Αρχική Ελλάδα Το Oruc Reis έριξε καλώδια – Ποιες οι επιδιώξεις

Το Oruc Reis έριξε καλώδια – Ποιες οι επιδιώξεις

0
oruc reic
Oruc Reis
Διαφήμιση

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis πλέει εντός των ορίων που έθεσε η τουρκική NAVTEX, συνοδευόμενο από μια φρεγάτα και τέσσερις κορβέτες. Ενώ, νέο βίντεο το δείχνει να ποντίζει καλώδια.

Χτες το βράδυ, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έκανε στροφή και κινήθηκε νοτιοανατολικά. Βρίσκεται όμως σταθερά στα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (το ανατολικό όριο της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ο 27,58 μεσημβρινός). Την ίδια ώρα, τα τουρκικά σκάφη παρακολουθούνται στενά από ελληνικά πολεμικά πλοία.

Τουρκική ανάρτηση του Ντονμέζ δείχνει τα καλώδια να ποντίζονται

Σήμερα η επικοινωνιακή εκστρατεία κλιμακώθηκε με τη δημοσιοποίηση από τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, βίντεο που δείχνει το πλου του Oruc Reis, καθώς και τη δραστηριότητα μέσα στο ερευνητικό σκάφος.

Συγκεκριμένα, στο λεκτικό που συνοδεύει το βίντεο ο Τούρκος υπουργός γράφει: «Βήμα-βήμα στη Μεσόγειο. Το Oruç Reis ακτινογραφεί τις θάλασσες μας. Έως τις 23 Αυγούστου θα απλωθούν στη Μεσόγειο ηχοβολιστικά καλώδια (streamer) για δισδιάστατες σεισμικές έρευνες συνολικού μήκους 1.750 χιλιομέτρων. Να είναι ανοικτός ο δρόμος σας και άφθονη η ενέργειά σας».

Έχει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά Ντονμέζ στα ηχοβολιστικά καλώδια, καθώς και στο ότι στο βίντεο τα βλέπουμε να ποντίζονται. Με τα συγκεκριμένα καλώδια γίνονται οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Για το Διεθνές Δίκαιο έχει μεγάλη διαφορά το αν τα καλώδια ακουμπάνε στον βυθό

Στα διεθνή ύδατα σε μη καθορισμένη ΑΟΖ είναι επιτρεπτό να απλωθούν καλώδια και να γίνουν έρευνες, στο βαθμό που δεν ακουμπάνε στον πυθμένα.

Ωστόσο, ένα κράτος δεν μπορεί να κάνει μονομερώς έρευνες σε διεκδικούμενη υφαλοκρηπίδα, δηλαδή στον βυθό. Από το τουρκικό βίντεο δεν προκύπτει το πού φτάνουν τα καλώδια που ποντίζει το Oruc Reis.

Να σημειωθεί ότι ελληνικές στρατιωτικές πηγές επιμένουν ότι είναι αδύνατες οι έρευνες στην περιοχή εξαιτίας του θορύβου που προκαλούν τα παραπλέοντα πολεμικά πλοία.

Τι επιδιώξεις εξυπηρετεί το Oruc Reis

Φαίνεται ότι η τουρκική διπλωματία έχει δύο επιδιώξεις τις οποίες εξυπηρετεί ο πλους του Oruc Reis.

Πρώτον, επιχειρεί να κατοχυρώσει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή που βρίσκεται ανατολικά των ορίων της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, στο απώτατο όριο που θα μπορούσε να φτάσει η ελληνική ΑΟΖ.

Δεύτερον, θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει συμφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή της Ελλάδας με την Αίγυπτο, οι οποίες δεν θα συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Ερντογάν: «Το να αγνοεί κανείς τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένα τεράστιο κομμάτι γης όπως είναι η Τουρκία συνιστά λάθος. Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές».

Ακόμα πιο σημαντικά ίσως όσα έχει πει ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ: “Λένε ότι τη γεωγραφία είναι το πεπρωμένο μας. Στην περίπτωση μας, η μοίρα της περιοχής εξαρτάται από την Τουρκία. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν και να δώσουν προτεραιότητα στην Τουρκία ως τον βασικό εταίρο τους στην περιοχή για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων”

Πηγή: cnn.gr

Διαφήμιση