστελλόριζο. Και κινείται με κατεύθυνση βορειοανατολικά.

Το Oruc Reis συνεχίζει τους ελιγμούς μέσα στην παράνομα δεσμευμένη περιοχή, έχοντας κλειστούς τους πομπούς από χθες το βράδυ.

Δίπλα του παραμένει ο στολίσκος υποστήριξης αποτελούμενος από τα βοηθητικά πλοία Ataman και Cengiz Han, αλλά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία.

https://twitter.com/NavLabyrinth/status/1318452313812500481

Βάσει της NAVTEX που είχαν εκδώσει οι Τούρκοι στις 11 Οκτωβρίου, το Oruc Reis θα προχωρήσεις σε σεισμικές έρευνες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου σε μια ζώνη μέχρι 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο.

Μετά το Oruc Reis η Τουρκία, θα σταλεί γεωτρύπανο κοντά στο Καστελλόριζο

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ μιλώντας από το Κας, δίνει το στίγμα των προθέσεων της χώρας του. Δηλώντας πως η Τουρκία θα στείλει άμεσα γεωτρύπανο για να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις.

Χαρακτηριστικά πρόσθεσε ότι «θα στέλνουμε τα πλοία μας σε κάθε ίντσα της “Γαλάζιας Πατρίδας”».

Αναφορικά με το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», ανέφερε ότι «είναι σε φάση συντήρησης και σύντομα θα επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις».

Η διπλωματική απάντηση της Αθήνας

Η Αθήνα, συνεχίζει τις διπλωματικές κινήσεις της, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και ζητεί να ανασταλεί η τελωνειακή ένωση, ΕΕ – Τουρκίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές επιστολή για το θέμα απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρελί.

 

Διαφήμιση