Αρχική Ειδήσεις Πότε περνάμε στη χειμερινή αλλαγή ώρας – Τι γίνεται με την κατάργηση...

Πότε περνάμε στη χειμερινή αλλαγή ώρας – Τι γίνεται με την κατάργηση της

0
ώρα
Διαφήμιση

Η αλλαγή ώρας για το 2020 θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου. Και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου.

Την ημέρα εκείνη περνάμε στη χειμερινή ώρα 2020, γυρνώντας τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα πίσω.

Το ζήτημα της αλλαγής της ώρας έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης το τελευταίο διάστημα.

Μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε για τον τερματισμό από το 2021 της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Η ψήφος, σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι η τελευταία λέξη στο ζήτημα. Αλλά θα αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών με τις χώρες της ΕΕ για να προκύψει η τελική νομοθεσία.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής. Υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021.

Οπότε και η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή.
Το πράσινο φως ωστόσο δίνεται οριστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Καθώς κατά τους μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενη τον Ήλιο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της θερινής ώρας

Η θερινή ώρα (DST) είναι υποχρεωτική στην ΕΕ από το 2001. Με στόχο να καταστήσει την εσωτερική αγορά της ΕΕ πιο ομαλή και να μειώσει το ενεργειακό κόστος.
Υποστηρίζεται ότι λιγότερες χρονικές διαφορές, θα διευκολύνουν το διασυνοριακό εμπόριο και τα ταξίδια στην ΕΕ.

Οι επιπλέον ώρες της ημέρας το καλοκαίρι θα μπορούσαν να μειώσουν τις δαπάνες για τεχνητό φωτισμό. Και να βοηθήσουν τις υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής.

Η Επιτροπή της ΕΕ αναφέρει ότι οι μελέτες δείχνουν ότι “η επίδραση στον ανθρώπινο βιορυθμό μπορεί να είναι πιο σοβαρή από ότι πιστεύαμε προηγουμένως”, από την αλλαγή.

Προστατεύοντας την ενιαία αγορά

Τα μέλη του Ευρωκοινβουλίου επισημαίνουν ότι οι χώρες της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσουν τις αποφάσεις τους. Με στόχο να εξασφαλίσουν ότι η μόνιμη υιοθέτηση της θερινής ώρας από κάποιες χώρες και της χειμερινής από άλλες δεν θα διαταράξει την εσωτερική αγορά.

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές στο ζήτημα της ώρας θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σημαντικά και μόνιμα την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, μπορεί να υποβάλει πρόταση αναβολής της ημερομηνίας εφαρμογής της οδηγίας κατά 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο, αναφέρει το εγκριθέν κείμενο.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι κυβερνήσεις που επιλέγουν να κάνουν μόνιμη τη θερινή ώρα θα προσαρμόσουν τα ρολόγια τους για τελευταία φορά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 (25 Μαρτίου).

Διαφήμιση