Αρχική COVID-19 Οι εστίες κορονοϊού στην Ευρώπη

Οι εστίες κορονοϊού στην Ευρώπη

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία βρέθηκαν στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού την άνοιξη. Τώρα, στην αρχή του φθινοπώρου, σημειώνεται και πάλι έξαρση. Τι συμβαίνει σε αυτές τις τρεις χώρες;

Οι υπουργοί των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, που θα συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής τους στο Ζάαρλαντ την Τετάρτη και την Πέμπτη, θα ήθελαν να αποφύγουν οποιαδήποτε απόφαση για κλείσιμο των συνόρων.

Προτιμούν να συνεργαστούν με τις γειτονικές χώρες, οι οποίες θα στείλουν επίσης εκπροσώπους στη διάσκεψη. Ώστε να επεξεργαστούν από κοινού σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα γερμανικά σύνορα η κατάσταση είναι ανησυχητική.

Ολόκληρο το διαμέρισμα του Κάτω Ρήνου, στην Αλσατία, ανακηρύχθηκε «κόκκινη ζώνη» το Σαββατοκύριακο. Μαζί με έξι άλλα διαμερίσματα, επειδή ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται δραματικά εκεί.

ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επρόκειτο να συνεδριάσει την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο., την πρωτεύουσα της Αλσατίας. Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Αλλά τελικά η συνεδρίαση θα γίνει στις Βρυξέλλες.

Η Αλσατία χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά στην αρχή της πανδημίας. Στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος τα νοσοκομεία της περιοχής είχαν υπερφορτωθεί. Ο στρατός είχε μάλιστα δημιουργήσει ένα ειδικό νοσοκομείο για τη φροντίδα των ασθενών. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει παρόμοια συζήτηση.

Η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ελεγχόμενη. Και στα 28 από τα περίπου 100 γαλλικά διαμερίσματα, τα οποία τώρα χαρακτηρίζονται ως «κόκκινη ζώνη».

Σε εθνικό επίπεδο 500 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας για τη νόσο COVID-19.

Ένας λόγος για τη σχετικά χαμηλή επιβάρυνση του συστήματος υγείας μέχρι στιγμής είναι ότι, προς το παρόν, είναι κυρίως νέοι που έχουν μολυνθεί με το Sars-COV-2.

Αλλά δεν είναι μόνο η ηλικία των ασθενών. Οι γαλλικές αρχές έχουν αυξήσει μαζικά τον αριθμό των τεστ.

Σε σύγκριση με την άνοιξη είναι εικοσαπλάσια. Στα τέλη Μαΐου ήταν 40.000 άτομα την εβδομάδα ενώ τώρα ήταν πάνω από 850.000 την εβδομάδα από 24 Αυγούστου έως 30 Αυγούστου.

κορονοϊός ισπανία

Ισπανία

Την άνοιξη η Ισπανία ήταν μια από τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού.

Μετά την εξομάλυνση της κατάστασης στις αρχές του καλοκαιριού, ειδικοί και πολιτικοί εκπέμπουν και πάλι σήμα κινδύνου.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει εκδώσει εν τω μεταξύ ταξιδιωτική οδηγία για ολόκληρη τη χώρα.

Η κατάσταση όμως στην πρωτεύουσα είναι ιδιαίτερα δραματική. Υπάρχουν κατά μέσο όρο 500 μολυσμένα άτομα ανά 100.000 κατοίκους. Ποσοστό που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

Όπως και στη Γαλλία, οι αρχές στην Ισπανία καταγράφουν κυρίως νέους που έχουν μολυνθεί. Με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να μην είναι ακόμη υπερφορτωμένα.

Η ισπανική κυβέρνηση επιβάλλει εν τω μεταξύ πιο αυστηρούς κανόνες. Στη Μαδρίτη, η περιφερειακή κυβέρνηση επιτρέπει μόνο σε μικρές ομάδες μέχρι δέκα ατόμων, φίλων ή συγγενών να συναντηθούν.

κορονοϊός=αεροδρόμιο

Ιταλία

Ο πιο διάσημος ασθενής με κορονοϊό στη χώρα ονομάζεται Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας μίλησε για πρώτη φορά μετά τη μόλυνσή του και χαρακτήρισε την ασθένεια «κόλαση».

Και ενώ ο κόσμος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την ασθένεια του Μπερλουσκόνι, οι αρχές εργάζονται πυρετωδώς για τα σχέδια σύμφωνα με τα οποία θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

Με εξαίρεση το νότιο Τιρόλο, όπου μόλις άρχισαν τα μαθήματα, οι μαθητές θα ξεκινήσουν την επόμενη Δευτέρα.

Η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική, εάν οι μαθητές μπορούν να διατηρούν απόσταση ασφαλείας ενός μέτρου.

Και στην Ιταλία πάντως οι αρχές ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων.

Με περισσότερες από 1.700 περιπτώσεις, καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός νέων λοιμώξεων ημερησίως από τις αρχές Μαΐου.

Όπως και στη Γαλλία και την Ισπανία, είναι κυρίως νέοι που έχουν μολυνθεί. Οι ειδικοί το αποδίδουν σε οικογενειακές γιορτές το καλοκαίρι, αλλά και στα μπάνια στις παραλίες και τα πάρτι.

Στην κορυφή του πρώτου κύματος στα τέλη Μαρτίου, ενώ η μέση ηλικία όσων μολύνθηκαν ήταν 63 έτη, στα τέλη Αυγούστου μειώθηκε στα 32 έτη.

Εν τω μεταξύ, είναι μεγάλη η πίεση στους πολιτικούς να αναθεωρήσουν τους κανόνες που αφορούν την καραντίνα.

Στην Γαλλία θα αποφασιστεί σύντομα εάν η καραντίνα μπορεί να μειωθεί από 14 σε 7 ημέρες, ενώ παρόμοια συζήτηση ξεκίνησε και στην Ιταλία.

Πηγή: dw

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here