Αρχική Επιλεγμένα 1 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη τριών φυσικών μνημείων UNESCO, στην Κρήτη

1 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη τριών φυσικών μνημείων UNESCO, στην Κρήτη

0
unesco γεωπάρκο

Την ένταξη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης ενός συνόλου δράσεων συμβατικής και ψηφιακής προβολής καθώς και σήμανσης των περιοχών UNESCO Κρήτης υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Συνολικά 1.000.680 ευρώ θα διατεθούν για την ενιαία ανάδειξη των 3 φυσικών τόπων της Κρήτης που είναι ενταγμένοι στα προγράμματα της UNESCO. Αυτά, είναι:

  1. Λευκά Όρη-Φαράγγι της Σαμαριάς ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας.
  2. Ψηλορείτης.
  3. Σητεία ως Γεωπάρκα.

Οι 4 βασικές κατηγορίες δράσεων του έργου

  • Συμβατική Σήμανση. Ειδικότερα θα τοποθετηθούν σύγχρονες καλαίσθητες πινακίδες ενημέρωσης και πληροφόρησης. Καθώς και τα αναγκαία σημεία πληροφόρησης και ενημέρωσης σε επιλεγμένα σημεία των περιοχών.
  • Ψηφιακές εφαρμογές. Αφορά ένα σύνολο ψηφιακών καινοτόμων εφαρμογών που θα προβάλουν τις περιοχές Unesco της Κρήτης σε όλο τον πλανήτη.
  • Καμπάνια προβολής στα διεθνή ΜΜΕ και ψηφιακές πλατφόρμες. Καθώς και συμμετοχή σε έκθεση Τουρισμού παγκόσμιας εμβέλειας.
  • Επιπλέον θα εκπονηθεί μία σειρά μελετών και οδηγών για την δημιουργία προδιαγραφών για τις περιοχές Unesco που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Προδιαγραφές για έξυπνα παγκάκια, προδιαγραφές για layout και πινακίδες σήμανσης, οδηγό εφαρμογής branding, καθώς και της εταιρικής ταυτότητας των 3 περιοχών, οδηγό προδιαγραφών για σημεία απόθεσης απορριμμάτων στις περιοχές UNESCO.

unesco σαμαριά

Η δράση εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Περιφέρειας Κρήτης για τις περιοχές UNESCO του νησιού συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10 εκ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη προγραμματιστεί σειρά άλλων παρεμβάσεων. Όπως έργα ύδρευσης για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων των περιοχών αυτών, έργα πολιτικής προστασίας, παρεμβάσεις ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ενιαία ταυτότητα για τις περιοχές UNESCO της Κρήτης

Ταυτόχρονα το έργο που σήμερα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας στο πλαίσιο της δημιουργίας μίας ενιαίας ταυτότητας για τις περιοχές UNESCO της Κρήτης λαμβάνει υπόψιν του και τις διαδικασίες για την ένταξη των Αστερουσίων ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας (ήδη δρομολογημένη) και της Σπιναλόγκας και των Μινωϊκών Ανακτορικών Κέντρων στην Παγκόσμια Κληρονομιά οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here