Αρχική Διάστημα Νέα έρευνα: Εντοπίστηκαν 4 λίμνες με νερό στον Άρη

Νέα έρευνα: Εντοπίστηκαν 4 λίμνες με νερό στον Άρη

0
Άρης
Εικόνα: NASA
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Αγάπη Μυργιώτη

Η πιθανότητα ύπαρξης υγρού στοιχείου στον Άρη και η πιθανότητα να είναι ικανός να φιλοξενεί ζωντανούς οργανισμούς, είναι ζητήματα που απασχολούν έντονα την ανθρωπότητα και ειδικά τους επιστήμονες.

Η ύπαρξη νερού στο Άρη φαίνεται όλο και πιο πιθανή.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy, αναφέρει ότι υπάρχει μια θαμμένη λίμνη με εξαιρετικά αλμυρό νερό κοντά στο νότιο πόλο. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια τέτοια λίμνη αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα ο Άρης να μπορεί να φιλοξενήσει τη δική του μικροσκοπική ζωή.

Παλαιότερες μελέτες των επιστημόνων από το 2018, είχαν δώσει ενδείξεις ότι υπάρχει μια υπόγεια λίμνη νερού που βρισκόταν κάτω από παγωμένα στρώματα ιζημάτων κοντά στο νότιο πόλο – παρόμοια με τις υπόγειες λίμνες που εντοπίστηκαν κάτω από την Ανταρκτική και τη Γροιλανδία στη Γη.

Οι υπόγειες λίμνες της Γης γεμίζουν με βακτηριακή ζωή και με την ίδια λογική θα μπορούσε να επιβιώσει και στις υπόγειες λίμνες στον Άρη, σύμφωνα με επιστήμονες.

4 υπόγειες λίμνες στον Άρη

Οι νέες μετρήσεις παρέχουν περισσότερα στοιχεία και μάλιστα για περισσότερες από μία αλμυρές λίμνες, οι οποίες είναι διασκορπισμένες σε μια έκταση περίπου 75.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στην νέα έρευνα με επικεφαλής την Έλενα Πετινέλι, καθηγήτρια γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Roma Tre στην Ιταλία, επεξεργάστηκαν 134 παρατηρήσεις της περιοχής κοντά στο νότιο πόλο που πραγματοποιήθηκαν με ραντάρ που διεισδύει στο έδαφος.

Η εκτίμηση της καθηγήτριας γεωφυσικής ήταν ότι στην περιοχή υπάρχει ένα συνονθύλευμα 4 λιμνών, με την μεγαλύτερη να έχει διαστάσεις 20 επί 30 χιλιόμετρα και τις 3 άλλες κοντινές λίμνες να έχουν διαστάσεις της τάξης των δέκα χιλιομέτρων περίπου. Το βάθος της λίμνης δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς το ραντάρ δεν μπορεί να διαπεράσει το αλμυρό νερό.

Η μεγάλη περιεκτικότητα των λιμνών σε άλατα τις βοηθά να παραμένουν υγρές και να μην παγώνουν, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα μιας υπόγειας γεωθερμικής δραστηριότητας που λιώνει τους πάγους.

Πιθανότητα για ζωή στον Άρη

Μία πιθανή εκδοχή είναι ότι οι λίμνες περιέχουν νερό δισεκατομμυρίων χρόνων, το οποίο βρισκόταν κάποτε στην επιφάνεια και θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή είτε στο παρελθόν είτε στο παρόν. Για να επιβεβαιώσει κανείς κάτι τέτοιο, ωστόσο θα πρέπει να κάνει γεώτρηση στον Άρη σε βάθος ενάμισι χιλιομέτρου, κάτι που δεν είναι εφικτό με την υπάρχουσα τεχνολογία, δήλωσε η ‘Ελενα Πετινέλι.

Το νερό θεωρείτε βασικό συστατικό για τη ζωή.

Ο Άρης θεωρείται πλέον ότι είναι ξηρός. Ωστόσο, η υγρασία στην ατμόσφαιρά του παγώνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα στον Άρη όπως και το νερό.

Εάν η ανακάλυψη επαληθευτεί, θα είναι η πρώτη φορά που θα έχει βρεθεί νερό στον Άρη και αυτό θα έχει με βεβαιότητα βαθύ αντίκτυπο στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Ο Στιβ Κλίφορντ, του Ινστιτούτου Πλανητικής Επιστήμης, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εδρεύει στο Tucson της Αριζόνα, δήλωσε ότι συμφωνεί ότι μία υπόγεια λίμνη νερού είναι η πιο πιθανή εξήγηση για τις παρατηρήσεις του ραντάρ από την Mars Express, αλλά υποστήριξε ότι μπορεί να μην είναι τόσο κρύες ή αλμυρές, όσο πιστεύουν οι ερευνητές.

Η κινεζική αποστολή Tianwen-1 βρίσκεται καθ’ οδόν για τον Άρη και αναμένεται να εισέλθει σε τροχιά γύρω του το Φεβρουάριο του 2021 με σκοπό να στείλει ένα ρομποτικό ρόβερ στην επιφάνεια του, το οποίο θα διαθέτει ραντάρ.

Ελπίζουμε, ότι μετά και από αυτές τις παρατηρήσεις το υγρό παρελθόν ή και μέλλον του Άρη θα αποκαλυφθεί.

Πηγή: nbcnews

Διαφήμιση