Αρχική Καταστροφές Έρευνα: Η κλιματική κρίση θα μπορούσε να εκτοπίσει 1,2 δις άτομα έως...

Έρευνα: Η κλιματική κρίση θα μπορούσε να εκτοπίσει 1,2 δις άτομα έως το 2050

0
κλιματική αλλαγή - αφρική - κλιματικές αλλαγές
Διαφήμιση

Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται με εκτοπισμό εντός 30 ετών. Αιτία, η κλιματική κρίση και η ταχεία αύξηση του πληθυσμού. Που οδηγούν σε αύξηση της μετανάστευσης με «τεράστιες επιπτώσεις». Τόσο για τον αναπτυσσόμενο όσο και για τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία έρευνας από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης (IEP). Σύμφωνα με την έρευνα 31 χώρες δεν είναι αρκετά ανθεκτικές για να αντέξουν τις οικολογικές απειλές.

Δεκαεννέα χώρες από αυτές αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο αριθμό απειλών. Όπως έλλειψη νερού και τροφίμων και μεγαλύτερη έκθεση σε φυσικές καταστροφές.
Και αυτές συγκαταλέγονται στις 40 λιγότερο ειρηνικές χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το μητρώο οικολογικών απειλών του IEP.

Πολλές από τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από οικολογικές απειλές, όπως η Νιγηρία, η Αγκόλα, η Μπουρκίνα Φάσο και η Ουγκάντα, προβλέπεται επίσης να παρουσιάσουν σημαντικές αυξήσεις πληθυσμού. Οδηγώντας περαιτέρω σε μαζικούς εκτοπισμούς.

κλιματική αλλαγή αφρική

Τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις

«Αυτό θα έχει τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις, όχι μόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά και στον ανεπτυγμένο, δήλωσε ο Steve Killelea, ιδρυτής του Ινστιτούτου.

Καθώς ο μαζικός εκτοπισμός θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες προσφυγικές ροές προς τις πιο ανεπτυγμένες χώρες».

Οι οικολογικές απειλές αποτελούν σοβαρές προκλήσεις για την παγκόσμια ειρήνη. Κατά τα επόμενα 30 χρόνια, η έλλειψη πρόσβασης σε τρόφιμα και νερό θα αυξηθεί. Και πιθανότατα θα αυξηθούν οι πολιτικές αναταραχές και οι συγκρούσεις.

Η μελέτη χρησιμοποιεί τα Ηνωμένα Έθνη και άλλα δεδομένα για να αξιολογήσει την έκθεση 157 χωρών σε οκτώ οικολογικές απειλές. Και στη συνέχεια αξιολογεί την ικανότητά τους να τις αντέχουν.

141 χώρες θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον μία οικολογική απειλή

Διαπίστωσε ότι 141 χώρες θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον μία οικολογική απειλή έως το 2050.
Σε υποσαχάρια Αφρική, Νότια Ασία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική είναι οι περισσότερες περιοχές.
Ορισμένες χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα, απειλούνται περισσότερο από τη λειψυδρία.

κλιματική αλλαγή

«Η έλλειψη ανθεκτικότητας θα οδηγήσει σε επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας και του ανταγωνισμού έναντι των πόρων.
Στην αύξηση των πολιτικών αναταραχών και των μαζικών εκτοπισμών», αναφέρει η έκθεση.

Το Πακιστάν είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που κινδυνεύουν από μαζική μετανάστευση. Ακολουθούμενη από την Αιθιοπία και το Ιράν.

Πλουσιότερες, πιο ανεπτυγμένες περιοχές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αντιμετωπίζουν λιγότερες οικολογικές απειλές.

Και θα ήταν καλύτερα σε θέση να τις αντιμετωπίσουν, αλλά οι περισσότερες «δεν θα απαλλαγούν πό ευρύτερες επιπτώσεις».

Σύμφωνα με την έρευνα η ζήτηση για τρόφιμα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2050. Αλλά και και οι φυσικές καταστροφές είναι πιθανό να αυξηθούν, λόγω της κλιματικής κρίσης.
Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και ορισμένα σταθερά κράτη θα γίνουν ευάλωτα μέχρι το 2050.

Αναλυτικά η έρευνα εδώ

Διαφήμιση