Αρχική Επιλεγμένα Υπ. Μεταφορών: “Άλλο ηλεκτρικό ποδήλατο και άλλο ηλεκτρικό μοτοποδήλατο”

Υπ. Μεταφορών: “Άλλο ηλεκτρικό ποδήλατο και άλλο ηλεκτρικό μοτοποδήλατο”

0
ηλεκτρικό μοτοποδήλατο
Διαφήμιση

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθαρίζει το τοπίο ανάμεσα σε ηλεκτρικό ποδήλατο και ηλεκτρικό μοτοποδήλατο.

Αφορμή για τις διευκρινήσεις είναι η ήδη υπάρχουσα σύγχυση στην αγορά. Καθώς και καταγγελίες για παραπλανητικές διαφημίσεις ηλεκτροκίνητων μοτοποδηλάτων, τα οποία παρουσιάζονται ως ηλεκτρικά ποδήλατα.

Άλλο ηλεκτρικό ποδήλατο και άλλο ηλεκτρικό μοτοποδήλατο

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διευκρινίζει στο καταναλωτικό κοινό ότι:

  • Η κατηγορία των ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων που έχουν δυνατότητα αυτόνομης κίνησης, χωρίς υποβοήθηση με πετάλι, είναι οχήματα που υπάγονται σε κανόνες κυκλοφορίας, Και απαιτείται άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου για την κυκλοφορία τους.
  • Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν υποβοηθούμενη ποδηλάτηση με ηλεκτροκινητήρα, η ισχύς του οποίου διακόπτεται όταν σταματήσει η ποδηλάτηση. Για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών ποδηλάτων δεν απαιτείται δίπλωμα οδήγησης.
  • Τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα με ενσωματωμένα πεντάλ, χειρόγκαζο και διακόπτη, μπορούν να κινούνται αυτόνομα μέσω του ηλεκτροκινητήρα. Χωρίς δηλαδή ο αναβάτης να κάνει πετάλι.
    Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ταχύτητά τους υπερβαίνει ακόμη και τα 25 χλμ την ώρα.

ηλεκτρικό ποδήλατο

Προϋποθέσεις κυκλοφορίας ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων

Για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων απαιτείται έγκριση τύπου, άδεια κυκλοφορίας, πινακίδες, δίπλωμα οδήγησης μοτοποδηλάτου, τα οποία πρέπει να φέρει ο οδηγός. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση κράνους.

Η κυκλοφορία των ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων χωρίς συνοδευτικά έγγραφα και εξοπλισμό, συνιστά παράβαση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Με το νέο σχέδιο νόμου για τη Μικροκινητικότητα, όπως διαβεβαιώνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα περιχαρακώσει περαιτέρω τη νόμιμη κυκλοφορία των ποδηλάτων με ηλεκτρική υποβοήθηση.

Με σκοπό την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, την προαγωγή της οδικής ασφάλειας και τη διευκόλυνση των ελέγχων από την Τροχαία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here