Αρχική COVID-19 Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι και πότε πρέπει να το κάνουν

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι και πότε πρέπει να το κάνουν

0
Εμβόλιο
Διαφήμιση

Οδηγίες για τον εμβολιασμό των πολιτών, περιλαμβάνει η εγκύκλιος της περιόδου γρίπης 2020-2021. Σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο. Με προτεραιότητα σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Και κάνοντας ειδική αναφορά στην ταυτόχρονη κυκλοφορία του ιού της γρίπης και του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία προσδιορίζει τις ομάδες στις οποίες θα γίνει κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ο τύπος του ιού της γρίπης που επικράτησε στη χώρα μας κατά την περίοδο 2019-2020:

  • Ο ιός τύπου Α σε ποσοστό 77,9%.
  • Ο ιός τύπου Β ανιχνεύθηκε σε 22,1%.

Όσον αφορά στους υπότυπους του ιού γρίπης τύπου Α, κυκλοφόρησε περισσότερο ο υπότυπος Α(Η3Ν2) (66,9%), επικρατώντας έναντι του υπότυπου Α(Η1Ν1) pdm09 (33,1%).

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

«Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια.

Συχνά όμως με την έναρξη του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, αύξηση της θνησιμότητας.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και –παρότι σημαντικά– δεν επαρκούν».

Όπως ξεκαθαρίζει πως ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο. Το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα:

  • Προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.
  • Συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2020-2021 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Σημειώνεται ότι αναμένεται πως κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2020-2021, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο από κορωνοïό-2019 (COVID-19).

Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Στόχος του εμβολιασμού

  • Η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών.
  • Η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.

Αναλυτικά δείτε την εγκύκλιο εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here