Αρχική Περιβάλλον Νέος νόμος για τα πλαστικά μίας χρήσης στις καφετέριες

Νέος νόμος για τα πλαστικά μίας χρήσης στις καφετέριες

0
πλαστικά ποτήρια
Πηγή Εικόνας: oichalialive.gr
Διαφήμιση

Νέος νόμος έρχεται για τα πλαστικά μίας χρήσης στις καφετέριες όλης της χώρας.

Το σχέδιο νόμου βρίσκεται αυτές τις μέρες σε δημόσια διαβούλευση και έχει ως στόχο την μείωση των επιπτώσεων που έχουν τα πλαστικά στο περιβάλλον.

Ο νόμος, θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2022 και θα δώσει μια νέα διάσταση στα καφέ. Η προστασία του περιβάλλοντος τίθεται πλέον ως αναγκαίο ζήτημα και η Κυβέρνηση θέτει νέες βάσεις για ένα καλύτερο αύριο.

Οι αλλαγές σχετίζονται με τα ποτήρια και τα πλαστικά σκεύη. Κατά συνέπεια, ο νέος νόμος θα επιβάλει χρέωση για τα πλαστικά αλλά και τα χάρτινα πλαστικοποιημένα ποτήρια και τα καπάκια. Το τέλος της χρέωσης θα είναι στα 0.05 ευρώ για το κάθε κομμάτι (δηλαδή ποτήρι και καπάκι θα έχουν τέλος χρέωσης 0.10 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά δεν θα καταλήγουν στο ταμείο της καφετέριας αλλά στον ειδικό λογαριασμό στο Πράσινο Ταμείο και θα χρησιμοποιείται για δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στο ίδιο νόμο προβλέπεται η κατάργηση πώλησης πλαστικών μίας χρήσης από τα καταστήματα από της 3 Ιουλίου του 2021.

Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα για τους πολίτες να φέρνουν το δικό τους σκεύος, ακριβώς όπως στα σούπερ μάρκετ με τις σακούλες που αντικαταστάθηκαν από τις πάνινες τσαντούλες. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθούν και οι πωλήσεις στα καταστήματα με επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.

επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια
Πηγή Εικόνας: franchising.gr

Ανάμεσα στα προϊόντα που καταργούνται είναι τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης, τα πιάτα, τα καλαμάκια, τα τάπερ μίας χρήσης, το πλαστικό στις μπατονέτες, ακόμη και τα πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών.

Επιπλέον, από τις αρχές του 2023 οι εταιρείες που πωλούν νερό ή αναψυκτικά μέσω καταστημάτων λιανικής θα πρέπει να δημιουργήσουν σύστημα επιστροφής των συσκευασιών.Πρόκειται για  πολιτική που είχε εφαρμοστεί και στις γυάλινες συσκευασίες.

Πηγή: e-daily.gr

Δείτε περισσότερα:https://ecozen.gr/2020/06/telos-sta-plastika-mias-chrisis-ellada-stin-protoporia/

Διαφήμιση