Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Δεν επιτρέπονται εφησυχασμοί – Το αισιόδοξο μήνυμα του ΠΟΥ

Χαρδαλιάς: Δεν επιτρέπονται εφησυχασμοί – Το αισιόδοξο μήνυμα του ΠΟΥ

0
Χαρδαλιάς
(EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Διαφήμιση

Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα δεν επιτρέπει εφησυχασμό  σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Την ίδια στιγμή όμως ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ενθαρρύνει την παγκόσμια κοινότητα να μην το “βάλει κάτω”, τονίζοντας ότι παρά τους 1 και πλέον εκατομμύρια νεκρούς που μετράει η πανδημία μέχρι σήμερα “δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων.”

Στην Ελλάδα

Παρόλο που η Ελλάδα καταγράφει λιγότερα κρούσματα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, εξακολουθεί να χρήζει άμεσης αντιμετώπισης το ζήτημα την πανδημίας.

Αντιμετωπίζουμε μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων, αλλά και διασωληνωμένων, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό,” τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση.

Στην Αττική τα περισσότερα σχολεία με εντοπισμένα κρούσματα κορονοϊού

Όσον αφορά στα σχολεία, μέχρι την Κυριακή είχε ανασταλεί η λειτουργία 10 σχολικών μονάδων, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 113 σχολεία. Ενδεικτικό του πόσο επιδημιολογικά επιβαρυμένη είναι η Αττική είναι το γεγονός ότι 93 από τα 123 σχολεία, στα οποία έχει εντοπιστεί κρούσμα κορονοϊού, βρίσκονται στην Αθήνα.

Ειδικά μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες του Δήμου Αθηναίων

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης σειρά μέτρων ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων:

  • Οι οκτώ Λέσχες Φιλίας του Δήμου θα μετατραπούν σε μικρά κέντρα όπου θα γίνονται διαγνωστικά τεστ.
  • Θα συνεχιστούν τα rapid tests στις επιβαρυμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.
  • Rapid test στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και στο κέντρο για τους τοξικοεξαρτημένους.
  • Ενισχύεται το street work με περισσότερους νοσηλευτές.
  • Δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης για ανθρώπους εξαρτημένους σε ουσίες και για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Τα σενάρια για νέα μέτρα

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για λήψη νέων περιορισμών, ο Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε πως το ζήτημα δεν είναι να μιλάμε συνεχώς για νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Σχολιάζοντας τις βολές κατά της κυβέρνησης για τη διαδικασία ιχνηλάτησης κρουσμάτων που ακολουθείται, ο Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε πως «η ιχνηλάτηση που γίνεται είναι εξαντλητική. Όταν δεν γνωρίζουμε από πού έχει κολλήσει ένα κρούσμα παίρνουμε πιο αυστηρά χωροταξικά μέτρα».

Τέλος, ενημέρωσε πως θα αξιοποιηθούν ξενοδοχεία καραντίνας ώστε να φιλοξενηθούν ασυμπωματικοί ασθενείς και να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα, με στόχο να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Δεν είναι ποτέ αργά για να αλλάξουν τα πράγματα

Ένα μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους με την δήλωση του, σε άρθρο του που δημοσιεύεται από τη βρετανική εφημερίδα The Independent: «Το πιο σημαντικό δίδαγμα είναι πάντα το ίδιο: όποιο κι αν είναι το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η επιδημία σε μια χώρα, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων».

Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

«Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν τώρα χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19 και πολλοί περισσότεροι υποφέρουν εξαιτίας της πανδημίας», τονίζει ο Τέντρος, υπογραμμίζοντας επίσης την χωρίς προηγούμενο ταχύτητα με την οποία ο κόσμος κατάφερε να τελειοποιήσει  τα τεστ και να κινητοποιηθεί για να βρει το ταχύτερο αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

Πάνω από 1 εκατομμύριο υπολογίζεται ο  παγκόσμιος απολογισμός των νεκρών από τον κορονοϊό, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters. Ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορονοϊό φέτος είναι διπλάσιος του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ελονοσία .

«Ο κόσμος μας έχει φθάσει σ’ ένα οδυνηρό ορόσημο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

 

Διαφήμιση