Αρχική Διάστημα Yπεριώδης λάμψη εντοπίστηκε γύρω από έναν κομήτη

Yπεριώδης λάμψη εντοπίστηκε γύρω από έναν κομήτη

0
κομήτης λάμψη
Εικόνα: pronews.gr
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μυργιώτη Αγάπη

Σε μια νέα ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν από το διαστημικό σκάφος Rosetta, ο χώρος γύρω από τον κομήτη 67P Churyumov-Gerasimenko (67P / C-G) παρατηρήθηκε ότι λάμπει από μία υπεριώδη ακτινοβολία.

«Μελετώ τις λάμψεις της Γης για πέντε δεκαετίες», δήλωσε ο φυσικός Jim Burch του Ινστιτούτου Νοτιοδυτικής Έρευνας.

“Η εύρεση λάμψης σε κομήτη, που δεν έχει μαγνητικό πεδίο, είναι εκπληκτική και συναρπαστική.”

Οι λάμψεις δημιουργούνται από τη διέγερση φορτισμένων σωματιδίων σε μια ατμόσφαιρα.

Η λάμψη στη Γη

Εδώ στη Γη, για παράδειγμα, ο ηλιακός άνεμος φυσάει μέσα στην μαγνητόσφαιρα και αλληλεπιδρά με τα φορτισμένα σωματίδια που βρίσκονται εκεί.

Αυτά τα σωματίδια πέφτουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα και διοχετεύονται από τις γραμμές μαγνητικού πεδίου στους πόλους, όπου εκδηλώνονται ως κυματιστές κουρτίνες φωτός.

Ωστόσο, λειτουργεί διαφορετικά σε κάθε σώμα. Οι αύρες του Γανυμήδη και της Ευρώπης, για παράδειγμα, δημιουργούνται από αλληλεπιδράσεις με το μαγνητικό πεδίο του Δία.

Η λάμψη στην Αφροδίτη

Η Αφροδίτη δεν έχει δικό της μαγνητικό πεδίο που να γνωρίζουμε, αλλά οι αλληλεπιδράσεις με τον ηλιακό άνεμο είναι αρκετά δυνατές για να προκαλέσουν λάμψεις.

Η λάμψη στον Άρη

Η ατμόσφαιρα του Άρη είναι εξαιρετικά λεπτή, αλλά το ασθενές μαγνητικό πεδίο του μπορεί να υποστηρίξει τις λάμψεις.

Η λάμψη στον Δία

Η μόνιμη αυγή στον Δία δεν προκαλείται από τον ηλιακό άνεμο, αλλά από κάποιος μυστήριους μηχανισμούς που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Η λάμψη στον Κρόνο

Και ενώ ο κύριος ακουστικός δακτύλιος του Κρόνου φαίνεται να παράγεται από ηλιακό άνεμο, υπάρχουν τμήματα αυτού που είναι απρόβλεπτα και αποτελούν ακόμα μυστήριο.

Η ξεχωριστή λάμψη του κομήτη 67P / C-G

Ο κομήτης 67P / C-G δεν έχει καν δανειζόμενο μαγνητικό πεδίο. Αλλά έχει μια ατμόσφαιρα, ο φάκελος του αερίου που ονομάζεται κώμα, περιβάλλει τον πυρήνα ενός ενεργού κομήτη όταν πλησιάζει αρκετά κοντά στον Ήλιο για να παγώσει τα παγάκια που παγιδεύονται σε αυτόν.

Ήταν σε αυτό το κώμα που ο φασματογράφος υπεριώδους ακτινοβολίας (FUV) στο όργανο της Alice, στο διαστημικό σκάφος Rosetta, εντόπισε μια λάμψη σε ένα πολύ υπεριώδες φως.

Ο αισθητήρας ιόντων και ηλεκτρονίων της Alice (IES) εντόπισε μια ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη. Εντόπισε, ηλεκτρόνια από τον ηλιακό άνεμο.

Η ομάδα προσομοίωσε έναν αδύναμο κομήτη, και διαπίστωσε ότι οι διαπλανητικές γραμμές του μαγνητικού πεδίου που διαμορφώνονται γύρω από τον κομήτη είναι αρκετές και μπορούν να παρέχουν μια διαδρομή για την επιτάχυνση των ηλεκτρονίων του ηλιακού ανέμου, σε ένα δυναμικό πηγάδι που δημιουργείται από ένα ηλεκτρικό πεδίο γύρω από τον πυρήνα του κομήτη, που παράγεται από το κομητικό πλάσμα.

Ωστόσο, επειδή ο κομήτης δεν έχει δικό του μαγνητικό πεδίο, η λάμψη είναι διάχυτη, αντίθετα με τις περιορισμένες λάμψεις που δημιουργούνται από τη διέγερση του ηλιακού ανέμου στη Γη και τον Άρη.

Ο συνδυασμός της διαδικασίας επιτάχυνσης και της διεργασίας διέγερσης καθιστούν την λάμψη του κομήτη 67P / C-G μοναδική μέχρι στιγμής στο Ηλιακό Σύστημα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να φέρει στο φως νέα στοιχεία για την κατανόηση του πώς δημιουργούνται οι λάμψεις σε ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα.

Πηγή: sciencealert.com

 

Διαφήμιση