Αρχική Ελλάδα Δένδιας: “Δε θα δεχθούμε τετελεσμένα” -Αμετάβλητη κατάσταση στην Αν.Μεσόγειο

Δένδιας: “Δε θα δεχθούμε τετελεσμένα” -Αμετάβλητη κατάσταση στην Αν.Μεσόγειο

0
ORUC
Διαφήμιση

Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση όσον αφορά στο θέμα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» το οποίο εισήλθε χθες εντός του ανατολικότερου σημείου της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μάλιστα, έπειτα από αμέτρητες φορές που κλήθηκε να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, από ελληνικές φρεγάτες, απάντησαν εν τέλει, τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, υποστηρίζοντας – όπως μετέδωσε η ΕΡΤ – ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής ΑΟΖ».

Η κατάσταση παρακολουθείται στενά, από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την ίδια ώρα, στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως κρίσιμη την κατάσταση, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τις κινήσεις της Άγκυρας τις επόμενες ώρες αλλά και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που παρακολουθούν κάθε στιγμή τις κινήσεις του Oruc Reis και των συνοδευτικών πολεμικών σκαφών.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, με την ηγεσία να κατευθύνει μεθοδικά, με ψυχραιμία, υπομονή και αποφασιστικότητα τα ελληνικά πλοία που έχουν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με το τουρκικό ερευνητικό, τις τουρκικές φρεγάτες και τις κορβέτες.

Νίκος Δένδιας: “Δε θα ανεχτούμε τετελεσμένα”

dendias ape
Νίκος Δένδιας Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/skai.gr

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προχώρησε σε δηλώσεις με ξεκάθαρο μήνυμα, ενώ ανέφερε ότι έχει ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: “Πρόκειται για σαφή τουρκική απειλή κατά της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

Το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της.

Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές.

  • Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα
  • Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα
  • Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων
  • Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο
  • Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου
  • Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα

Να γίνω λοιπόν απολύτως σαφής: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα. Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμαστε προς όλους.

Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία

Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Τρίτης, ολοκληρώθηκε ο γύρος τηλεφωνικών επαφών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Πολιτικούς Αρχηγούς, κατά τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα».

Πηγές: iefimerida.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsbomb.gr

Διαφήμιση