Αρχική Ειδήσεις Πλημμύρες στην Εύβοια: Η αποκατάσταση (Δείτε φωτογραφίες πριν και μετά)

Πλημμύρες στην Εύβοια: Η αποκατάσταση (Δείτε φωτογραφίες πριν και μετά)

0
καταστροφή στην Εύβοια
Φωτογραφία αρχείου
Διαφήμιση

Μετά την βιβλική καταστροφή της 9ης Αυγούστου στην Εύβοια, οι πληγείσες περιοχές αρχίζουν να επανέρχονται στην κανονικότητα με τις αρχές αλλά και τους κατοίκους να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση των καταστροφών.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στα χωριά Ψαχνά, Βασιλικά, Πολιτικά, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Λευκαντί, Αμφιθέα και Μπούρτζι ήταν ανυπολόγιστες. Χάθηκαν 8 ζωές, καταστράφηκαν σπίτια, μαγαζιά και αυτοκίνητα, παρασύρθηκαν εκατοντάδες απορρίμματα και γενικότερα φερτά υλικά που σκορπίστηκαν στην θάλασσα και στο περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο διακόπτοντας την πρόσβαση μεταξύ των περιοχών.

Δεν ήταν μόνο η βροχή….

Συν τοις άλλοις, τα αίτια που οδήγησαν στις καταστροφές και συνέβαλαν στην υπερχείλιση του ποταμού Λίλα, ήταν τόσο οι αυθαίρετοι οικισμοί στην εκβολή του ποταμού όσο και τα καμένα δάση που είχαν ως συνέπεια να μην μπορούν να συγκρατήσουν την απίστευτη ορμή και ποσότητα του νερού. Το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Βήματα Αποκατάστασης

Βρισκόμαστε λίγες μέρες μετά τις καταστροφές. Μετά τον απολογισμό των ζημιών τόσο των υλικών όσο και των ψυχικών, ερχόμαστε να δούμε την συνέχεια. Τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει για την αποκατάσταση. Κάνοντας μια βόλτα στην παραλία στο Λευκαντί διακρίνουμε τις πρώτες προσπάθειες για την πλήρη επαναφορά της στην αρχική της κατάσταση. Από την μία μεριά, οι ιδιοκτήτες των παραθαλάσσιων καταστημάτων κάνουν προσπάθειες οι ίδιοι για να βοηθήσουν την ομαλή επαναλειτουργία τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κ. Ηρακλής Οικονόμου, ο οποίος διατηρεί κατάστημα στη παραλία στο Λευκαντί. Από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε την κατάσταση με αισιοδοξία και με τα δικά του μέσα και τη βοήθεια των δικών του ανθρώπων, καθάρισε ένα κομμάτι της παραλίας και έστρωσε την αμμουδιά στο σημείο που βρίσκονταν οι ξαπλώστρες του. Δυστυχώς αυτό δεν ήταν εφικτό και για άλλα καταστήματα, καθώς σε κάποια σημεία η ζημιά ήταν μεγαλύτερη και χρειάζονται πιο ισχυρά μέσα για την αποκατάστασή τους.

Από την άλλη, γερανοί και μπουλντόζες έχουν σπεύσει στα σημεία τις τελευταίες μέρες. Τα έργα συνεχίζονται καθημερινά. Προσπαθούν να καθαρίσουν και να επαναφέρουν την πλαζ στην παραλία. Το Υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει την αποκατάσταση στις γέφυρες που βρίσκονται στα Φύλλα, στο Αφράτι και στο Βασιλικό, ώστε το οδικό δίκτυο να επανέλθει πλήρως στην κανονική του ροή.

Παρούσες και οι αποζημιώσεις

Παράλληλα, έχουν ληφθεί μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων, με την καταβολή επιδόματος σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Δημοσίων Έργων και Υποδομών ο κ. Κώστας Καραμανλής , δεσμεύτηκαν στην ανακοίνωση τους όσον αφορά τα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων, μέσω χρηματοδοτήσεων και υλοποίησης στρατηγικών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον έχουν ληφθεί μέτρα στήριξης των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων της Π.Ε. Ευβοίας. Μετά από σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα της Εύβοιας και εκ μέρους της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής κ. Δημήτριος Βουρδάνος, εισηγήθηκε τα σχετικά μέτρα για την αποκατάσταση της αγροτικής παραγωγής του τόπου.

Εκτός από τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν, οι πλημμύρες άφησαν πίσω τους και πολλά ψυχικά τραύματα τόσο στους ντόπιους όσο και στους παραθεριστές. Ενώ, το κράτος βρίσκεται δίπλα στους πολίτες προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη με επιστημονικό προσωπικό.

πλημμύρες Εύβοια
Παραλία Μπούρτζι – Λίγο μετά τις πλημμύρες
Φωτογραφία: Μυργιώτη Αγάπη/ecozen.gr
Πλημμύρες Εύβοια
Παραλία Μπούρτζι – Τώρα
Φωτογραφία: Μυργιώτη Αγάπη / ecozen.gr
Πλημμύρες Εύβοια
Posto Cafe-Bar (Παραλία Λευκαντί) – Λίγο μετά την πλημμύρα
Φωτογραφία: Μυργιώτη Αγάπη/ecozen.gr
Πλημμύρες Εύβοια
Posto Cafe-Bar (Παραλία Λευκαντί) – Τώρα
Φωτογραφία: Μυργιώτη Αγάπη/ecozen.gr
Πλημμύρες Εύβοιας
Λούνα Παρκ ( Παραλία Λευκαντί) – Λίγο μετά την πλημμύρα Φωτογραφία: Μυργιώτη Αγάπη/ecozen.gr
Πλημμύρες Εύβοιας
Λούνα Παρκ ( Παραλία Λευκαντί) – τώρα
Φωτογραφία: Μυργιώτη Αγάπη/ecozen.gr
Διαφήμιση