Αρχική COVID-19 Νέες ασθένειες φέρει η καταστροφή του οικοσύστηματος

Νέες ασθένειες φέρει η καταστροφή του οικοσύστηματος

0
ιοί και περιβάλλον
Πηγή Εικόνας: cer.eu
Διαφήμιση

Σύμφωνα με την Guardian, μία σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα. Aναμένεται να κάνει σχετική ενημέρωση και από βιολόγους, ότι υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις για ισχυρή σχέση μεταξύ της περιβαλλοντικής καταστροφής και της αυξημένης εμφάνισης θανατηφόρων νέων ασθενειών όπως της Covid-19.

Από την μία η ανεξέλεγκτη αποψίλωση των δασών, η ανεξέλεγκτη επέκταση της γεωργίας και η κατασκευή ορυχείων σε απομακρυσμένες περιοχές. Από την άλλη η εκμετάλλευση των άγριων ζώων ως πηγής τροφίμων, τα πειράματα σε ζώα για τα παραδοσιακά φάρμακα και η εκμετάλλευση των εξωτικών κατοικίδιων ζώων. Όλα αυτά δημιουργούν μια «τέλεια καταιγίδα» για την εξάπλωση ασθενειών από την άγρια ζωή.

Υποστηρίζεται ότι, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των αναδυόμενων ασθενειών προήλθαν από τη διαδικασία αλλαγής της χρήσης της γης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, πέντε ή έξι νέες πανδημίες το χρόνο. Αυτές θα μπορούσαν σύντομα να επηρεάσουν τον πληθυσμό της Γης.

πανδημίες
Πηγή Εικόνας: news.stanford.edu

Η σύνδεση μεταξύ περιβάλλοντος και ιών

«Υπάρχει τώρα μια ολόκληρη σειρά δραστηριοτήτων – παράνομη υλοτομία, εξόρυξη κλπ. – και συναλλαγές κρέατος, φυτών και εξωτικών κατοικίδιων ζώων που έχουν δημιουργήσει αυτήν την κρίση», δήλωσε ο Stuart Pimm, καθηγητής συντήρησης στο Πανεπιστήμιο Duke.

«Στην περίπτωση της Covid-19, έχει κοστίσει τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έχει ήδη σκοτώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους, οπότε απαιτείται σαφώς επείγουσα δράση».

Εκτιμάται ότι δεκάδες εκατομμύρια εκτάρια τροπικού δάσους και πολλών άλλων οικοσυστημάτων, καταστρέφονται κάθε χρόνο είτε για να καλλιεργηθούν φοίνικες και εκτροφεία βοοειδών. Είτε για να γίνουν σημεία εξαγωγής πετρελαίου και σημεία πρόσβασης σε ορυχεία και αποθέματα ορυκτών.

Αυτό οδηγεί στην εκτεταμένη καταστροφή της βλάστησης και της άγριας πανίδας που φιλοξενεί αμέτρητα είδη ιών και βακτηρίων, τα οποία είναι πιο άγνωστα στην επιστήμη. Αυτά τα μικρόβια μπορούν στη συνέχεια να μολύνουν κατά λάθος νέους ξενιστές, όπως ανθρώπους και κατοικίδια ζώα, δημιουργώντας την πιθανότητα εμφάνισης πανδημιών.

Τέτοια γεγονότα είναι γνωστά ως υπερχειλιστές. Βασικά, εάν οι ιοί ευδοκιμήσουν στους νέους ανθρώπινους-ξενιστές τους, τότε μπορούν να μολύνουν κι άλλα άτομα. Αυτό είναι γνωστό ως μετάδοση και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια νέα, αναδυόμενη πανδημία.

Πηγή: TheGuardian, in.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟ Π.Ι.Σ. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την προετοιμασία του συστήματος υγείας
Επόμενο άρθροΠολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Περιφέρεια της Αττικής