Αρχική Επιλεγμένα Είστε 40αρης με παραπανίσια κιλά; Αυτή η νόσος σας απειλεί

Είστε 40αρης με παραπανίσια κιλά; Αυτή η νόσος σας απειλεί

0
παχυσαρκία

Οι νεαροί ενήλικες με παραπάνω κιλά ή παχύσαρκοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό δείχνει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Columbia.

Οι ερευνητές εξέτασαν 5.100 μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες. Που συμμετείχαν σε δυο μακροχρόνιες μελέτες. Και παρατήρησαν:

  • Γυναίκες που ήταν υπέρβαρες στην ηλικία των 20-49 ετών είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στην ηλικία των 70.
  • Οι άνδρες και οι γυναίκες που ήταν παχύσαρκοι σε νεαρή ηλικία διέτρεχαν έως και 150% υψηλότερο κίνδυνο νόσου σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τα ευρήματα της έρευνας προστίθενται σε αυτά προηγούμενων ερευνών. Που συσχετίζουν το υπερβάλλον βάρος στη μέση ηλικία με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή, σημαντικός παράγοντας κινδύνου άνοιας

Η νέα έρευνα ωστόσο, δεν αποδεικνύει την ύπαρξη αιτιώδους συσχετισμού. Αλλά ότι αυτά τα δυο μεγέθη σχετίζονται. Αυτό επεσήμανε η συγγραφέας της έρευνας Adina Zeki Al Hazzouri, επίκουρος καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia.

«Ωστόσο η έρευνά μας υποδεικνύει ότι η παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση άνοιας», πρόσθεσε η Δρ. Zeki Al Hazzouri.

Οι δυο έρευνες τα στοιχεία των οποίων ανέλυσαν οι ερευνητές, ξεκίνησαν το 1988 η πρώτη. Με σκοπό τον έλεγχο των καρδιακών νόσων. Και το 1997 η δεύτερη με σκοπό την καταγραφή της φθίνουσας λειτουργικότητας των συμμετεχόντων.

Σε κάθε έρευνα διαπιστώθηκαν περιστατικά άνοιας. Η κύρια παράμετρος που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν ο ΔΜΣ (σχέση ύψους και βάρους).

Σύμφωνα με την ανάλυση η σχέση ανάμεσα στον ΔΜΣ και την άνοια διαφοροποιήθηκε με βάση το φύλο και την ηλικία.

  • Για παράδειγμα οι υπέρβαροι άνδρες στη μέση ηλικία είχαν αυξημένο κατά 50% κίνδυνο άνοιας μετά τα 70.
  • Για τις γυναίκες που ήταν υπέρβαρες στις ηλικίες 20-49 ετών ο κίνδυνος άνοιας είναι 1,8 φορές υψηλότερος μετά την ηλικία των 70.
  • Η παχυσαρκία σε νεαρή ηλικία οδηγούσε σε διπλάσια αύξηση του κινδύνου άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία και για τα δύο φύλα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η παχυσαρκία σε έναν 30αρη αυξάνει αναπότρεπτα  τον κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία ή η απώλεια βάρους αναστρέφει τον κίνδυνο;

Η επικεφαλής ερευνήτρια δεν είναι απόλυτα βέβαιη για την απάντηση: «Ανεξαρτήτως από το ΔΜΣ ενός ατόμου στη μέση ή μεγαλύτερη ηλικία, η παχυσαρκία ή ακόμη και το να είναι κανείς υπέρβαρος στη νεότητά του σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας μετά τα 70» επισημαίνει.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Εταιρίας Αλτσχάιμερ που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Και θεωρούνται ακόμη προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευθούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Πηγή: ygeiamou

 

Διαφήμιση