Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Τι είναι η πρωτοποριακή σειριακή ανακαίνιση κατοικίας (βίντεο)

Τι είναι η πρωτοποριακή σειριακή ανακαίνιση κατοικίας (βίντεο)

0
κατοικία
Διαφήμιση

Μία κατοικία NetZero Energy, που αναπτύχθηκε από την Energiesprong παράγει αρκετή ενέργεια για να θερμαίνει το σπίτι, να παρέχει ζεστό νερό και να τροφοδοτεί τις οικιακές του συσκευές.

Η αρχική ιδέα δημιουργήθηκε στις Κάτω Χώρες, όπου 5.000 σπίτια έχουν μετατραπεί επιτυχώς μέχρι σήμερα, αλλά τώρα εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Βασίζεται στη βιομηχανική προκατασκευή στοιχείων πρόσοψης και οροφής (σειριακή ανακαίνιση).
Και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την επίτευξη του λεγόμενου προτύπου NetZero Energy.

Οι μειώσεις κόστους που απαιτούνται για αυτό επιτυγχάνονται με σειριακή ανακαίνιση. Μέσω αυτοματισμού στην παραγωγή και οικονομιών κλίμακας μαζικής παραγωγής.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες.  Όπως προκατασκευασμένες προσόψεις, μονωμένες στέγες με ηλιακά πάνελ, έξυπνη θέρμανση και εγκαταστάσεις εξαερισμού και ψύξης.

Η ανακαίνιση συνοδεύεται από μακροχρόνια εγγύηση απόδοσης τόσο για το εσωτερικό όσο και για την ενεργειακή απόδοση για έως και 40 χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, τα κτίρια ευθύνονται για περίπου το 40% της κατανάλωσης ενέργειας και το 36% των εκπομπών CO2 στην ΕΕ.

Προς το παρόν, περίπου το 35% των κτιρίων της ΕΕ είναι άνω των 50 ετών και σχεδόν το 75% του κτιρίου είναι ενεργειακά ανεπαρκές, ενώ οι ρυθμοί ανακαίνισης είναι πολύ χαμηλοί (0,4-1,2% του κτιρίου κάθε χρόνο).

κατοικία

Οι σειριακές λύσεις ανακαίνισης αποτελούν σημαντικό δομικό στοιχείο για την επιτυχή μετάβαση της ενεργειακής οικοδόμησης. Που με την σειρά της μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην αγορά ανακαίνισης.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εντελώς νέα λύση ανακαίνισης που βασίζεται σε ψηφιοποιημένες διαδικασίες και υψηλό βαθμό προκατασκευής.

Τι είναι το Energiesprong

Το Energiesprong είναι μια επαναστατική ανακαίνιση πολλαπλών σπιτιών και μια νέα κατασκευαστική προσέγγιση και χρηματοδότησης.
Ξεκίνησε στις Κάτω Χώρες ως πρόγραμμα καινοτομίας που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση.

Το μοντέλο προσφέρει ολοκληρωμένα πακέτα ανακαίνισης με προκατασκευασμένες προσόψεις, νέες εγκαταστάσεις και νέα στέγη με ηλιακούς συλλέκτες.

Ριζοσπαστικός μετασχηματισμός με ψηφιακή τεχνολογία

Το μοντέλο Energiesprong είναι ένας ριζικός μετασχηματισμός. Τόσο πρακτικά όσο και εννοιολογικά. Που επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας αγοράς όγκου για λύσεις που ικανοποιούν βασικά κριτήρια.

Τα κτίρια σαρώνονται με 3-D, με ακρίβεια 4 χιλιοστών, έτσι ώστε οι προκατασκευασμένες προσόψεις και τα ηλιακά στοιχεία οροφής – συμπεριλαμβανομένων των παραθύρων, της μόνωσης και του εξωτερικού γύψου – να χρειάζεται να τοποθετηθούν μόνο στο χώρο.

Ένα μηδενικό ή καθαρό μηδενικό ενεργειακό πρότυπο επιτυγχάνεται όταν τα ίδια τα κτίρια παράγουν όλη την ενέργεια που χρειάζονται από έτος σε έτος. Για θέρμανση, ζεστό νερό και οικιακή ηλεκτρική ενέργεια.

Χώρες και έργα

  • Σήμερα χρησιμοποιούνται πάνω από 5.000 σπίτια με ενέργεια μηδενικού στην Ολλανδία.
  • Στη Γαλλία, πραγματοποιούνται 26 μετασκευές, ενώ σχεδιάζονται 6.550 μετασκευές.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 15 εταιρείες έχουν ολοκληρώσει 186 μετασκευές μέχρι σήμερα.
  • Στη Γερμανία, ο πρώτος πιλότος βρίσκεται σε προετοιμασία. Ο φορέας ενέργειας της Γερμανίας Dena υπέγραψε την συμφωνία Energiesprong Volume, με κατασκευαστικές εταιρείες.
    Είκοσι δύο εταιρείες θα ανακαινίσουν 11.635 διαμερίσματα τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η Energiesprong δραστηριοποιείται επίσης στον Καναδά και στη Νέα Υόρκη.

Η χρηματοδότηση πραγματοποιείται μέσω αρκετών ευρωπαϊκών έργων που υποστηρίζουν αυτήν τη διεθνή επέκταση: Transition Zero (H2020), E = 0 (InterregNWE) και Mustbe0 (InterregNWE).

Δείτε το βίντεο σειριακής ανακαίνισης κατοικιών

Διαφήμιση